nak join? klik banner ni yer

Tuesday, May 25, 2010

@ 1st Time Abah Masuk Hospital

Ya..memang ini kali pertama Abah admitted kat hospital sejak usianya dah masuk 32 tahun ni. Kesian Abah.. kisahnyer bermula sejak awal bulan, lepas hantar PakSu ke Kolej Matrikulasi Penang hari tu.. Abah asyik sakit kepala dan demam2 saja. Pas makan panadol..ok kejap..pastu demam balik.

Khamis 13hb Mei Abah gi check dengan klinik panel, kata doktor, tekanan darah Abah -tinggi, dalam 150/70 gitu kalo tak silap Ibu. Doktor pesan kena jaga makan, kurangkan garam apa semua tu lah. dan dapat MC untuk hari esoknyer (Jumaat). Abah sebelum ni yang tak pernah ada darah tinggi, terus risau dan beli BP test digital tu kat farmasi..tak sampai RM100 rasanya satu set.

Demam Abah selalu ON..Off..On..OFF.. Lepas makan ubah..sihat lah kejap..pastu demam balik. Tekanan darah Abah dah ok dah ...cuma demam je. Sampai hari Rabu (19 Mei) Abah masih mcm tu jugak..last2 dia pergi lagi klinik panel..doktor buat surat suruh masuk hospital. Tengah hari kami hantar Abah ke Hospital Pantai yg kt depan rumah kami ni. Doktor ambik darah apa semua..risau denggi kata doktor Pantai.

So Ibu dan Dalila tinggal berdua saja sejak malam Rabu (19hb Mei- 21hb Mei) Jumaat. Abah dah sihat dan boleh discas pada hari Sabtu, 22hb Mei. Sajer Ibu tak update hari tu kat blog, nak tunggu Abah sihat baru Ibu nak update. Sekarang Abah sambung MC dan cuti sampai hari Jumaat ni (28 Mei). Result darah (2kali ambik darah), -ve denggi.

Bukan main seronok lagi Dalila bila tengok Abah dia balik, haritu (masa Abah admitted) dapat tengok Abah bila buat 3G call jer dan 2kali Ibu bawa Dalila jenguk Abah di hospital. Yerlah..hospital bukan kawasan yang sihat untuk bawak budak2 ni kan.

Semoga Abah tak sakit sakit lagi yer...kesian tengok Abah kat hospital hari tu. :(

****************************************************************************


Mungkin Kebetuan Saja

Ibu terlintas sesuatu di fikiran tapi mungkin kebetulan saja benda ni terjadi..

kes 1:
Dalila pernah admitted kat hospital (kes dalam poo poo dia ada lendir darah tu). Masa tu Dalila baru saja sambut hari lahirnya yang pertama.

Kes 2:
Abah admitted kali ni pun masa Abah baru sambut hari lahirnya yang ke 32.

Bukan angka tu yang Ibu yang bagitau..tetapi dua-duanya baru saja sambut birthday 1-2 minggu sebelum admitted. Ibu perasan bila tengok tag hospital di tangan Abah. Tulis 32 Years 0 Month. Dalila dulu tulis 1 Years 0 Month. Hai ..kalo betul lah macam ni pattern nye..tunggu tengoklah apa yang akan berlaku bulan Ogos (birthday Ibu) nanti.



Photobucket

18 comments:

rynas said...

alhamdulilah dah sihat. mesti dalila sukakan abahnya dah ada kt rumah

sz | m.a.s.s said...

harap semuanya sihat sejahtera min.. :) ...

azzul said...

alhamdulillah dah discaj..kena la ibuarifa memantau pemakanan en. suami ye pasni heheh n mgkan kena bersenan sekali sekala kot..biasa la bila umur meningkat semakin terdedah dgn penyakit..insyallah, saya doakan ibuarifa sekeluarga diberikan kesihatan yg baik ye...

Wansteddy Tales said...

alhamdulillah dah kembali sihat. baca entry ni mula2 td saspek denggi jugak. k.wan pn kena bnyk alert psl demam2 ni walaupn demam sikit2. dah macam2 penyakit melanda dunia skrg. hurm...

Izan Ishak said...

min, alhamdulillah kalau semuanya dah ok ye. mintak2 dijauhkan semuanya dari penyakit2 yg bahaya...amin

10 said...

oooohhh... kebetulan pulak...

kak org baru je masuk hosptal smlm sbb kes denggi la... demam 4 ari lepas tp asik beli ubat je, x p cek doc... smlm husband dia bawa p hosp baru tau kena denggi...

Yan said...

uishh jgnla pk camtu..
kadang benda tu kebetulan je...

klu budak2 tu... orang kata amik upah sebab cukup umur..
klu org tua plak.. ermm tak taula ekk..

Yan said...

eh sebenarnye nak komen lain tadi.. tp terbaca sentence yg bwh tu terkomen hak tu dulu plak..

nak cite.. adik akakpun demam on off since last week.. smlm p spital... arini p spital lg amik darah jugak.. saspek denggi jugak tuh... shian dia.. baru setahun lebey..

Zaidah said...

apa yang berlaku tu semua kebetulan...alhamdulillah -ve denggi...sebab musim panas nie kes denggi meningkat....

[-suziey-] said...

smga ur hubby akn sembuh sepenuhnya..skang ni tgh mengabiskan mc la ye..same goes to my hubby..hehe..

erkk tu kebetulan je..hehe

Ummi Eisya said...

lahai..siannya la baca..moga abah dalila,terus sihat dan ko sekeluarga juga sihat...jauhkan la dari penyakit2 ni..

emm tul jugak pe yang ko fikirkan tu..tapi mungkin kebetullan agaknya..takut ko nanti,bila birthday ko,demam sebab nak adik dalila kot..hihiiii

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

semoga ayah dalila cepat sembuh....

may be kebetulan jer tu...

apa2 pun ibu dalila sabar yer...insyaallah...tak de apa2 tu...

ibu zharif said...

semoga abah dalila cepat sembuh dan x demam2 agi...hopefully bila tiba bln ogos nnt ibu dalila x ikut pattern sama gak. Skarang mmg musim org demam kn? jg diri & family bebaik ye ;)

YatieJay said...

Isshhh..janganlah fikir mcm tu! Insya Allah, Min sihat masa bday nanti. Semua tu kebetulan aje....

So, lepas ni kena masak gulai tawar2 lah ye...hehee.....

Ummi Aisyah said...

Ish min ni,jgn pk camtu..just kebetulan je..hope sumenya chat2 pasni..

p/s:jangan lupe jawab tag kt blog sy..hehhe

gee ryder said...

alhamdulillah dh sihat.

takde pe la tu.hanya kebetulan.jgn pikir yg bukan2

SyidaMislan said...

hopefully min will be ok by the time august tu.and kita bole celebrate bday together-gether.

mamaMUHAMMAD said...

saya percaya bila masuk usia yang baru badan kita mengalami perubahan..tak dapat nak dibuktikan tapi tu la..tiap kali budak demam mesti nak pandai sesuatu.sebab nak balancekan badan kot..pape pun semoga abah dalila cepat sihat..~amin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...