nak join? klik banner ni yer

Wednesday, June 16, 2010

@ Beli Majalah Renovation dan Majalah Apartment Pulak

Dah lepas cuci dan samak rumah kat Bertam aritu, kena start lah plan nak hias/deko2 rumah dari sekarang. Duit??! Tak pe..sambil2 fikir nak deko/hias rumah sambil2 kumpul duit. Walau pun kami tak akan berpindah ke rumah di Bertam lagi dalam masa terdekat ni, dan walaupun my SIL yang kerja bank tu yang duduk situ.. tetap juga mahu nak buat/hias rumah tu cantik2. Hujung2 minggu leh pi tidur sana..atau on the way balik dari kampung ke..leh singgah situ jap.

So, my 1st step untuk deko2 rumah adalah..BELI MAJALAH.Sebelim ni..saya selalu beli Pa&Ma saja. Ada dua majalah yang saya baru beli kelmarin, iaitu majalah RENOVATION dan Majalah APARTMEN (April-Jun 2010). Apa yang menarik dalam majalah itu?

Majalah Renovation. 1st time beli majalah ni. Ada muka Erik Leong kat depan. Ada 300 ilham dekorasi menjelang lebaran....best!

ada juga disediakan perincian bajet ruang ke ruang kat dalam ni.

yang paling saya berkenan..bilik tidur untuk kanak2..pink semuanyer.


Majalah Apartmen pula saya beli sebab rumah kami tak delah sebesar mana, rasenyer leh ceduk sikit idea2 deko kat rumah apartmen jer. Dan ini lah antara pilihan saya:

 design ni ala2 ruang tamu rumah kami tu kan.

lagi satu idea yang boleh di pertimbangkan

yang ni berkenan sebab..diletakkan cermin besar kat dinding tu (cermin besar sampai ke lantai)

Huhuhu..memang pening kan kalo pikir bab rumah..ni baru pening nak cari design yg sesuai..tak pening masa nak membayar harga barang2 tu lagi..huhuhu..baru ku rase cam mane Kak Intan (Ibu Arissa) tu rase..nasiblah tak buat renovation lagi.

So..dicadangkan sape2 yang minat deko2 rumah ni..silalah dapatkan kedua2 majalah ni. Dan kalo ada nak cadangkan apa2 majalah yang best/bagus untuk saya..jagan segan2 bagitau yer.. saya baru lagi dalam bab deko2 rumah nih.

photobucket

24 comments:

♥Azie♥ said...

klu umah baru harus fikir pasal deco kan...majalah deco banyak akak cuber cari kat karangkraf .com

:: m.u.n.i.r.a :: said...

ada majalah renovation?
errr nampak sangat kurang membaca hehehehehe

Putra Mama said...

cantikla combination hitam, putih n merah tu.. nak kene cr la mag ni..

SyidaMislan said...

tak pernah beli majalah deko2 sebab bole gunakan arkitek yg kat opis ni bg advise secara live....hehehe

p/s: aritu jumpa eric leong kat pavilion tp malu amik gamba dgn dia.

Zaidah said...

ibu arifa beli majalah bebanyak nak renovate rumah baru ker....bestnyer....

Ya ALya said...

Anjung Seri pun ok gak.....

Nazz@Purple said...

menarikkan..

mariaariffbaby.com said...

mummy..thanks for the info!!

i like!!!
leh cilok idea2 decorate umah ni kan..
boring gak dok tgk yang sama jek kan
=D

sis shuhada said...

dulu masa tengah tunggu umah siap, sebok beli majalah2 tu semua.
lg 1 kitorang beli majalah impiana dapur. xpernah missed.
tp skrg bila dh banyak sangat...dh xlarat dh nk beli hehe.

gee ryder said...

wah syoknye nk start mendeko umah..i loikee! hehe

nadnye said...

yang penting ongkos nya kene ada..hehehe yang lain tu ok jea. nad suka yang simple, contemporary tapi semua terpulang pada idea dan kesukaan masing2..
pergi homedec banyak info dan idea bole dapat kat situ :P

ada seorang ustaz nasihatkan pada seorang kawan nie" cermin tak elok letak dirumah yang boleh nampak penuh satu badan" sebab syaitan suka cermin, tapi tak dapat nak komen sepenuhnya berdasarkan apa.. kene tanya ustaz lain lah untuk confrim

Cik Andam Hazlina @ Wideliabeauty.com said...

tak sabarnya nak pindah umah sndr.. bestkan...

