nak join? klik banner ni yer

Wednesday, April 21, 2010

@ Pukau ?

Pukau? seram jer kan bila dengar cerita2 mangsa2 yg terkena pukau ni.. bukan saja kehilangan wang ringgit dan harta benda, ia juga boleh membuatkan seseorang itu dinodai dalam keadaan 'sedar diri. Rata2 mangsa pukau mengatakan bahawa mereka sedar mereka sedang di pukau tetapi minda mereka tidak dapat mengingkari apa sahaja suruhan si prmukau ini. Bahaya kan!!
 pic sumber: En. Google

Saya menonton siri bual bicara di WHI di TV3 yg membincangkan topik " Pukau di Zaman Moden". Tetamu jemputan untuk topik ini merukapan seorang ustaz dari Pusat Perubatan Darul Ruqiyyah dan 2 orang mangsa pukau yg sedang mengikuti rawatan di Darul Ruqiyyah.Jadi saya pun nak kongsikan serba sedikit ilmu yang saya perolehi berkenan topik pukau ini.

Menurut ustaz, Pukau boleh berlaku dalam berbagai cara, iaitu:
  1. si pemukau menyentuh mana2 bahagian badan mangsa
  2. renungan mata oleh si pemukau
  3. si pemukau menghembuskan asap rokok ke muka mangsa
  4. melalui angin.. asap rokok yg di terbangkan angin..terkena mangsa.(tak direct hembus kt mangsa)
  5. melaui ijab & qabul.. cthnya: menjawab salam, w/pun salam yang di beri melaui interkom!
  6. melaui SMS.. dan email.. bila membaca SMS atau email yg dihantar dengan niat untuk memukau.
Dari cerita si magsa pertama: 20 tahun yang lalu, beliau sedang menantikan kehadiran kawannya tiba2 di tepuk dari belakang pada bahagian bahu, lalu diminta menyerahkan semua barang kemas serta wang yang ada. Bukan itu sahaja..sampai kehari ini, beliau mengalami sakit kepala dan kadang2 hilang ingatan seketika, kesan akibat di pukau.

Cerita mangsa kedua: beliau merupakan seorang peniaga, -didatangi oleh seorang pelanggan yang membawa sebiji kole/mug yang berisi air..si pemukau itu meminta magsa memasukkan sedikit air panas ke dalam kole yang di bawanya itu...si magsa menurut saja sambil boleh berbual2 dengan si pemukau.

Cara2 mengelakkan diri daripada pukau:
  1.  mendekatkan diri dengan Allah
  2. mengamalkan ayat ke-9 dalam sutah Yassin (sambil memasang niat agar Allah membuatkan benteng pukau di depan dan dibelakang kita) ayat ini untuk mengelakkan pukau melalui sentuhan dari belakang dan pandangan mata.
  3. ayat ke-17 surah al-Ak'raf - untuk mengelakkan pukau melalui kiri dan kanan kita.
  4. meminum air limau nipis atau memcium bau limau nipis.
  5. memakai wangian minyak kasturi putih.. (caranya: sapu pada nadi/pergelangan tangan dan layangkan sedikit di kawasan mata kita, untuk elakkan pukau melalui mata.
  6. membela ikan puyu didalam rumah, kerana ikan puyu mempunyai 'sensor' untuk mengesan benda2 unsur sihir..adakalanya apabila sihir cuba masuk rumah kita..ikan puyu ini akan menggelupur kepanasan, atau mati dengan badannyer seperti dikelar2.
Dan pukau yang paling merbahaya sekali adalah yang di lakukan olen orang Negro.. jadi berhati2 lah sekiranya ada orang Negro yang ingin bertanyakan jalan atau pun ingin menukar wang dengan kita.. sebaiknya jangan layan pertanyaan mereka langsung..

Jadi, sama2 lah kita saling peringat memperingati dan berhati2 selalu. Kalau dulu pepatah ada cakap"rambut sama hitam, hati lain2" tapi sekarang ni warna rambut pun bukannyer semua hitam lagi..so hati pulak? kenalah extra HATI-HATI kan..

Korang ada pengalaman/cerita pukau tak?
15 tahun yang lalu kakak ipar saya pernah kena sekali, ada orang yang kekonon nak jual barang datang berdiri depan pintu rumah, dia bagi salam, kakak ipar saya jawab salam tu..nasib baik "orang itu" ambik suruh buka rantai yang dia pakai saja..masa tu anak sulang dia masih kecil lagi, nasib tak jadi apa2. Kalau jadi apa2...susahlah..tunggu hubby balik kerja petang nanti lah jawabnyer. time dulu2 handfon tak femes mcm skrg lagi..dulu2 orang guna public fon jer..



