nak join? klik banner ni yer

Monday, April 5, 2010

@ Dalila 1 tahun 6 bulan 1 minggu

Tak sempat nak update milestone Dalila 'on the day' dia umur 1 tahun 6 bulan aritu, masa tu nak ambil mTest KPLI..pastu abah pulak tak berapa sihat..entry giveaway/contest yg senang2 jer yg sempat Ibu buat.. Ibu buat milestone ni untuk tatapan Dalila bila dia dah besar nnt..sure dia suka baca.

Apa pencapaian dan perkembangan terkini Dalila..?
  • Dah pandai mengira 1-10 dalam tiga bahasa (Bahasa Melayu, English dan Thai). Boleh katakan 85% dia dapat ingat sebutan dalam ketiga2 bahasa tu..kadang nak main sebut gilir dan Ibu..cthnyer dia sebut "one" pastu tunggu Ibu sebut 'two' dan baru giliran dia sebut 'three' dan gitu seterusnyer sampailah 'ten'. Tapi kadang2 tu ada gak dia TER CAMPUR2 sebutan dalam bahasa2 tu..tapi tak selalu..well done sayang!!
  • Kalau sebutan ABC pula..bila nyanyi2 lagu ABC tu..Dalila boleh hafal dah sikit2. Kalo bagi markah rasenyer B+ kot buat masa ni. Ada 4-5 huruf jgak yg dia tak leh sebut lagi. Tak pe, Nanti kita usaha lagi yer sayang..
  • Bila time solat, dia dah tak berapa nak kacau sangat dah..kalo dulu2 suka duduk depan..atas sejadah..sekarang kita bagai amaran jagan kacau..dia hanya main2 tepi kita jer. Baiknyer anak Ibu ni..Bagus.
  • Suka sangat tadah tangan-berdoa bila doa selepas azan tu dibaca kat tv. sweet jer tgk tangan comel tu buat gitu.
  • Kalo sedang tengok iklan kat tv..siap boleh sebut apa dialog dalam iklan tu. Yer lah..bila tgk iklan tu bukan main khusyuk..Ibu panggil pun dia tak dengar.
  • Dah pandai buka peti sejuk sendiri..tapi dia tarik kuat sangat sampai dia terjatuh kat lantai..tiap2 kali dia nak buka sendiri.
  • Tabiat 1-2 bulan ni..Dalila suka sangat main dengan ketayap Abah dia..dia pakai kat kepala..lama pulak tu dia pakai. pastu Ibu tukar suruh dia pakai topi dia sambil puji2 lah sikit, kata topi dia ada bunga2 pastu tukar mode suka pakai topi pulak..bukan saya dalam rumah..keluar jalan2 pun nak bawak topi tu. Nak tau sebab apa? sebab Ibu dok cakap "haji..haji..haji Dalila" bila dia pakai topi or ketayap Abah dia tu..alah Ibu tiru dialog dalam drama Qaleesya tu..
  • Sekarang ni kalo suruh ambik gambar tak de liat sangat..tapi dia nak berdiri BETUL2 DEPAN KAMERA IBU..Ibu anjak kebelakang dia lagi dekat dengan Ibu.. sudahnyer.. gambar dahi dan muka jer yg penuh dalam frame kamera Ibu ni. Pandai sebut "nyum..nyumm" tapi tak senyum sangat pun. Contohnyer..

  • Rambut Dalila yg pendek tu dah makin lebat..pendek2 pun, bila peluh je dah masyam dah. Tiap2 kali nk shampoo..dia menangis.
  • Dah pandai berus gigi guna berus gigi kanak2 dah sekarang.. Amazing!!.. sebaik saja Ibu buat entry pasal Dalila dan berus giginyer aritu.. esok lusanyer dia dah mau gosok pakai berus gigi kanak2 tu..sampai lah ke hari ini. Alhamdulillah.
  • Suka menyanyi lagu2 nursery rhymes..antaranya nenek2 si bongkok tiga, are you sleeping, old mcDonal, London Bridge, Ibu..Ibu (dalam iklan Fernleaf) .kalo nak pujuk dia Ibu nyanyi2 lah lagu2 ni..tengah nangis pun dia leh stop..sebab nak nyanyi sama2.
  • Mulut Dalila sekarng ni cepat jer mengajuk apa yg dia dengar..w/pun sekali dengar. huhuhu.. Hari tu on the way jalan kaki ke kedai..lalu kat padang mainan..ada kanak2 tgh pannggil nama kawan dia.."Ali...Ali.." terus si Dalila pun sebut "Ali...Ali" jugak..mcm dia kenal jer sape Ali tu..nak tolong panggilkan jugak.
  • Bila dia nak poo poo dia selalu bagitau..nampak gayanyer dah boleh ajar potty training dah ni. Bulan Mac aritu dah try, try dalam 5 hari, tiap2 kali dia nak poo poo.. Ibu bawak ke toilet..tapi terus dia tak jadi poo poo suka main air pulak..siap ketawa2 lagi..tadi bukan main buat gaya sakit perut- terus Ibu stop potty training..hangin jer.
Hmm..apa lagi yer.. nanti2 kalo ingat Ibu update lagi lah. Okey sayang.. I love you.. 7hb April ni ada injection kat klinik gov tau.. Semoga Dalila sentiasa sihat dan selamat serta menjadi anak yg solehah yg mendengar suruhan Allah yer sayang....

