nak join? klik banner ni yer

Wednesday, June 2, 2010

@ Dah Dekat Nak Puasa/Raya Dah

Sekejap jer kan..pejam celik dah bulan Jun dah..lagi 6 bulan lagi untuk habiskan tahun 2010 ni. Dalam sibuk2 uruskan rutin harian tu jangan terlupa pula, puasa dan raya dah makin dekat.. dah habis ganti puasa ker belum? Kain untuk buat tempahan baju raya dah cari ker belum? Yerlah..dah jadi Ibu dan family sendiri ni, nak juga nampak cantik dan sedondon masa raya nanti.

Puasa tahun lepas belum sempat ganti lagi, adalah lebih kurang 2 minggu juga.. Asyik bertangguh saja. Harap2 dapat cepat2 di langsaikan "hutang" itu.. ada sapa2 nak puasa ganti jugak nanti ..ajak saya juga yer..hihihi..ada kawan baru best!


Saya dah pun beli kain untuk dibuat baju raya nanti. Beli masa balik kampung haritu kat Gulatis di Star Parade. Kat Penang ni tak de kedai kain yang cantik2..paling hebat pun (yang saya tahu) kat Kamdar di Bukit Jambul.1st time masuk Gulatis memang rambang mata..kain 2 kali ganda lebih cantik dari di Alamoda Sg.Petani.
Warna tema raya kami satu keluarga kali ni adalah hijau torquise untuk hari pertama. Hari raya ke dua dan seterusnya..lum cari lagi..budget nak beli jer baju2 tu. Senang!

Dah ada kain ni, kena cari lah tukang jahitnyer pulak.. kat Penang ni tak jumpa lagi tukang jahit yang sedap pakai bajunyer. Dulu ada jumpa seorang, memang puas hati dengan jahitan dan sulamannya tapi bila ke kedainyer dah di tutup dan no.handfon dah bertukar, saya tak dapat lagi pegantinya. Kat kampung aritu, ada tempah sorang akak tu, tapi dia buat ada sikit "kureng" puas hati kat baju kurung Dalila.. terus risau nak hantar lagi kain padanya. Lambat hantar..kang tukang jahit tak mau terima pulak!
 Agak2..kalo suruh Datuk Siti jahitkan..dia mahu terima lagi tak tempahan? hihihi

Huhuhu.. ada sape2 tau atau ada sedara yang pandai jahit area2 penang ni nanti bagitau saya ek..

Photobucket

38 comments:

rynas said...

wah dah cari baju raya..yerlah dh bln 6 pejam celik pejam celik nanti puasakan. akak pun lom ganti puasa lg..ada 6 hari ni nak kena ganti..jom ganti sesama hehhehe

10 said...

wah... dah cari baju raya ek... kejap je kan dah nak ramadan dah...

kak min tukang wat baju area seberang jaya tau la... memang sedap dia wat... kalo nk mai area cni bgtau la, boleh org bawa p umah dia...

zue @ annaleeya said...

belum beli lagilah baju utk raya... tgh duk pikir nak pkai tema kaler ape nih... huhuhu!!!

nak tempah dgn siti nurhaliza jgkla... bulih ker??? heheheh!!!

Zaidah said...

rasanyer memang dah tak lamakan nak puasa...baju belum beli lagi nie...next month kena beli jugak...

dato' CT pandai ker menjahit...atau gambar tu dia baru belajat menjahit...hehehe

nieyla nadia said...

nieyla pun cari gak tukang jahit baju...kebiasaan nyer kawan nieyla yang buat,tapi tahu nie...die x dpt nak buat sebab rumah die baru terbakar aritu yang nieyla cter kat entry nieyla psl kain di jilat api...so,xtaw la mcner nak tempah baju...bulan nie last...sebab bulan 7 org xnak amek dah tempahan...

[-suziey-] said...

aah la kejap je masa berlalu kan..haish...dh nk puasa n raya..umur pn makin bertambah..

Ummi Eisya said...

aku pun belum ganti posa lagi ni..bila nak start ni..takutnya tak sempat..nanti takut tambah ngan tak larat adik eisya ni lagi..hihiii..kena posa cepat ni..

baju raya eisya dah tempah..warna pink..kebaya ngan baju kurung..tapi tu bukan warna tema utk raya ni..saje je beli kat skul kain tu hari tu..

tema aku warna purple..mybe semuanya nak beli je..lagilak aku kena pakai baju ngandung la..

SyidaMislan said...

baju raya Aqid dah settle. tinggal baju mommy+pa je.ntah bila la nak pegi cari, busy memanjang.....

sz | m.a.s.s said...

ihikss...raya kedua, ketiga & seterusnyap pun ada sedondon ye..bagus la ...hehehehhe

Sari said...

baju raya? aduh mana bajet ni? huhu

Ain said...

wahhhh, dah beli kain nak buat baju raya.....

akak belum lagi....hehehe

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ayu pun tak ganti pose lagi ni..

baju raya...ader yg dah beli...tapi utk raya pertama belum lagi...

kakngah said...

aku dh hbs ganti pose dah.. xbnykpun cicir. 6 hr jek..

baju raya??
blm plan lg. kalau tny che abg, mesti dia jwp.. lmbt lg. tp, kitorg selalu beli yg readymade jek..

