nak join? klik banner ni yer

Monday, June 14, 2010

@ Cuci Dan Samak Rumah

Alhamdulillah..pada hari Sabtu lepas..seperti yang saya ceritakan sebelum ni.. kami akan mencuci dan menyamak rumah kami di Bertam. Bukan kami yang buat sendiri semua tu... upah orang saja pun. Tapi terasa agak letih juga.. yer lah sebelum Kak Mas dan suaminya (orang yang kami upah untuk mencuci rumah kami) sampai.. kami kena 'clear' kan barang2 yang ada dalam rumah dulu, angkut semua kotak2 buku dan baju2 letak kat luar dulu.. dah siap angkut bawak masuk rumah balik.

Proses mencuci dan menyamak bermula seawal 9.30 pagi dan berakhir pada jam 3 petang. Puas hati dengan kerja2 yang Kak Mas dan suaminya buat nih. Habis semua almari dalam bilik, lampu, kipas, serta peralatan di kedua-dua bilik air dan mereka samak. Kami plan nak samak dapur (semua kabinet dapur, dapur dan tungku2nya, serta kipas ekzos) dan lantai rumah sajer. Tapi Kak Mas cakap dia nak samak kan semua sekali, so kami setuju/ikut saje lah.

Dah siap semua, masuk tengok rumah..berkilat2 semuanya...termasuk mangkuk tandas sekali.. Alhamdulillah.. selesai sudah proses ni, nanti nak kena plan nak angkut barang dan nak buat kenduri dan bacaan yassin masuk rumah baru ni pulak. rasenya tak de doko-deko lagi kot sebab adik Abah jer nak duduk sini, kami masih di Penang lagi. Mungkin lepas raya baru nak cari brang2 deko, orang cakap kat Nilai, N9 murah frame Islamik yang besar2 tu...betul ker?
*
*
*
*
*
Ni ada sedikit gambar semasa rumah dicuci dan samak...2-3kali jugak kami menjengah semasa proses dilakukan. Risau kacau oarang nak buat keja pulak nanti.

peralatan yang digunakan hari itu

Tanah merah..beli di nursery pokok2. satu bag RM2. kami beli 5 bag.

lagi gambar tanah

proses menyamak ruang tamu oleh suami Kak Mas

tengok tu! sape yang berlari masuk dulu pas semua siap di cuci.. haiya..macam lipas kudung!


Photobucket

35 comments:

Zaidah said...

mesti penatkan...dah bersih n berkilat...bersinar...seronoknyer dapat masuk rumah baru...

SyidaMislan said...

ewah!ewah! budak kecik tu yang rasmikan dulu yeaa...hahaha

kakngah said...

haah.. murah2 & bnyk pilihan
tikar buluh pun murah giler kt sana. tapi kene pandai tawar gak.. pastu bunga2 yg dh siap gubah pun bnyk.
sila la bwk duit & kenderaan mencukupi.. dh alang2 dtg jauh2 tu kan..

Hati Ema said...

Peh..mmg shining2 la.... bagus kak mas suami isteri ni...

[-suziey-] said...

waaaaa dh bersih la umah..so nnti dok situ ke jadi weekend house?

Ummi Salsabila said...

bagusla da selesai.baru tenang hati kita.

kak min,nanti amik award kt blog kita yer.:)

anin said...

hee sedapnya dia lari tk pakai baju lak tu

Ummi Aisyah said...

hahah..laju betol anak dara sorang ni lari yek..

p/s:besnya min dah ade rumah..saya ni tengah penin lagi nak beli rumah kat area maner..hehhe..

Ya ALya said...

syukur...alhamdulillah....duduk tanpa was2 lagi.....

Wansteddy Tales said...

1st time tgk sessi samak rumah! kalau tak baca entry min ni sampai bila2 xtau cara nak samak rumah gamaknya.
uwa... bestnya budak cinonet tu berlarian dlm rumah baru hehe ><

mama_umar_maryam said...

good,dah xde was2 lagi dah..kemain suke dalila larik atas lantai licin berkilat ;)

ibu MZW @ farah idayu said...

wahh~ berseri2 umah ibu pas dicuci n disamak..bila cadang nk bermastautin terus di bertam tu? comey umahnye ;)

Rozy said...
This comment has been removed by the author.
sz | m.a.s.s said...

dalila penat tolong cuci umah ye..hehehe

Yan said...

akak dulupn samak dulu rumah yg duk skang ni...
sebab owner dulu cina..
tp kami samak pakai sabun yg mmg utk samak tuh.. kami lebeykan kat dapur (dinding) pasal was2 takut dia penah 'masak'
wlupun orang2 keliling cakap.. owner sebelum ni jarang duk umah.. diapun tgl sorang.. dia datang jenguk sebulan sekali jek.. dlm umahpun yg ade sekeping tilam bujang..

Ummi Eisya said...

waaa..best la ko..lepas ni dah leh duk sini la..cepat duduk tau..mesti dalila suka sebab leh lari sana sini..

haah,murah brg2 kat nilai tu..alang2 dah sampai nilai,sampai jb terus la ye..hihihi

akuvision said...

samak ke sertu ek?, kadang ramai yang keliru dengan istilah ni. Ke sama je maksud dia?

ibu_Arifa said...

