nak join? klik banner ni yer

Thursday, May 27, 2010

@Penentuan Arah Kiblat: 28 Mei 2010

Saya mendapat tahu berita ini dari dalam kelander Islam di rumah MIL saya..jadi saya terus Google untuk memastikan kesahihannya agar dapt  dikongsikan bersama..




Penentuan Arah Kiblat pada tahun ini  (2010) boleh dilakukan pada:

28 Mei 2010  -jam 5.16 petang

16 Julai 2010  -jam 5.28 petang

kerana pada tarikh dan waktu tersebut..matahari akan tepat berada diatas Ka'abah. Setiap ayang yang lurus pada masa teresebut akan mengarah kearah Ka'abah.

Anda boleh lakukan dengan cara memacakkan kayu atau apa sahaja objek yang lurus diatas permukaan yang rata (tanah rata) dan ambil hujung bayang (A) menghala kearah matahari. Maka bayang (A) itu menunjukkan arah kiblat yang betul.

sumber rujukan:
1. Mutoha.blogspot
2. Persatuan Falak



Photobucket

12 comments:

Yan said...

thanx for sharing dear...

ermmm 28 mei.. esok?? tp tak sempatla nak wat.. sibuk kat kedai time ni

Fiza's said...

thanks 4 da info

mariaariffbaby.com said...

hi mommy.
kita newbies kat blog mommy
before this just silent reader..

salam perkenalan ye
=D

btw, thanks for sharing this info ye

[-suziey-] said...

ouh yela kena ukur balik kan..kedudukan kita semakin berubah..lari sket dr arah asal.thanks for info:)

Zaidah said...

klu gitu esok petang zai nak tengoklah...manalah tahukan kekalau kiblat kita selama nie salah ker kan...

SyidaMislan said...

bole try buat esok ni!

Ibu Ayra said...

bleh check sekali lagi...tapi selalu terlepas time tu... kena set alarm fon nampaknya nih...

Ibu Ayra said...

baru perasan, 16 julai tu...sama ngan besday kak ros ....

Ammi Sara said...

Menarik info ni min, tq ;)

mama_umar_maryam said...

tq for this useful info dear, kt opis nih kejap kiblat senget ke kanan,kiri,tah mane yg betul,hmm

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

tima kasih atas info ni...nanti nak suruh hubby check balik lah kiblat...nak double confirmation..selalu check guna kompass utk tentukan arah kiblat tu jer...

rynas said...

ohh gitu ekk..baru tau. good info..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...