nak join? klik banner ni yer

Friday, July 16, 2010

@ Pep Smear dan Cerita Scar Cesarean

Saya pagi Khamis kelmarin ke Pearl Maternity Hospital, Sg.Ara untuk buat test pep smear. Hospital ni jugaklah tempat Dalila dilahirkan, memandangkan disini doktor (bidan)nyer adalah doktor perempuan, Islam iaitu doktor Rosita... jadi tak de lah rase "segan" atau malu sangat bila membabitkan pemeriksaan di tempat2 sulit ni..

Kali ini merupakan kali ke-2 saya buat ujian ni. Kali pertama dulu ketika (2007) sebelum mengandungkkan Dalila. Dah dekat 3 tahun lepas. Patutnyer perlu buat 1-2 tahun sekali kan.


Prosesnyer sekejap saja, dan tak rase sakit..cuma akan rasa ketika "benda" iaitu alatan yang di masukkan kedalam situ saja untuk diambik sample tisunyer. Sekejap saja pun. Kos yang kena untuk ujian pep smaer adalah RM25. Result ujian ini akan di pos..mungkin dalam 2-3 hari jugak kot.

Korang dah buat ke ujian pep smear ni?

Persediaan awal sebelum ujian pep smear:
  • Digalakkan datang untuk ujian selepas haid kering ataupun peringkat pertengahan pusingan haid.
  • Tidak boleh bersama (melakukan seks) 2 hari SEBELUM berjumpa doktor kerana dikhuatiri ciri-ciri yang dikesan mempengaruhi keputusan.
Sumber rujukan:  www.sabah.org.my


Tentang scar Cesarean:

 Selepas habis proses ujian pep smaer saya ada bertanya pada doktor tentang parut C-section saya yang kadang2 terasa GATAL.. bukan 100% diatas garisan parut tersebut, kadang2 di keliling tepi2 parut tu.

 saya: Adakah rasa gatal itu normal?
doktor: ya, normal..tapi tidak semua parut c-section akan rasa gatal.
 bukan aii punya ok..ambik foto kat cik google


saya: kenapa boleh jd gatal?
doktor: ada beberapa sebab, kemungkinan disebabkan parut awak tu "parut yang masih hidup".. so lebihan 'isi' yang tumbuh diatas parut tu boleh jadi lagi besar lagi.  Ada sesetengah orang parut C-section nyer cantik saja..hanya 1 garis saja. Itu menunjukkan badannyer "healing" pada kadar yang sepatutnyer.. dan tidak terlebih healing sehinggakan muncul "isi" seperti itu. (lebih kurang beginilah penerangan doktor td..banyak telan semut..so ingat2 lupa)

saya: apa perlu/boleh dilakukan sekiranya rasa gatal?
doktor: tak boleh lakukan apa2..just kena tahan saja. sekiranya digaru maka proses penyembuhan (secara semulajadi) sekali lagi akan berlaki di kawasan tersebut.. dan mungkin akan menyebabkan "isi" tu tumbuh lagi besar.

so, kesimpulannyer..kalo gatal tu tahan or letak bedak sajalah.. ke korang ada cadangan lain? sila bagitau / kongsi dengan saya ye.



photobucket

32 comments:

MRS. K said...

waa.. gambo parut tu tak tahan!! kekekek... i pon kadang2 gatal jugak.. nak garu, tak rasa ape... so, tahan je la

Ammi Sara said...

tq min ata peringatan..k sara last buat pun thn 2006, ya Allah lamanya..murah je ye rupanya kos dia..
baru tau min ceaser masa lahirkan dalila..k sara tak penah ceaser so tak de pula tips nk bg..
InsyaAllah pasni ada masa nk wat check up pap smear, maybe bole pi hospital pearl tu :)

kakngah said...

aku dh buat pap smear beberapa bln yg lalu. alhamdulillah. result ok.

bab parut yg gatal tu...
no komen
sbb blm mengalami lg..

Sidratul Muntaha said...

hmmm
parut tu mmg anak g second ni kerap gatak
tpi takdelah berlebih daging,even obes pun alhamdulillah..
tpi mabe ckp doc tu betul
time kita pantang tu
makan mmg kena betul - betul jaga
cam ayu
anak 1st
smpai ari ke 20 pun
mkn lagi ikan haruan
anak kedua plak
ikan haruan 3 - 4 hari
pastu smbung dgn ikan2 parit (sepat especially n belut)
pastu ari ke 25 mkn ayam kg masak rempah (ungkep)
pergh..mmg luka kat c sect tu cepat jer baik..
takdelah plak tak mandi ke tak
yg pasti ari ke 4 lepas bersalin dah mandi manda dgn jayanya sbb kat situ dah boleh lap macam biasa.

sz | m.s.s said...

ooohohoh...akak tak penah lg buat pap smear..ada je "halangna"..dok taangguh2 pregnant plak..kuikui
(ku yg sllau pregnant ke asek btangguh bertahun2 ni? :p)

psl gatal kat bekas ceaser tu sblm ni akak taak penah kena tp bila perut makin besar ni kdg2 rasa gatal2 gak...tak de letak ap2 dok tahan gak le...ok next checkup nnt nk tanya doc gak la...

thank you for sharing min!

hacienda said...

sy br bersalin hmpir 5 bulan..thru emergency czer..parut tu xdela rase gatal..kdg2 je.. alamak..smpi baby dh besar pn still rase gatal lg ye..

btl ye pap smear x sakit? sbb sy pg2 lg sbb takut

SyidaGorjes said...

try minum gamat, bagi hilang gatal.sbb kita memang amalkan walaupun tak ceaser.

