nak join? klik banner ni yer

Monday, June 21, 2010

@ Body Age saya : 21 years young! wuhuuu

Kelmarin saya dan hubby ke Hospital Pantai, Penang. Hubby cakap dapat panggilan dari pihak hospital, yang kami free basic health "checkup" hari tu. Dalila tak ikut, my MIL yang tolong jagakan dia sekejap. So, bila sampai disana, dan isi form apa yang patut, kami disapa oleh seorang lelaki India (sungguh,saya tak ingat apa namanyer..saya namakan disini sebagai En.Vicky sajalah okey).

En. Vicky menerangkan serba sedikit tentang Preventive Healthcare. Iaitu menawarkan program body checkup di mana2 hospital Pantai dengan harga yang berpatutan. Checkup itu merangkumi dari kepala(otak) sampai ke kaki..termasuklah tulang, darah dan saraf2 dalam badan kita. Kan seperti kata pepatah "mencegah adalah lebih baik dari mengubati"..sebab tu mereka mencadangkan (mengadakan) pakej sebegini, keran kita pun sebenarnyer tidak tahu apakah sebenarnya kita ini benar2 sihat? Dan biasanya dah sakit baru kita akan berjumpa doktor kan? Jadi kebaikkan pakej yang di tawarkan oleh Preventive Healthcare ini adalah, kita TIAP2 TAHUN PERLU MENJALANI scan atau ujian untuk mengetahui tahap kesihatan kita.

Contoh penyakit barah: biasanya pesakit tidak dapat merasai, atau tahu bahawa mereka mengidap barah..melaikan sudah sampai ke "tahap 3" iaitu tahap bahaya..dengan beberapa simpom yang dapat dilihat jelas oleh mata kasar. Sedangkan seharusnya dikesan sejak di "tahap 1 atau 2" lagi supaya lebih mudah untuk merawat kawasan yang ada sel barah itu.

Apa yang saya faham dengan pakej ni adalah..semua test/scann boleh dilakukan di mana2 hospital Pantai di Malaysia...dan bayaran boleh dibayar secara ansuran bulanan selama 3 tahun,untuk tempoh 15 tahun checkup bagi pakej ini. Terdapat juga pakej..bayaran ansuran bulanan selama 2 tahun untuk 7 tahun checkup. kire nyer mcm setahun- 1 kali checkup laa.. Korang boleh lah bergilir2 dengan hubby korang..tahun ni..dia gi buat checkup ni..tahun depan korang pula..gilir2 gitu.sampailah 7 tahun.

Kelmarin saya melakukan basic checkupdan keputusannyer..
  • kandungan gula dalam darah saya: 4.2
  • BMI :18.4 (kurang berat badan) - dinasihatkan naik lagi 2-3 kg
  • Tahap metabolisma : 1092 (unitnya apa ek?? kJ ke?)
  • Body Age: 21 ( macam nak tergelak jer..acik still sweet 21 you..1st time acik buat test 'body age' ni)
  • Tekanan Darah: 95 (agak rendah..sob sob.. )
Korang kalo ada duit lebih leh lah ambik pakej ni..ada 96 jenis test/scann yang berguna untuk mengetahui tahap kesihatan kita. Badan kita pun mcm kereta juga..kena hantar pi servis untuk memastikan semua part dalam keadaan yang baik.

Nota: Kalau kaorang ambik pakej ni, dan ditakdirkan pulak tiba2 masa scann tu dapat kesan ada penyakit.. haaa.. masa ni lah korang boleh gunakan medical card (dari pihak company insurant) korang tu. Early detaction, sure tak semahal kosnyer kalo dah detact masa penyakit tu dah agak 'parah' dah...

nak tau lebih lanjut klik link diatas tu yer..
apa yg En.Vicky terangkan pada saya: harga promosi sekarang: bayaran bulanan RM327 x 12 (bulan) x 3 (tahun) + deposit 10% waktu booking.


photobucket

28 comments:

rynas said...

wah sweet 21 lah Min ni..muda belia lagi ekkk

SyidaMislan said...

