nak join? klik banner ni yer

Wednesday, May 26, 2010

@ Bau Terbakar...Asap

Semalam pas maghrib saya kasi Dalila makan...sekarang dia dah 100% dah nak makan suap sendiri. Biarlah yang masuk mulut tu berapa butir jer pun..tetap berkeras nak suap sendiri jugak.. Sedang dok kutip nasi yang jatuh..saya terbau macam benda terbakar.. terus panggil Abah suruh Abah check semua plag barang elektrik di rumah. Saya tak masak hari tu sebab my MIL masak banyak. Abah cakap tak de apa2..mungkin bau terbakar dari luar. Orang sedang bakar sampah lah nih..

So..kami pun tak ambik 'port' lah sebab buka dari rumah kami. Tapi kadang2 bau macam benda plastik terbakar..kekadang bau macam benda getah terbakar..kadang2 macam rumput terbakar pun ada.. kan benda2 tu mengeluarkan bau yang berlainan bila terbakar..kita dapat agak dari jenis bau nyer tu kan.

Sampai jam 11malam, rumah sewa kami ni dah macam 'jerubu' dah..mata pun dah pedih2 dah.. Abah dah mula naik angin dah..yerlah dari jam 8 malam sampai jam 11malam..tak habis2 lagi asapnyer.. Abah keluar tengok sape lah yang dok bakar sampah malam2 ni. Tengok2 memang sah ada orang bakar sampah..tp yang "BEST" nyer dia bakar betul2 pintu rumah kami.... dekat tepi longkang blok jer.. Si tukang rajin bakar tu mungkin tak perasan...yang asapnyer dah masuk ke rumah sewa kami di tingkat 2. Rumah dia kat ground floor, mana nak kena asapnyer.

Abah terus masuk ambil air jirus kat sampah yang terbakar tu.. 2-3 kali Abah buat..si tukang bakar tu pun.. menghulurkan kepala..nak tahu sapelah yang padamkan api sampah dia tu...Abah cakap lah.."asap dok masuk rumah kami, tolong bakar jauh sikit ye.." (gini lah ayat lebih kurang nyer.) Tepi blok rumah kami ni bukannyer apa ada pun..kawasan lapang berumput jer. Tak patut lah bakar sampah 1 kaki dari longkang blok..sure asapnyer tak jauh perginyer. Dah la malam pulak tu..


Petang tadi pun ada lagi orang bakar sampah dan rumput2 kering yang baru lepas kena mesin. Tapi sebab bakarnyer agak jauh dari blok dan waktu siang.. angin kuat.. memang tak de lah asap tu nak masuk dalam rumah. Angin tolong 'sapu' asap tu ke arah lain.
Bakar sampah bagus elak/halau nyamuk kan..


Photobucket

16 comments:

Zaidah said...

bleh buat aduan nie..

Izan Ishak said...

min, izan kalau kat umah ni pun takut nak bakar rumput ms angin kuat. talut kena umah jiran.

kak long said...

Tebakar sampah nampak asap...
Tebakar HATI siapa yg tahu..
hihihi..!

SyidaMislan said...

mana bole open burning skarang ni.patut report kat polis/bomba jek.biar orang tu kena denda.baru dia tau..

Ummi Eisya said...

aduhai,siannye la..gini la duk umah bertingkat ni kan..tapi orang tu lak,tak ade kesedaran lansung..tak prihatin..nasib dia tak mrh abah dalila pdmkan api tu..

sz | m.a.s.s said...

ermmm..alahai....kalo rumput pas mesin tu masuk je la dlm plastik sampah..buang...takyah nak baka2..pencemaran udara!

Fiza's said...

ala, kalau bakar pun ingat la jiran tetangga sama kan

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

elakkan pembakaran terbuka...elakkan pencemaran...tak bagus utk pernafasan..

me said...

hanginnn jer kl bakar smpah dkt ngan hidung kita!!

Jieda said...

kat rumah saya tu pun sama..ada jiran sibuk bakar kayu+sampah.tempat yg dibakarnya betul-betul belakang rumah saya.belakang rumah dia taknak pulak dibakarnya.kadang2 kain yg sdg dijemur pun dah bau asap.tension je.nak sound rasa cam tak pandai la pulak huhuhu....

ibu zharif said...

erm...same experience cam jieda. Jiran suka bakar sampah kat umah kita..tengahari buta pun duk bakar sampah..hangat je rasa dihati ni.hehe. Asap duk bekepul2 masuk umah kita. sian kat anak sebab hidu udara kotor. Sabo jela~

rynas said...

uhh..bleh plak bakar sampah depan rumah..terbakar rumah karang..

10 said...

kak min... jiran bawah umah tu bangsa apa?

Momma Mia said...

Momma paling tak suka apa shj jenis asap... pening kapla & pasti bersin jer & hidung meleleh

[-suziey-] said...

hish mmg xsuka btl la org yg xleh pk org lain..mmg hangin je kalu org bakar smpah dekat ngn umah..dia ingt dia sorang je dok situ..lemas tau..

Intan said...

Emmm samalah kes ngan k.intan.

Lagi my sebelah nya neighbour modoh nie dok suka noh bakar sampah. Kalo bakar lewat ptg takpelah jugak nie bakar awal, which kain sidaian masih ada kat belakang...sangat geram tau, habis bau busuk dan ada debu2 dari hasil bakaran tu dok hinggap kat baju. Sampai kengkadang tu k.intan basuh balik baju2 tu coz BUSUK!

Geram punya pasal, sampai kami buat tembok setinggi 6 kaki so that kalo dia bakar sampah tak kena debu2 dan bau busuk tu.

Yg geram nya daun2 kering tu boleh aje di masuk kan dlm plastik but ehhh dia nak bakar jugak...dah lah cuaca panas, nak tambahkan pemcemaran udara pulok tu...kompom takde otak punya org! Hish, kan dah marah kat sini...huu huu...sorry terpanjang pulok ye min.

Nie buat tak sabar nak pindah rumah baru...sgt tak suka ngan jiran bodoh sebelah rumah la nie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...