TO ZAIDAH: hihi..seronok mmg seronok..tp buat masa ni kami tak duduk situ lagi..SIL yg duduk situ. bila2 free jer baru p umah tu.

TO SYIDA: tu lah..dia lari sampai ke dapur..dan suka tekan2 suis kat dinding. kita larang dia buat derk jer.

ibu_Arifa said...

TO KAK NGAH: huhuhu..kalo mcm ni nak kena cari MPV lah untuk kesana. tak pernah lagi sampai Nilai..dulu2 selalu seramban dan K.Pilah jer... termasuklah UB(Ulu Bendul)

TO SUZIEY: rasenyer jd weekend house jer kot. kalo keluar dari pulau baru singgah situ.

ibu_Arifa said...

TO HATI EMA: tu lah..alhamdulillah jugak aku di pertemukan dengan mereka ni.

TO UMMI SALSABILA: haah. betul tu..pasni tak yah pk lagi hal kesucian rumah tu. senang hati nak pegang apa2 pun dalam rumah dah skrg.
award? terima kasih yer US.

ibu_Arifa said...

TO ANIN: Hihihi..kelakar pulak 2-3 kali tgk pic ni..lari laju dgn tak pakai baju gitu..hihi

TO UMMI AISYAH: laju sampai tak terkejar dah nih.
dok KL beli area KL lah cik Yah..buat pelaburan/aset masa depan. mana tahu..kot2 aisyah dapat masuk U area2 situ..tak yah menyewa lagi dah.

ibu_Arifa said...

TO YA ALYA: betul tu Alya..senang hati dah skrg.

TO KAK WAN: Saya pun ni 1st time buat samak rumah..nak tak nak kena cari info jugak untuk proses ni.. kalo tak tak senang hati nak masuk rumah ni..

dalila suka buat bunyi kasi gema dalam rumah ni.."ahh..ahh..ahh.."

ibu_Arifa said...

TO MAMA UMAR MARYAM: yer dah cuci dan samak ni..leh lah nak plan bermalam kejap2 kat sini..dah tak was2 lagi.
dalila suka lah..kat umah sewa skrg sempit jer..lagi pun ada perabut kan..tak lapang mcm kat umah baru tu.

TO IBU MZW: Terima kasih..rasenye buat masa terdekat ni tak tinggal kat situ lagi kot. jauh bg hubby nak ulang alik kerja. weekend boleh lah sekali2 pi tidur situ.

ibu_Arifa said...

TO ROZY: boleh nanti saya SMS no dia utk rozy yer..rozy nak cuci saja kan?

TO SZ: Hihihi..penat bermain dgn sepupunya lah kak suziey..sampai lebam tapak kaki dai tu..tak tau kena apa..sib baik esoknyer dia dah tak enjut2 lagi jalan.

ibu_Arifa said...

TO YAN: yer ker..samalah..org kata owner cina kita pun jarang2 ada kat umah jugak..tp kita samak kan jugak.. senang sikit..puas hati.
ada tanya ustaz jugak pasal sabun samak tu..dia kata sabun boleh digunakan jikalau kita dalam keadaan tak de tanah..susah nak dapatkan tanah..ustaz ckp kena guna tanah lagi afdal..sbb tu kami guna tanah jgk..kalo tak mmg plan nak beli/guna sabun taharah tu jgk.

ibu_Arifa said...

TO UMMI EISYA: aku tak duduk lagi lah umah tu..samak utk SIL yg nak duduk situ. kal kami pindah sana..jauh pulak hubby ku nak drive ke tempat kerja dia hari2.

ko pun turun nilai jgk lah..sama2 kita jumpa + shopping kat sana.


TO AKUVISION: Sertu? 1st time saya dengar perkataan tu. tak tau pulak apa maksudnyer..sama jgk kot. nnt saya google..terima kasih AV :)

Nadiah Sidek said...

bagusnya ada org ambil upah samak rumah. nak buat sendiri mmg letih la

Intan said...

Waaa mmg nampak bersih gilos diorang samak kan rumah min nie ye...alhamdulillah dah bebas dari segala najis yg ada kan :)

10 said...

wah... berkilaunya... sonok la dalila dapat lari2 dalam umah tu...

p/s : cantek la watermark baru kakmin...

HANYA AKU said...

macamne cara-cara samak rumah?air tanah dulu ke atau air bersih dulu 6 kali?

ibu_Arifa said...

TO HANYA AKU: kami buat mula dengan air tanah dulu 1 kali dan baru bilas dgn 6 kali air bersih.

kalo mula air bersih dulu, pastu air tanah...nnt nak kena bilas pulak air tanah tu.

MARZUKI said...

Salam, blh x bg fon no kak mas dan suami dia, sbb saya pun nak pindah rumah dan perlukan perkhdmatan menyamak ni. terima kasih

aa said...

http://www.youtube.com/watch?v=ZYKLI9G58QA&feature=player_embedded

littl3az said...

Salam,sya tgh cr org tuk samak umah.Bleh tk share phone no kak mas?thanks a lot.email kn kt az_irni@yahoo.com

pailang said...

Salam...nk mintak tolong pm kan number kak mas boleh?harap2 ada lagi..huhu...terima kasih... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...