nak join? klik banner ni yer

Wednesday, June 9, 2010

@ Baju Raya Kami Dah Sampai Ke Tangan Tailor

Kain untuk buat baju raya kami dah selamat sampai ke tangan tukang jahit petang kelmarin. Harap2 okey lah kakak tu jahit.

Excitet juga sebab sejak kawen (nak masuk 4 tahun bulan Dis ni) -- ini lah kali pertama kami menempah baju raya..selalunya..beli ready made jer..rasa2 agak sama warna tu..terus beli jer.
Tapi tahun ni, yang buat saya paling excitet adalah..Dalila pun akan pakai kain yang sama jugak untuk baju rayanya nanti..... semua beli kain satu kayu

Nak tau tak, berapa upah yang dicaj oleh tukang jahit kali ni:

Baju saya
--- kurung pahang (list + span nipis)= RM60

Baju Abah
---Kurta (baju saja) = RM55

Baju Dalila
---baju kurung = RM20
---2 helai gaun = RM50*
...........................................
TOTAL semua RM 185
...........................................

2 helai gaun tu sebenarnye tiada dalam perancangan kami pun pada mulanya. Tetapi memandangkan kain untuk baju raya Abah yang kami beli dijangkakan akan terlebih banyak (sebab Abah buat baju saja)..so akak tailor tu cadangkan buat kan gaun untuk Dalila.. campur sikit dengan kain baju saya (Ibu).. hopefully menariklah gaun tu nanti.

Contoh baju kurta yang Abah tempah

jadi hero Salman Khan lah suami ku raya nanti.. ekekeke!!



Photobucket

30 comments:

Orked said...

Wah! pakai kurta hubby min yer..
Kami pun last minit anta tmpahan baju raya..pttnya dah ttp tmpahannya..sbb ibu customer tetap tue yg dia amik..

Excited jugak..tahun ni mgkin Alesya dah bjalan..raya tahun lepas dia kecik lg

BUNGA said...

jeles2.. semua org kat mesia dh sibuk tempah baju raya sana sini.kitorg jugak yg sedih beraya kat perantauan buat kali ke 2 kalinya tahun ni di UK.. ohhhh... cedihnya.. huhuhuhuhu.. :)

10 said...

wah... raya ni berseri2 la kak min satu famili... tema warna apa ek? kak min tempah kat mana?

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

wow..kurta lain drp yg lain...

ayu pun selalu beli yg ready made jer...tapi jenis kain yg sama...utk budak2 saiz memang akan terlari sikit..so kena alter lah sikit...

kat Johor mahal nak jahit baju....baju melayu lelaki RM90 - rm120...kalau pompuan kurung RM60 - RM100...tgk pada kain...

huhuhu...tak habis lagi cari baju raya ni...lagi nak dekat raya lagi syok sebenarnya...

zue @ annaleeya said...

mak aihhh... mahalnya upah baju kurung pahang tu min???? tailor mana tu??? klu kt kuantan letak list + span gitu, paling mahal pon RM40 jerk....

klu baju kurung besar dalila tuh, dlm RM15 jerkkk....

sori min, komplen rege plak... lain2 tailor lainla regenya kan???? soriii... heheh!!!

SyidaMislan said...

abah=salman khan? cayalah!
abah dgn ibu baju raya sehelai sorang cukup ke?hehehe

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah dah tempah tu...kita tak sempat lagi nak carik2...

me said...

cam awal lg nk tempah baju raya..tapiiii, raya x lama daaaaaaa!!!

Hati Ema said...

kurta ek...... nak suggest kat lie la.....

Ibu Ayra said...

beraya sakan nampaknya tahun nih no...

kakngah said...

bagus2... persediaan awal. dgr2 skrg pun bnyk tailor tak amik tmphn lg..

mama_umar_maryam said...

blh imagine cantek2 baju raye dalila..kitorg pon xsaba nk pki berdondon2 4 banak..hehehe

Zaidah said...

nanti blehlah ibu arifa n asben beraya kat taman bunga sambil beraya menari n menyanyi...hehehe

♥Azie♥ said...

wah akak....tentu berseri2 raya nnt

Ummi Eisya said...

bagus la dah tempah..terbalik lak ko ngan aku..aku kali ni tak ade tempah..semua beli dah siap je disebabkan baju mak buyung ni la..nantikan perut dah besar,tak kan nak pakai baju kurung lak..so semuanya beli je termasuk la daddy eisya..yang tempah eisya je..

tak sabar nak tgk baju dalila tu..