SEMOGA ALLAH MELINDUNGI KITA DAN KELUARGA KITA..AMINN..

p/s: free-free silalah singgah blog Pusat Rawatan Islam Darul Ruqiyyah.

Photobucket

21 comments:

♥Azie♥ said...

uisk takutnyer..baca sms pun sama..

marilah kita amalkan surah kursi mudahan Allah lindungi kita

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

takunyer...sekarnag ni memang banyak kes pukau2 ni

Siti said...

isk..takutnya la ngan pukau nih..mcm2 leh berlaku kan kalau dah kena pukau. mintak2 la dijauhkan...
thnak jugak tuk info2 ni yer.

SyidaMislan said...

Eeee...seramnye. Akan lebih berhati-hati lepas ni. If nampak org negro, terus lari.

H@n$ Xy said...

owh..really scaring tul lah..mintak2 tak terjadi kat han~~..he4...dan org lain gak...

~Ifa~ said...

tq kak min for da info.lepas nie kena lbh berhati2.amal kan membaca surah2 tu kan

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

tautnya...minta2 lah dijuahkan daripada kita semua...

ibu_Arifa said...

TO AZIE: betul tu Azie.. kena selalu amalkan ayat Kursi tu..buat pendinding dalaman kita.

ibu_Arifa said...

TO MAMA AQISH: ye mama aqish ..dah makin menjadi2 pulak kan.. kena berhati2 yer mama aqish :)

ibu_Arifa said...

TO SITI: sama2.. tu lah kita xdapat agak org ni baik ker jahat ker kan. moga keluarga kita semua di lindungi Allah..

ibu_Arifa said...

TO SYIDA: sokong2.. kita bukannyer sombong tp just nak elak dari sesuatu yg buruk berlaku jer..betul tak?

ibu_Arifa said...

TO HANS: mudah mudahan kan Hans.. akak pun mintak dijauhkan jugak dgn benda2 sebegini.

YatieJay said...

Adik ipar akak pernah kena gak. Kebetulan dia gi shopping complex sorang2 nak cari barang. Habis duit, hp dan kamera DSLR (dia budak fotografi uitm) kena kebas.

Katanya masa kejadian tu org tu tanya dia arah surau. Sambil dia bagi direction org tu bertanya mcm2, seolah2 nak lengahkan masa. Perbualan tu berlanjutan sampai dia boleh tilik adik ipar akak ni. Ada berapa adik beradik, belajar kat mana....siap boleh cakap masa depn adik ipar ni mcm tak berapa best (bnyk problem). Pastu sebagai ucapan terima kasih, dia nak kasik something tapi adik akak takmo. Dia cuma pegang je benda tu, pastu dia pulang balik kat org tu [masa ni kot kena]

Tup2 sedar bila org tu dah blah barang2 dia semua dah hilang. Buat report polis, polis takmo percaya. SIap kena marah lagi sebab melayan org yg tak dikenali (salah ke bg direction kat org yg nak pergi surau?!)

Bila tengok cctv kat shopping cplx tu, memang nampak dia kasik camera, duit dan hp sedangkan adik akak ni cuma ingat kejadian bersembang saja.....takde langsung ingat kejadin serah2 barang ni....

Seram kan?

[-suziey-] said...

so far alhamdulillah xpnh alami lagi kejadian pukau ni...tp ayat kursi pn bole jadi pendinding gk:)

nice info..thanks for sharing

Naura's Villa said...

ei,takut..moga dijauhkan

HAMSINI said...

memang takut pukau2 ni dah makin banyak berlaku.

Fiza's said...

seram lak baca.. minta dijauhkan semuanya

rynas said...

ehhm..takut kan skang ni mcm benda tambah plak pukau2 gini. kdg2 bila org tanya jalan ker, tanya tmpt takkan tak jwb plak. saya selalu jer org tanya jalan sebab selalu buat keje luarkan tak dok opis...semua saya jawab..lepas tu kdg2 baru terfikir balik. tapi minta dijauhkanlah benda2 gini ni..

ummiaisyah said...

Mintak dijauhkan dari sumenya.Dulu my SIL pernah kena pukau kat Padang Besar, nasib baik dia tak pape juz gelang tangannya je yang hilang..

Ain said...

meremang bulu roma akak min.....

thanks sharing...

10 said...

pukau... sekarang makin menjadi2 lak... takut la... sama2 la kita berhati2 kalo jumpa sesapa yg kita x kenal...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...