BMI rendah?tahap metabolisma tinggi?
tekanan darah rendah? macam se'patent' je kita ni.hihihi

Zaidah said...

body age 21...wow..bagusnyer...klu zai kira BMI mesti dah gemuk..ibu arifa plak kurang berat bdan....huhuhu...

Yan said...

uikk body agepun ade?

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

alahai..untungnya dapat body age 21...may be body ibu dalila ni kecik molek jer kot..
bagus gi buat test utk healthy ni..sebab kita sedia maklum jer lah kan..bila usia makin meningkat..get standby jer lah ngan apa2 penyakit yg datang...unless kita jaga betul2 pemakanan dan kesihatan kita..

Izan Ishak said...

bestnya dapat buat fully checkup macam tu kan. yelah...kalau dapat apa2 penyakit lebih awal mmg lebih baik kan min~

mariaariffbaby.com said...

penting kan buat check up ni..
sekarang ni penyakit macam2..

like kata atok saya..penyakit org2 kaya (means that kita kat msia ni mewah makan...)

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah bagusnyer tq for the info...

ibu MZW @ farah idayu said...

ibuarifa, sy mmg teringin sgt nk wat checkup mcm tu..tp rasa2 nya kat teganu xder hosp. pantai kot :( plus, lom ade duit lebih ag..hihi~ wah! jeles saya umur ibu 21 thn gitu..sgguh awet muda ;)

Hati Ema said...

fewiiiit....21 ek..caya la.....

Ain said...

info yang bagus....

tapi cam tak mampu jer nak ambik pakej nie....

huhuhu....

Ummi Aisyah said...

tq min.good sharing..fuyoo..8 tahun lebih muda tu ehehe

sz | m.s.s said...

wahhh siap ada body age ye...baguslah min mmg jaga kesihatan la tu... :)

Umi Nuha said...

wawawawa....muda belianya :)

10 said...

kak min... camna depa kira body age tu?

ibu_Arifa said...

TO KAK RYNAS: hihi..buat malu jer..umur dah nak masuk 3 series dah tahun depan ni..perasan sweet 21 lagi :P

TO SYIDA: haah lah kak syida..dari aritu lagi saya rase kita ni mmg se'paternt...cuma malu nk habaq jer.. kui..kui..kui..

ibu_Arifa said...

TO ZAIDAH: Tu lah..dah mcm2 saya makan na bg gemok..tp last2 yg naik tang perut jer..hempes tul!

TO YAN: Haah kak Yan..saya sbelum ni pun tak tau jgk..ni 1st time buat test 'body age' ni.

ibu_Arifa said...

TO IBU DAMIA: Saya pun bukannyer jenis jaga sangat pemakanan saya..main hentam jer apa yg terasa nak makan. tulah..bila dah ada pakej mcm ni terasa bagus juga kita melabur utk kesihatan..tp duitnyer lah yang buat kena pk 2-3 kali jugak. kami tak beli lagi pakej ni haritu..yang test2 yang saya buat tu termasuk dengan "basic test" yang mereka berikan kalo datang dengar penerangan tentang pakej2 mereka ni.

ibu_Arifa said...

TO IZAN: betul tu Kak Izan.. kita kadang2 rase kita ni sihat jer..yer lah masih boleh bangun pagi2..masih boleh uruskan anak2 dan rumahtangga tu..bg kita- masih sihat lah..tp badan/organ2 kat dalam badan tu kita tak tau..kalo dapat check satu2 organ tu..diharapkan dapatlah kurangkan risiko penyakit yang merbahaya di peringkat awal lagi kan.

ibu_Arifa said...

TO MARIA: Penyakit org2 kaya..hihi.. tp org miskin pun boleh kena jugak sbb kat Msia ni..still tak seteruk kat negara2 dunia ke-3 tu lagi. saya pun plan nak ambik jugak pakej ni nnt..bila keadaan ekonomi family dah stabil sikit..skrg hubby dok sibuk nak belikan 2nd kereta dulu..keretakan dah jd mcm keperluan jgk skrg nih.

ibu_Arifa said...