Ibu letakkan gambar2 terkini Dalila selingan okey.



senyuman dengan gigi yg sudah penuh.. sengihnampakgigi


Pose depan pintu dgn baju baru beli di blog Kak Rynas

Photobucket

17 comments:

♥Azie♥ said...

samalah ngan nonie..nak syampu rambut mest nangis..

dah besar dalia..bila kak min nak bg kawan kat dalia?

[-suziey-] said...

waa pndainya dalila ckp thai ek wlaupn mengira je..sape yg ajar tu?
hmm sepesen aQeel..suka buka peti aiss

hati - ema said...

pandainyer dalila kire.. hehehehehe...

Ummi Eisya said...

so sweet tgk pic dalila ni..dah byk dalila tahu..bestkan dpt jaga anak sendiri..byk leh ajar..aku,ni kena tunggu time cuti je..

Siti said...

cute la budak dalila nih.
waaa..leh mengira dlm bahsa thai gak tu..terror2

CRAZYBEAUTIFUL88 said...

memang betul pandai lah, belum masuk dua tahun dah pandai mengira, tabik springlah auntie kat dalila nih

Ummi Salsabila said...

wah.pandai kira dlm bhs thai? bolehlah ajar aufa pula ye..

aufa pun dah pndi bgtau bila nak yak..tp umminyer lak cm lum ready nak ajar die potty training tuh...hihi

mama | sarah | syimir said...

wahh siap 3 bahasa...ibu dalila ada darah thai ke?

rynas said...

ala-ala dah besar dah dalila..comelnya pakai baju n legging tu hehhehhe..
ohh..min pandai bahasa Thai..baguslah tu ajar anak

MiJa said...

elok sgt la ko ajar dalila bahasa thai skali!!dh extra 3rd language dia kt situ.. biar dia bleh cakap jugak nnt,rugi tau kalo smpai ko jer ade skill berbahasa thai ni..hehehe

10 said...

bagusnya dalila ni... dah pandai mengira dan sebut abc... tambah 1 lg kak min... bahasa arab...

comei la dalila wat muka senyum...

ibu_Arifa said...

TO AZIE: Nonie pun nangis jgk yer..kenape diorg mcm tu ye? takut kot kena syampoo. Adik utk dalila? huhuhu...takut sakit time kontraksi dan time bersalin tu lah Azie.. seriau akak tau.

TO SUZIEY: saya aje takat mana yg saya tau jer Suziey..buka tutup peti ais sampai risau pintu tu rosak jer.. berkali2.

ibu_Arifa said...

TO HATI EMA: hihihi..dia suka tau kire..tapi jari jer lah..aku xajar kire benda lagi.

TO UMMIEISYA: Eisya tu aku rase lagi cerdik..sbb dia mcm senang nak jaga jer.. dgr ckp pulak tu. alah, time cuti pun okey lah..janji ada masa nak main /belajar sama2.

ibu_Arifa said...

TO SITI: terima kasih.. alah kak siti saya tahu sikit2..saya ajar sikit2 lah kat dalila.. saja suka2

TO CREAZYBEAUTIFULL88: rasanyer dia hafal jer tu..kan ajar ikut melodi/lagu..so dia suka lah sebut2 selalu-kira2 selalu.

ibu_Arifa said...

TO UMMI SALSABILA: Boleh..senang saja bahasa Thai ni. Tu lah US nak kena cari kudrat+semangat yg kuat sblm nak mula potty training nih..mau byk sabar..huhuhu

TO MAMA SARAH SYIMIR: ya.. ada lah sikit2 dari ayah.

ibu_Arifa said...

TO RYNAS: okay okey kan baju dan legging tu..cantik. hmm tu lah bagi dia satu extra bahasa sikit.. abah dia tiap2 minggu gi kelas bahasa arab..tp balik ajar kami/dalila. kalotak sure dia kena hafal 4 bahasa :P

TO MIJA: tu lah mija..tapi org mcm pandang lekeh dgn bahasa Thai ni, xmcm bahasa jepun ker, german ker, tapi bahasa ni jer yg aku reti..aku pun harap biar sampai dalila reti bercakap bahasa Thai..boleh lah aku ada geng sembang Siam

ibu_Arifa said...

TO 10: bahasa arab, Abah dalila tahu, tp dia tak ajar pun kat Dalila, kak min nak ajar-kak min pun xreti bahasa arab..dari vcd tu tau lah..tapi terhad je lah kan sbb dari vcd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...