Ummi Eisya said...

hihi..geli wei,aku nengok pic tu..

ko jgn la garu..letak la bedak ke ape2 ke..nanti lagi lambat baik..aku alhamdulillah tak gtal pun..tapi skrg ni aku rasa sakit kat tempat tu..sebab perut dah membesar..kadang2 rasa nyilu je kat situ..

Fid said...

parut akak dah ok cantik cuma buncit lagiiii uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ema said...

gambo tu..erkkkk

Farra Dhelina said...

kak..tau tak, sy sgt takot nk buat pap smear!! aaaaaa... maluuuu!! ntah lah..time beranak dgn dah sht mcmni kan tak sama prsaan kita tu..ishhh ntah lahh..

sy tak pnah ceaser, tak tau lak blh jd gatal ye kak?? sapu krim ke tak ok ke kak?

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

alhamdulillah...perut ayu tak der berparut lepas bersalin aleesya + ayyunie...satu jer petua jangan garu..kalau gatal sapu losyen pastu usap perlahan2..

huaaa...ayu tak buat pap smear lagi...seram pulak rasanya..

gambar tu geli lah..kah kah kah

10 said...

aik... murahnya kos pap smear tu... rm25 ja ka?

kak min... kekadang rasa gatal tu sebab ada makanan yg kita x sesuai makan...

p/s: kalo org gatal, garu ja atas suar dalam... wakakaka...

zaza@mamaHanin said...

alahai min.. kiteorng kat opis nih mmg duk kecoh pasal pep smear 2-3 ari nih.. hehehe.. maklum la, hat duk cot-cet cot-cet nih pun lom wat lagik taw! huhuhu.. aderr jer halangannya.. tambah plak penakut pahit! adeii la.. tp bebaru nih ader baca buku ttg kanser2 wanita zaza jadi takut la pulak.. trus plan.. pas deliver my 2nd child nk wat jugak laa.. xmo malu2 lagik dah..huhuhu..

ttg parut tu mmg xder xperience la... sowy..

'NuReeN' said...

dah buat lepas 2 minggu bersalinkan ellesya.. tp doc laki la sbb bersalin kat dia jgk so wat pap smear pon kat dia.. tp nureen bkn la Ceaser, normal.. so x der la gatal2 :).. jgn marah..

rynas said...

oh min dulu czer ekk..akak dua-dua czer huhuhu.
pernah juga rasa gatal..just biarkan jerlah..mmg tak garu takut jugakan kang tak baik ke apa. tapi agaknya makanan jg kot..

shaza said...

Hmm, akak pun dah 2 kali ceaser.. so far Alhamdulilah, tak pernah lagi rasa gatal.. takut jugak kalau gatal2 ni camane nak garu..

rieda96 said...

thanks yer ibudalila atas ingatan. saya tak pernah buat la.. huhu.. takut pun ada. sakit tak? malu pun ada, kita sihat2 nak p k******g kat dr, rasa malu lak, tapi memang kena buat kan, untuk kita sendiri, (kena tanam azam nih..)..

bab parut gatal tu, saya 2,2 ceaser, tak pernah rasa la pulak, makan pun memang hentam semua yang gatal2. agaknya sebab parut dah baik betol kat dalam kot.. tapi parut saya tak secantik pic tu.. huhu.. cuba ibudalila sapu jely gamat. mana tau ok?

Nadiah Sidek said...

tak pernah buat lg pap smear..takut! huhu..

ecamajasara said...

ibu arifa:cube gune bio oil..aja dulu ade gak parut operation tp bukan besalin la..bile pki tu Alhamdulillah..

mamaMUHAMMAD said...

salam ibu..kla ka entry ni..gamba tu wt suspen jek..erk..x de experience la c-section tp klu gatal tu mungkin makan x jaga kot.kurangkan mkn ayam n ikan pun nak kena pilih jenisbya..x boleh sebarang..sy bersalin normal pun pantang ye2 tapi badan pun angin2 la ni..mcm kembang urat..huhu..
pap smear tu good info..thakns ya..tp takot nak buat evetho my sis n my mum ckp x sakit

gee ryder said...

gambar sape la buruk benor tu keke..

sya ingt lps bersalin ni nk wat pap smear la sbb xpnh buat

Yan said...

owh camtu yer ruper parut czer..

Ain said...

akak tak pernah buat pap smear...

takut la min...huhuhu...

gerunnn betul tengok orang bersalin ceaser...

takottttt....

maya amir said...

takut nak buat pap smear, tapi mmg kene buat kan? huhu

Zaidah said...

alamak...zai semua normal so tak tahu plak nak bagi tips...hehehe

[-suziey-] said...

aah mmg gatal gielr..tahan je..gosok2 je kalu gatal..nk garu pn takut..mcm sakit je...hehe

Momma Mia said...

betul tuh min..jangan garu... usap2 manja jer...

ngeri gak tgk gambar org lain nyer perut jahitan tuh...

AYU said...

baru buat ujian pap smear..tp result tak kuar lg. buat kat klinik kesihatan je..tak kena bayar...

e.l.i.z.@ said...

eli dh 2x buat..tu pun b4 bersalin kot..lupa dh..bila tgh x preggy ni, rs mcm malu la pulak nk p cek :P

oo awk csec..hurmm alang² tu, eli nk tanya lah sikit pasal pantang..org csec ni pantang 100hr jgk ke ngan hubby?

ibu_Arifa said...

TO ALL FRIENDS: terima kasih atas komen dan cadangan yang diberikan. Memang kalo saya pun malu + takut sakit jugak..tp bila dok tengok iklan tv tu hari2 ..jd takut pulak..baik lah g check awal2 sebelum "dah terlambat"

eli: saya xsure jgk..tp kalo saya pantang saje lah 100 hari tu.hihihi.

mamaAliff @ salmi said...

gmbr parut paling lawak skali..bukan ape siap mention bukan AI punye ekekek...:p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...