TO ANJE: sama2 anje..rasenyer info2 bagus utk saya share kan bersama..sama2 sihat jaga kesihatan masing2.

TP IBU MZW: tak de hospital pantai kat sana yer. nanti kalo ditakdirkan pindah kemana2, boleh lah Ibu ambik pakej ni.. saya pun hari tu tak ambik lagi..skrg duit byk nak pakai utk "mekap" rumah dan nk beli 2nd car dulu...

ibu_Arifa said...

TO EMA: huhu..malu aku Ema..aku dah dekat 30-an dah..tp berjiwa muda jer selalu..huhuii.

TO AIN: tulah..saya pun tak ambik lagi pakej ni..tunggu ekonomi stabil sikit dulu. yg 15 tahun tu total bayarannyer RM12K lebih.. yang 7 tahun tu, RM8k..tersandar jugak dengar..tp rasenyer kalo ambik skrg lagi jimat..sbb nanti kos perubatan tiap2 tahun sure meningkat( sama mcm harga rumah..tiap2 tahun asyik makin tinggi) tp kalo ambik skrg..15 tahun akan datang still harga yang ni yer.. then diorg akan uruskan 96 checkup tu on one dah jer.. kire sekalidtg jer leh check semua..hati, kolon, paru2, otak, peap semar, dll.

ibu_Arifa said...

TO UMMI AISYAH: hahaha..sama2. tu lah 8 tahun lebih muda nih..aku pun nak tergelak bila dengar aritu.


TO SZ: alhamdulillah..tp sare tak jaga sgt pun..makn pakai 'nafsu' jer jugak.. senaman dah 3 tahun tak buat.dulu2 mmg rajin lah g arobik tiap2 minggu.

ibu_Arifa said...

TO UMI NUHA: hihi..jiwa jer perasan muda ni Umi..umur sebenar dah tua dah..

TO ATEN: diorg kire (mesin yg kire kan) masa kak min kena berdiri atas penimbang..kat tempat letak kaki atas penimbang tu ada 4 plat besi..masukkan ketinggian kita..umur kita, dan mesin tu akan kire semua..sekali dgn berat badan kita.

AYU said...

hei...awat la mahal sangat benda2 mcm nie...teringin nak buat, tp bila tengok bayarannya...mcm x terbayar pulak...hehe..

kakyong said...

adeh.. glurppp.. elan ayaq liur tgk caj nya..
kalo kakyong koje cam dulu.. ade fix income mungkin mampu nak masuk..
btw, utk yg mampu kenapa tidak.. lagipun utk kesihatan diri kita juga..

E.L.I.Z.A said...

bagusnya checkup ni..ada tak harga utk 1x check up je? xsuka amik pakej gitu, tkt tak g checkup, buang duit heheh

ibu_Arifa said...

TO AYU: betul tu Ayu..napelah benda mcm bab kesihatan ni selalunyer mahal2..sedangkan tu antara keperluaan asas manusiakan..huhuhu

TO KAKYONG: saya pun berpendapat mcm kak yong juga..kalo skrh saya still kerja mcm dulu2, saya sure ambik dah pakej2 nih..skrg ni mcm tak termampu lagi..next time ok kot.

TO ELIZA: rasenyer kalo x ikut pakej ni...ada jgk..cuma agak ambik masa lah..kita kena buat appoiment sendiri dgn each doctor..dan maybe ambik masa 2-3 hari juga nk habiskan "full body chechkup" ni..ada 96 chechup yg penting utk tubuh badan kita.

dan kalo ambik pakej ni, cthnyer sorang eli jer ambik..eli leh gilir2 chechup dgn hubby eli buat checkup..this year eli..next yer hubby pulak.. dan kalo mana chechkup tu eli nak kasi mak eli ker..sedara2 eli yg lebih memerlukan pun xpe..pihak PH boleh uruskan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...