nak join? klik banner ni yer

Monday, May 31, 2010

@1st time Memandu Sendiri Semasa Balik Kampung

Sebelum ni....dok kat sit sebelah jer

Sejak dapat lesen kereta bulan 7 (Julai 2009) tahun lepas..hanya 2-3 kali saja saya pandu kereta. Malas bebenor nak drive, rasanyer lebih suka bersenang lenang sambil bermain2 dengan Dalila di sit sebelah. Tapi semasa cuti Wesak day baru2 ni, Abah suruh saya drive sendiri keretanya dari Penang ke kampung saya di Changloon Kedah.

Memang lah balik guna jalan highway jer pun..tapi memandangkan dekat setahun juga tak memandu... memang berpeluh lah dahi haritu. Kereta Abah ni manual, so agak bimbang dengan "clutch" lah. Mana sama dengan "clutch" si Kancil masa saya belajar dulu.

SMILEY Pictures, Images and Photos

Lagi pun Abah cadang nak belikan 2nd kereta sebab kereta yang sekarang ni dah habis bayar. So, terpaksalah drive jugak pasni. Sepanjang saya drive on the way balik kampung, ada 2-3 kali Dalila merengek nak minta susu.. (saya still fully bresatfeed Dalila lagi sampai sekarang) so terpaksa lah Abahnyer pujuk2 dan bagi Dalila minum air jus dan makan biskut2 dulu. Dalila ni selalu naik kereta, mesti nak "susu".. lebih2 lagi kalo dia mengantuk nak tidur. 

Saya, haritu memang bagi 100% perhatian kat jalan jer..kesian sangat bila dengar dia menangis nak susu..sampai terlena dalam pujukan dan pelukkan Abahnyer. huhuhu..Maafkan Ibu sayang, Ibu terpaksa berkeras..kalo tak sampai ke sudah Ibu tak pandai mandu kereta..

Bertolak dari Penang jam 11pagi ..Alhamdulilah..kami selamat sampai kampung jam 1.30petang. Lenguh kaki kiri menekan "clucth".. Ini lah pengalaman pertama saya pandu sendiri lebih 100km! Tahniah untuk diri saya.. hihihi.. sepajang di kampung memang saya lah pemandu kereta Abah..kemana saja.. terasa sungguh kecil jalan raya di kampung.... dulu tak perasan pun :P

rekod untuk Dalila haritu: Sampai ke petang dia tak mau "kawan" dengan Ibu (saya), nak tidur malam baru dia nak dekat, nak menyusu...merajuk sungguh tuh dengan Ibu haritu..
1st time dia dapat bertahan hampir 12jam tanpa minum susu Ibu...sedihnyer Ibu.


Photobucket

39 comments:

zue @ annaleeya said...

tahniah tahniah... berjaya gak drive kan??? heheh...

kene belajar gak drive, nnti klu lama sgt tak drive, mesti rasa takut2 kan????

SyidaMislan said...

sian dalila, tp ni utk masa depan dalila jugak, senang ibu nak bwk pegi jenjalan....kete baru nanti beli tak takde clutch, takde la lenguh sgt,hehehe.

Ummi Eisya said...

wah..bagus2..lepas ni dah leh beli kete sendiri la..best la dalila asyik g jalan je nanti..tapi,aku pun suka dipandu oleh encik suami..best je duk relax melayan anakkan..

ala,siannya dalila nak susu..dah tu,merajuk la tu..tapi mesti comel..hihii

[-suziey-] said...

hiks...smpai merajuk2 dalila yek..xpe elok gk ur hubby buat camt..drive ni kena slalu praktis kalu x mmg xbrani ler..

Zaidah said...

tahniah ibu arifa...kekadang ade baiknyer bila asben berkeras kita untuk drive..bukannyer ape time emergency kan senang..klu dah pandai drive...zai dulu pun mcm tu jugak...dapat lesen dah lama tapi dua tahun x drive..bila kawin asben suruh drive..so sampailah skrang nie..bawak sendiri keta...

Suhana Shahril said...

wah..cayalah min.K.Ana yg slalu dok bwk keta ni pun belum penah lagi bwk dr perlis ke penang atau dr penang ke perlis.Mmg lah senang sbb highway,tp gerun jgk sbb jauh..kihkih..tabik spring utk min!