[-suziey-] said...

waaa dh beli dh buku2 nk deco deco ek..hehe..yg bestnye kalu ade duit..syiok mendeco:p

mommyYen said...

menariknya majalah renovate tu..nextime i cari..

10 said...

deco2... rumah kami lum dapat o.c, so dok berangan je la nak deco2 umah... hehehe... x salah kan? bila kak min nak pindah bertam?

ibu_Arifa said...

TO AZIE: haah Azie dah tgk kt situ..mmg banyak...nak beli semua je rasenye.

TO MUNIRA: bukan Munira saja..saya pun baru nampak/ baru tau ada majalah ni...terus lah beli aritu.

kakyong said...

rumah kakyong ni xde deco2.. lepas kahwin duit habis.. pastu adik nak sambung belajar.. sampai la dah tak koje ni.. kalo org dtg rumah mesti ingat rumah sewa.. mcm rumah org bujang..

tp kalo nak deco2 ni pun kena kumpul duit lah dulu.. tp kalo ade duit pun harus dahulukan keperluan lain.. so bab deco ni tpaksa lah buat tak tahu jer buat masa ni....

ibu_Arifa said...

TO PUTRA MAMA: saya pun suka jgk warna2 tu..sweet kan.

TO SYIDA:Amboi..syoknyer ada tukang nasihat tak yah bayar pulak tu.. sure umh kak syida ni cantik kan.

ibu_Arifa said...

TO ZAIDAH: Niat tu ada tp xtau bila lah nak renovatenyer tu..xpelah.. buat koleksi dulu majalah cenggini sambil berangan2 jap.

TO ALYA: haah..ok jgk majalah tu..tp aritu xbeli sbb 2 majalah ni dah RM25 dah..ada RM30 jer dlm poket :P

ibu_Arifa said...

TO NAZZ: mmg menarik..kalo banyak duit lagi menarik..melekat terus.

TO MARIAARIFBABY.COM: saya pun, suka cilok idea jgk..nak upah ID sure mahal giler kan..

ibu_Arifa said...

TO SIS SHUHADA: hihi..berkenan jgk majalah dapur..tp next time lah beli..tak tahan jeles kan tgk gambar2 rumah2 dlm majalah tu.

TO GEE RYDER: betul tu..dah start rase aura nak mendeko2 dah ni.. hihihi.. gee [un umh baru jgk kan?

ibu_Arifa said...

TO NADNYE:Terima kasih kak Nad bgtau pasal cermin tu. saya 1st time dengar benda ni. Nanti nak kena tanya ustaz jugak lah.. sbb ada niat nak letak cermin dalam rumah..rumah xberapa besar..nak kasi nampak luas sikit niatnyer.

ibu_Arifa said...

TO CIK ANDAM HAZLINA: tu lah, lagi2 kalo umahtu kita leh atur kan semua sendiri..dari dapur sampai ke bilik anak dan tandas..huhu..sure excitet sgt nak pindah.

TO SUZIEY: betul tu suziey..alangkah bestnyer kalo banyak duit..tak yang risau pasal budget2 dah..beli jer ikut suka hati..

ibu_Arifa said...

TO MOMMY YEN: hihi..menarik sebab ada muka erik ker mommy Yen..hihi

TO 10: tak pe berangan2 mcm kak min dulu nih. nak pasang itu..nak letak ini..angan2 jer dulu... kak min tak pindah umah tu kot..cuma letak barang jer..SIL yg nak duduk sana.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...