nak join? klik banner ni yer

Thursday, June 3, 2010

@ Corat Coret 1st time Drive Sendiri Balik Kg

Entah lah..mungkin dalam "mood" excitet sebab baru lepas drive sendiri sejak hampir setahun tak pegang stereng. Alhamdulillah..semuanya selamat. Allah lindungi perjalanan kami :)
Saje nak coretkan pengalaman saya masa 1st time drive jauh masa balik kampung baru2 ni. Buat kenang kenangan bila saya dah terer drive nanti...insyaAllah

LALU TOL
Ni juga merupakan kali pertama saya drive melalui tol, kalo dari Penang nak balik kampung saya, hanya 3 tol yang perlu di lalui.

Tol pertama di Tol Sungai Dua: kena scan jer kad 'touch n go' tu..alhamdulillah.. 1st time-pass!! risau jugak..mana nak kena slow..ambik lorong yang sesuai.. dan pikir nak pijak clutch lagi..risau mati enjin jer kat situ.

Tol kedua di Tol Hutan Kampung: 2nd time fail!!..terbehenti jauh sikit dari peti scan 'touch n go'..so bila hulur tangan..tangan tak sampai.. terpaksa buka pintu baru boleh scan. Panik jugak sebab ada 2-3 kereta kat belakang..terus  tekan clutch dan masuk gear..terlupa pakai semula seatbelt..alamak!!

Tol ketiga di Tol Jitra: 3rd time pun fail!!. lagi..pun sama terbenti jauh terlebih ke kiri dari peti scan tu. hulur tangan tak sampai..tapi kali ni kereta kat belakang tak de..sempat lah pakai semula seat belt dulu.


PANDU LAJU dan TERPAKSA MEMOTONG KENDERAAN
Saya plan dari rumah nak drive slow jer untuk kali pertama drive ni..80kmj jer mula tu. tapi bila dah on the road, banyak pulak lori dan kontena yg besar2 yang di jalan termasuklah diatas highway. Yang potong kereta kita, tak pelah..kita buat tak tau jer walaupun takut2 jugak sebenarnyer.. tapi lori yang bawak agak slow tu pun prob jugak... tak kan nak follow dia pulak..tengok muatan yang ala-ala tunggu masa nak tercicir jer.. terpaksa la saya memotong nyer..hubby pulak sibuk suruh tekan minyak..suruh potong semua lori yg slow2 kat lane kiri!! dasyat tul suami ku..suh pandu laju2 pada 1st time drive ni.
Saya ni berdebar2 lah jugak nak potong kenderaan berat dan panjang macam tu..dah lah kena laju kan..110kmj bagi saya tu dah tahap gaban punya laju dah tuh. Nasib baik semuanya okey.


KAT SIMPANG EMPAT YANG TAK DE LAMPU ISYARAT
Yang ni simpang dekat2 nak ke pekan Jitra. Saya nak belok ke sebelah kanan..tapi jalan sebelah kanan tu muka bumi nya macam naik turun bukit sikit..so kenderaan yang datang dari kanan saya tu akan nampak dalam jarak yang agak dekat (bagi saya +-50m tu kire dekat lah).. teragak2 sikit disimpang tu sampai kena hon. beberapa kali .hihihi...pastu tepaksa lah kasi lah kereta2 kat belakang tu potong saya dulu (sebab saya di barisan paling depan)

Huhuhu..nanti nak drive lagi lah... 
practise makes perfect!!  betul tak kawan2.


Gambar selingan...


Dalila yang takut2 naik mainan token tu di Star Parade.


Photobucket

18 comments:

kakngah said...

aku hari2 drv >< 40km pergi keje
dan
40km blk keje


:P

zue @ annaleeya said...

pengalaman pertama mesti kene ingat tuh... xpela.. mula2 jerk teragak-agak... lama2 oklah tuh... tapi kene rajin2 bwkla...

mama_umar_maryam said...

hik3,rase cam kiut plak citer ttg pglmn drive nih ;)

Wansteddy Tales said...

tahniah Min!

k.wan jugak yg masih di dalam kefobiaan memegang stereng kereta wuwu....

Zaidah said...

masa zai baru bawak keta dulu2 tu...mati lagi enjinnyer kat bukit...lepas hidupkan keta mengundur ke belakang...bila kita bawak selalu...kita akan tahu macam mana nak uruskan keta tersebut..

[-suziey-] said...

hahhahh lawak la min..sabo je..klako ur 1st experience..beli la smart tag..senang xyah nk touch2..hiks:P aah kalu kita pn rela la potong lori2 tu dr jln blkang dia ..klau jauh xpe..tp kalu dekat lg xbrani..dia dh la beso

gee ryder said...

hehe lawaklaa..
kena selalu drive bru pro.
kalo kt hiway bwk 80km/j tu kira slow giler dh tu keke

SyidaMislan said...

first time lalu tol? kena amik gamba nih...ahahaha...

Izan Ishak said...

hehe...seronok je baca pengalaman min memandu balik kg. tapi, mmg betul. practice makes perfect!

**izan pun teringin sgt nak drive balik. dok asik renew lesen je nih. nnti nak buat n3 macam min jugaklah... "setelah bertahun2 tak pegang stereng kete"...hehehe

sz | m.a.s.s said...

btol2 tu ibu ...pasni pki smart tag je..senang takyah berhenti...hehehe

mamaMUHAMMAD said...

betul3x..(mcm upin dan ipin)
practise makes perfect..esok2 nanti jadi pro silap2 kalah racer F1

Noina said...

Biasalah..mula2 kan..ina yang tinggal 2 bulan tak bawak kete pun dah menggeletar.. ini kan pulak setahun..

Takpe..pelan2..tapi atas highway jgn pelahan sgt tau..mau disondol org..110 tu ok lah..klu laju sgt kang bahaya gak kan.. :)

rynas said...

kira oraitleh tu first time drive dah boleh bawa 110km/j cayalah...

Nia said...

saya kalau perjalanan jauh, suami tak bagi bawak..sebab dia tak larat nak layan Diha lama2...haha..

Ummi Eisya said...

siap ade corat coret lagi..hihii..aku dah tak ingat dah macam mane aku drive kali pertama..

aku pun ade gak tak sampai kat touch n go tu..selamba je buka pintu..hihiii

teruskan usaha ye..dalila dah tak sabar nak jalan-jalan ngan ibu tu nanti..

10 said...

hehehehe... corat coret lak ya... mmg excitet sgt la ni...

nanti bila selalu bawa dah tak takut la... kak min kena bawa selalu dekat2 area rumah tu... bawa la dalila jalan2 dgn kata tepi pantai seagate tu... jalan besar kan kat ctu?

dalila takut ya main kat ctu... nanti suruh hawa teman tentu tak takut dah...

Orked said...

Dulu mase first time bawa kete p keje takut2 juga..harap2 sepanjang jalan mase tue lampu isyarat hijau jer..tapi ble lampu tu merah..enjin berhenti lak n org blakang pun hon..mase tue hati tak marah..sipa kate tak nampak ke P

CutieSweetieDainty said...

anak kamu sangat comel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...