Sharini aka Ummi Khayra said...

hehehhehe merajuk-merajuk pun, still nak jugak dengan ibunya.. itulah anak kan? hehehehe sweet je... :)

YatieJay said...

Ok lah tu...dari penang ke changloon 2jam setengah utk first timer mcm min. Maknanya Min tak drive slow mcm kura2..heheee....

So, pasni boleh la drive ke jb? Akak tunggu kat tol kulai ye.... ; )

azzul said...

hehe tahniah dpt gaks memandu akhirnya..takpe walaupun tak selalu sekurang2nya jgn tak bw lgsg..kesian dalila terpaksa menahan diri tak minum susu hehe

AYU said...

tahniah..........akhirnya jauh juga awak memandu..ayu pun baru je 2 tahun memandu, walaupun da ader lesen lebih 10 tahun yg lalu....hehe

Lelord said...

bagus2....last time lela pun camtu gak..mmg asben jek yg drive. Since april asben dh dok jauh nun kat qatar kena la drive sndiri...lesen pun masih P lagik nih

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

good job....zaman sekarang ni memang memerlukan pompuan pandai drive keta sendiri..kalau tak terbatas lah sikit kan...

rynas said...

tahniah yer..dapat drive dgn selamat...

mama_umar_maryam said...

congr8s!heheh u can do it kan..wpon terpakse 'korban' sket kt dalila smpi majuk2 die

ibu_Arifa said...

TO ZUE: Terima kasih kak zue.. tu lah..haritu drive pun terasa lembut lutut jugak..tp kena "kuat"kan semangat jgk. utk cari balik confident kita tu.

ibu_Arifa said...

TO SYIDA: tu lah..senang sikit nak merayap berdua2 an dengan Dalila nanti.. kereta baru tu dah kire "Wajib" xde clutch lah.. senang sikit nak pandu jauh2 kan.

ibu_Arifa said...

TO UMMI EISYA:betul tu Fara..syok relex2 kat sebelah..xde nak pk pasal jln..siap leh mkn2 lagi dgn anak kat sebelah :P

ibu_Arifa said...

TO SUZIEY: ya..kalo tak buat gitu sampai bila2 pun saya xconfident nak pandu kereta kan...pasni nak kena praktis lagi selalu lah..skrg dah mcm "serasi" dah dgn clutch kereta hubby tu..kalo tak selalu drive..risau lupa pulak.

ibu_Arifa said...

TO KAK ZAIDAH: Saya sokong..time2 nak "emegency" sapa nak tau kan.. lagi senang kalo kita reti drive/ ada 2nd driver dlm keluarga kita..kot2 yg emecency tu hubby kita..tak ke susah.

ibu_Arifa said...

TO SUHANA: hihihi..saya sendiri pun gerun dan mcm tak percaya jgk kak Ana.. dah lama x drive, pastu 1st drive (selepas setahun) terus drive jauh mcm tu..rasa lega bila selamat parking depan laman rumah mak dikampung haritu :)

ibu_Arifa said...

TO YATIJAY: nak slow apenyer kak Yati.. lori besar, kontena, trak panjang2 berlambak kat higway tu..nak follow belakang "mereka" ni lagilag rasa bahaya..terpaksa tekan speed 100-110kmj jer..hubby pulak pantang free jer..suruh saya "potong" semua kereta yg slow2.

haaa? drive ke JB.. insyaallah ka Yati.

ibu_Arifa said...

TO AZZUL: huhuhu..terima kasih.. kena rajin mandu lagi pasni.. kena asah lagi "bakat" saya ni..lang lama2 tak mandu..takut lupa pulak.

ibu_Arifa said...

TO AYU: Salam perkenalan Ayu..terima kasih.. wah, ayu lagi lama yer 'peram' lesen memandu..saya pun ingat nak peram lagi lama jugak..tp bila hubby ckp nak beli kereta lagi satu..kenalah belajar mendu semula..takkan dia sorang nak memandu 2 buah kereta..mana boleh (*buat nada jeles sikit)

♥Azie♥ said...

caiyok la akak..lepas nie bila dah cekap leh bawa dalila g jalan2

Ummi Aisyah said...

tahniah min.cayalah dah boleh drive sidiri tur.