Ummi Aisyah said...

wah banyak tol baju raya anak dara ni..saya pun baru tempah baju sidiri.ingat yang Aisyah punya nak jahit sidiri la.

mariaariffbaby.com said...

wah..dah tempah baju raya dah..
kita still discuss ngan mr hubby warna tema lagi..

intanmaria...harus pantas buat decision!

mamaMUHAMMAD said...

waa..bestnye...da tempah baju..taun ni maybe pkai bj raye taun lepas je..jimat kui3x..sy bukan penggemar baju kurung..hehe..kalau beli pun baju casual...mesti cantikkan sedondon..

AshAnas said...

shira cuma dah tempah baju shira, hehe... belum cr kain lg utk hubby n anas... hubby lebih suke fesyen baju cina... anas plk, adakah ummi akan jahit sendiri lagi baju anas tahun ini, haha....

ibu_Arifa said...

TO ORKED: 1st time dia nak try kurta nih..harap2 bertambah ensem lah nnt.
saya pun excitet jugak raya tahun ni, sebab buat baju satu kayu :P

TO BUNGA: wah..kami pun jeles jugak dengan BUNGA..dapat beraya dan tinggal di negara org..kat UK pulak tu...best!!

ibu_Arifa said...

TO 10: ..Hihihi..malu pulak rasa..tahun ni tema hijau terquise, kak min tempah kat kedai di medan suri (tempat yg ada jual jeruk yang org Melayu/Islam buat tu)

TO IBU DAMIA: susah sikit kalo nak beli ready made yg sama kain tu..sure ada jer yg xkena..kalo butik yg ada jual sedondon tu..masalah saiz pulak..size hubby dan saiz dalila takde.
ooo..mahal jgk jer upah baju di sana...ingat kan kat penang jer yg mahal.

ibu_Arifa said...

TO ZUE: tu lah akak zue..saya pun dah lama sangat tak upah baju..tak tau rate berapa skrg ni..nak pulak kat penang ni tak tau mana tailor yg bagus2..tak kisah kak zue nak komplain pasal harga tu..saya pun memang nak tau harga kat tempat lain berapa jugak..pasni tak tertipu lagi lah saya..Thanks ya kak zue :)

TO SYIDA: hihihi..insyaallah kalo ada rezeki lagi nak jugak cari lagi 2 pasang lagi..buat bergilir2 raya nanti.

ibu_Arifa said...

TO ANJE: tak pe Anje..ready made banyak kat KL tu..kt sini jer yg susah nak cari sikit... ada masa lagi.

TO ME: tu lah..mula2 ingatkan awal lagi jugak..tp bila p kat tailor dia ckp last bulan ni jer dia mau ambik tempahan baju raya. terkejut jgk..(maklumlah 1st time nak tempah baju raya)

ibu_Arifa said...

TO EMA: hihi..okey jgk..kurta ni..kalo baju melayu tu dah biasa dah org pakai.. hubby ku buat ala2 jubah sikit kurta ni.

TO IBU AYRA: hihihi..beraya sakan? hahaha..malunyer saya kak ros. excitet lebih pulak tahun ni.

ibu_Arifa said...

TO KAKNGAH: Tu lah kak ngah..dok dengar mcm tu jgk..tu yg cepat2 gi hantar tu.

TO MAMA UMAR MARYAM: Terima kasih.. saya pun tak sabar nak bergaya dihari raya nanti...eceh!!

ibu_Arifa said...

TO ZAIDAH: hahaha kak Zai..mcm dalam filem hindustan tu yer..malu dah tua2 gini nak bergolek2 di taman gitu :P

TO AZIE: terima kasih..tengoklah nanti..berseri ker bersegi nanti :P

ibu_Arifa said...

TO UMMI EISYA: Tahun lepas aku dah 'frust' giler ta leh bersedondon mcm korang..tahun ni awal2 lagi aku g tempah tau..balas dendam utk tahun lepas punya..aku pun tak sabar nak tgk baju dalila tu..sbb akak tu tak buat contoh..just dia lukis2 dia gambaran gaun yg dia nak buat tu.

TO UMMI AISYAH: wah syoknyer dah pandai jahit sendiri baju Aisyah..teringin jgk nak jahit tp mesin tak de.

ibu_Arifa said...

TO MARIAARIFBABY.COM: huhu..salam perkenalan..buat jer sama warna dgn kami..hijau terquise.

TO MAMAMUHAMMAD:..okey juga pakai baju tahun lepas punya tu..tapi kami punya baju tahun lepas tak berapa nak sedondon sangat..mcm tak menarik jer nak pakai lagi utk tahun ni.

ibu_Arifa said...

TO ASHANAS: Fesyen baju Cina tu mcm mana? baguslah pandai jahit baju melayu..ingat lagi tahun lepas..Anas menang contest pakai baju raya merah yg Shira jahit kan..hihihi

nadnye said...

wah jadi hindustan plak....hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...