Fiza's said...

kt baru p tempah baju raya kelmarin.. tp, dorh kata x dan nak siap dah.. puas pujuk.. 1 pasang jer boleh amik b4 raya.. selebihnya, seminggu pas raya.. uhuhuhu... nampaknya kena cari yg ready made la dekat nak raya nanti

Ummi Aisyah said...

selamat ganti pose..saya pon lum habis ganti lagi ni..huhu..jom pose esok nak??

kakyong said...

cepat benor masa berlalu.. dah nak ramadhan dah eehh..

bArdbOO said...

dato siti pandai menjahit ke? huhu..
anyway, first time singgah di sini... arifa tu sgt comel la. ^_^

ibu_Arifa said...

TO RYNAS: yer kan kak..cepat jer masa berlalu.huhu..bestnyer kena ganti 6 hari jer..saya dekat2 2 minggu..huhui..jom ganti puasa.

ibu_Arifa said...

TO 10: ooo..yer ker..nanti kak min bgtau en.hubby yer.. terima kasih yer 10.

ibu_Arifa said...

TO ZUE: saya pun pla juga warna tema tahun ni. dengar kat TV aritu katanyer..tahun ni warna tema tahun 2010 ni biru dan hijau serta touquise. kebetulan saya pun xde lagi warna turquise.
hihi..nak tempak kat bini datuk K jgk yer..sila ambik nombor yer..hihi

ibu_Arifa said...

TO ZAIDAH: kami pun ni 1st time beli kain nak potong buat baju sama2..sejak kawen dulu..beli ready made jer..
datuk siti tu..entah lah..pandai kot kak..saje pinjam gambar dia kejap. malu pulak nk tunjuk kain baju raya kami kat sini..hihi

ibu_Arifa said...

TO NIEYLA: Kesiannyer..rumah dia terbakar yer..susahkan nak cari tukang jahit baru skrg..tawakkal jer nak hantar kain utk kali pertama tu.

ibu_Arifa said...

TO SUZIEY: huhu..umur semakin bertambah..hii..tahun depan dah "three siries" dah aku nih..alamak..tak mo..tak moo.

ibu_Arifa said...

TO UMMI EISYA: aku pun!..risau nyer tak sempat..byk hal yg berlaku lately ni..baguslah dah tempah baju utk Eisya..camna lah Eisya bila pakai kebaya tu nnt..hihihi

ibu_Arifa said...

TO SYIDA: tak pelah mommy dan pa aqid tu saiz yg kecik molek jer.. byk pilihan..tak de lah sorang terpaksa pakai kuning..sorang lagi terpaksa pakai purple.

ibu_Arifa said...

TO SZ: sedondon baju yang ready made jer kak..biasanya raya kedua ke tiga kat side kampung saya (kedah) selalu hubby pakai kemeja jer..sbb biasanya kami akan berkonvoi ramai2 ke rumah sedara..kalo pakai baju melayu..berpeluh2 lah sampai ke mlm.

ibu_Arifa said...

TO SARI: huhu..mana budget ni.. saya pun beli kain/baju yg biasa2 jer kak.. menyimpan jugak utk beli byk lagi persiapan raya yg lain nnt.

ibu_Arifa said...

TO AIN: hihi...tahun ni bersemangat sikit nak beli awal..sbb tahun lepas dan tahun sebelum2nya kami dah pakai yg ready made jer..si dalila pun dah boleh berlari ni..comel sikit bila pakai baju kurung.

ibu_Arifa said...

TO AYU: hihi..terbalik pulak dengan saya..saya beli utk raya pertama dulu..dekat2 nak raya baru nak cari pulak utk raya kedua dan ketiga..

ibu_Arifa said...

TO KAKNGAH: bestnyer dah habis ganti puasa..ni mesti ganti masa puasa 6 hari tu kan..teringin nak buat, tp selalu keluar menziarah sedara mara. mcm tak kuat jer nak puasa bila byk2 berjalan.

ibu_Arifa said...

TO FIZA: Woo..dah ada yg tak mau ambik tempahan yg byk yer skrg..risaunyer.. saya dah lah xjumpa tukang jahit lagi nih..huhuhu.
kang lambat2 terpaksa semua beli ready made jer kang.

ibu_Arifa said...

TO UMMI AISYAH: selamat berpuasa cik yah..rasenyer esok tak leh join kot... cik P mcm makin dekat2 dah nak mai ni.. badan letih2 dan cepat hangin jer ni.

ibu_Arifa said...

TO KAKYONG: tulah kak yong.. mcm terasa dalam bulan 2-3 jer lagi saya nih. tup..tup dah bulan 6 dah.

ibu_Arifa said...

TO BARDBOO: Terima kasih kerana singgah blog saya nih. datuk siti reti kot menjahit..tgk gaya mcm pro jer tu.

sis shuhada said...

uiks, dah start bukak tempahan baju raya ye? haish... ni nak kena cepat neh.

susah kan nak dpt tailor yang seswai. seb baik last year i jumpa yg berkenan d hati. cuma ongkosnya kena lebih la sbb tailor bagus huhuk.

mamaMUHAMMAD said...

waa..da siap beli kan untuk tempah..tahun lepas tma kami sefamily kaler hijau turqoise..beli readymade je..nak tempah ni tak de masa la..leceh..hehe..tahun ni belum plan lagi kaler ape..

nadnye said...

sama la kita puasa belum habis ganti nie, ingatkan nak tempah baju juga, tapi susah lah plak cari tailor yang sesuai..

Wansteddy Tales said...

k.wan confident dia xsanggup tolak tp ada la dalam 10 20 thn akan dtg baru siap baju kita hahaha....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...