10 said...

syabas dan tahniah... akhirnya dapat jugak pengalaman memandu jauh tu... hehehehe... lepas ni sakan la g jalan2 dgn dalila... nanti suruh abah dalila beli keta yg auto tau... senang ckit nak bawa... kaki pun x lenguh tekan clutch tu... keta manual ni, kalo jalan sesak lg la bertambah2 lenguh kaki tau...

amboi dalila merajuk sakan... sampe 12 jam x menyusu ya... cian dia... len kali kak min kena wat stok siap2 la...

ann @ hatiberbunga said...

ololo.. siannya dalila majuk sakan..
len kali kena standby stok siap2 tu..

Ammi Sara said...

Min, kak sara baru je renew lesen akak yg expired sejak january 2009, hehehe...dah lama gler tak drive, sejak balik msia ni hubby je drive (terlebih manja pulak rasanye), cuma kak sara tabik la kat min coz bw keta manual, akak ni theory ok la if practical hancur! huhu..
Dah terbiasa bawa keta auto. Kisses for dalila, merajuk2 tp rindu gitu..nanti min nak beli keta ape? ;D

ibu_Arifa said...

TO LELORD:...wah..skrg dah jad teror dalam keadaan terpaksa yer kak..tak pelah..harap2 kita selamat yer. aminn!

ibu_Arifa said...

TO IBUDAMIA: betul tu.. tak de lah berharap dan terlalu bergantung sangat dengan hubbykan..plus..panjang sikit langkah kita..hihihihi

ibu_Arifa said...

TO RYNAS: Terima kasih kak rynas:)

ibu_Arifa said...

TO MAMA UMAR MARYAM: Terima kasih kak.. tulah..terpaksa lah..kalo tak sampai bila pun tak reti pandu kereta, w/pun dah setahun dapat lesen.

ibu_Arifa said...

TO AZIE: Terima kasih Aie.. syok jgk sebenarnyer lama2 sekali bawak kereta ni..syok plus takut lah jgk.

ibu_Arifa said...

TO UMMI AISYAH: Terima kasih Cik Yah..harap2 skill saya makin meningkat lah pasni..hihihi

ibu_Arifa said...

TO 10:terima kasih. kak min lagi terkejut bila dengar aten drive sendiri ke KL aritu..nampak tuan jer kecil moleh..tp teror drive.
harap2 Abah belikan yg xde clutch lah nanti..semua ipar2 side hubby ku drive auto..nak keta auto jgk!!

ibu_Arifa said...

TO ANN: saya dah lama tak buat stok susu dah..lagi pun tak kerja. malas jgk sebenarnyer nak pam2 ni..dok pk dalila dah besar..bagi dia makan benda2 lain kalo time dia nak susu tu..sampai kg...terus nak bg susu..dia pulak merajuk..tak mau dok dekat saya..huhuhu..padan muka saya!

ibu_Arifa said...

TO AMMI SARA: Kalo diberi pilihan memang nak bawak keta auto..tp hubby ada kereta manual..terpaksa jgk drive.. tak de pilihan. tak pe kak sara..kalo nak try drive balik nanti..gi le berlatih kat area pisa.. kat situ xbyk kereta rasanyer. tp kalo nk minta sek memandu yg ajarkan..diorg cas RM20 satu jam kalo tak silap.

sis shuhada said...

itula dugaan ibu yg breastfeed ank kan?
sy pun pernah drive sambil bf! terpaksa... xthn dgr dia merengek. Seb baik dekat je. tp tu pun sbb ayah dia xdela. klu ayh dia ada, dia pun xnak dok ngan ayah dia sbb nak melekat je hihihi.

mamaMUHAMMAD said...

tahniah la ibu..boleh drive sendiri ni best..nak merayau kemana saje..hehe..saya auto boleh manual pun boleh..tapi manual lenguh kaki sikit la..kalau auto nak laju memanjang..apa pun tahniah..
kesian dalila merajuk eh..pandai betul merajuk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...