nak join? klik banner ni yer

Wednesday, July 28, 2010

@ Jeruk Buah

 Jeruk buah..What your flavour?

Beli jeruk buah ni di Medan Suri, Sg. Nibung aritu semasa nak pergi ambik baju raya yang kami tempah kat area2 situ. Sayang nyer..tak siap lagi rupanyer baju kami tu. Dah alang2 dekat situ, saya beli 3 jenis jeruk buah iaitu buah Salak, buah Mempelam dan buang Kedondong atau nama lain buah Ara. Diorg jual 3 pek ni RM10. Saya beli yg dah siap2 pek, sebab nak cepat.. malas nak tunggu sebab ramai pelanggan. Kalau nak minta peking kan yang baru pun boleh dan banyak lagi buah2han yang telah dijerukkan..next time nak try jeruk jambu batu lah..tak pernah try lagi.

 Kalo sape2 suka makan jeruk ni, leh tengok cawangan Pak Ali ni ada kat mana lagi. Sebab jeruk ni orang kita yang buat.


Salak, mempelam dan kedondong

Cara saya menikmati jeruk-jeruk ni: rendamkan kan dalam air suam.. 
Kalau boleh sabar..randam 30 minit, kalau tak sabar, buat 5 minit jer.. nak kasi kurang sikit rasa gula jeruk tu.


Kalau tak silap..(kalau silap minta maaf yer) orang Johor hidangkan juga jeruk buah ni semasa hari raya kan? Kami tak pernah jumpa lagi orang buat macam tu kat area2 utara (penang-kedah-perlis), selalu pun hidang kuih raya dengan kekacang jer.




photobucket

28 comments:

MiJa said...

haaa...nk g bli jeruk ni, kawan aku kt Oslo kirim..hahaha biasa duk bli kt chow rasta jer,ni nk bli org kita pya la plak! kat mana ni menn?!!

Ema said...

dah makan jeruk pak ali.... mabeles... dulu kirim kat kawan..dia beli yg siap campor... tapi aku dok kutip yg mangga manis tu... hehehehehe..yg lain bg kat husband...

gee ryder said...

wallawey sdpnye jeruk!
saya kalo gi penang mesti bwk blk jeruk

Zaidah said...

orang johor memang ade hidangkan jeruk buah sama ada basah n kering ketika raya di samping, biskut raya, kek n kacang...

p/s zai suka yang mempelam n kedondong sedap...

sz | m.s.s said...

waaa rajin min rendam dl kat air..
kalo akak dah rendam dlm perut awal2 ;p
kalo kat johor ikut orang gak..
mmg ada yg jenis hidang jeruk2 masa raya ni pastu siap ngan pencucuk plastik..comei je :)

Izan Ishak said...

sedapnya jeruk2 tu min. terus kak izan kat sini terliur...
sbnrnya kat selangor pun dorg biasa hidangkan jeruk2 ni masa raya.
rasanya stail s'ngor n johor ni lebih kurang sama juga~~ tak salahlah tu~~

SyidaGorjes said...

kita tak makan jeruk atau asam.kecuali bila pgnant je.

Farra Dhelina said...

sy dgn asam jeruk ni mcm kerang sikit..sbb dah fobia, lepas mkn ni, sure batok bertaun pya kak..sensitip!

mariaariffbaby.com said...

kita pun ada jeruk ni kat umah..
adik kita baru balik course kat penang

misti sedap kan..
sebab tuh banyak cawangan

mmg kena rendam ek awak?

AshAnas said...

ha'ah, mmg gitu pun... kt kg shira kt sekinchan, org2 jawa mmg hidangkan jeruk+asam, ada jugak la kuih raya+kerepek tu...

hr tu pi penang, tak dan beli jeruk... nnti kak min blk kedah, nk kirim bleh...

dulu adik study usm, slalu la bwk blk jeruk

♥Azie♥ said...

sedapnyer..suami azie br balik dari team building penang..dia belikan jeruk jugak...sedapkan akak

10 said...

oooo... kak min rendam ek... baru org tau... selalu org basuh 2,3 kali baru makan... lepas ni nak try la rendam dgn air suam lak...

ibu WaWa said...

emm, sedapnya jeruk ni.
kalau mengandung akak kena pi Penang beli.

Bestkan sebabnya ada juga orang Islam yang pandai buat jeruk.
InsyaAllah jika kak Wa ke Penang, nak carilah jeruk Pak Ali ni.

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ayu memang peminat setia jeruk...memang best lah kalau dapat makan jeruk2 ni..hehe

rasanya kat johor org hidang jeruk kering jer...jeruk basah cam ni tak der..

Ummi Eisya said...

aku tak rendam pun..terus maasuk muluk..

umah mil tak ade lak letak jeruk time raya ni..lagipun dorg mmg tak suka jeruk..

YatieJay said...

Bagus....baik beli jeruk buatan "org kita" kan? Balik raya ni nak borong lah!

Ha'ah, ada gak org johor hidang jeruk ni masa raya. Pernah gak akak jumpa org hidang jeruk ni masa "rewang" (gotong royong masa kenduri kawin - org utara sure tak tau apa tu rewang kan?)

rynas said...

ehh bukan kat Johor jer kat kg hubby pun negeri sembilan masa raya hidang dengan jeruk dan asam..itu ler yg habis dulu..sedap..

Yan said...

ehh yeke org johor idang jeruk ms raya??? dah berpuluh tahun duk johor.. tak penah jumpe lg hehehe.. mungkin area lain.. bukan mersing/JB..

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

sedap jer tengok jeruk kedondong tu..terliur sangat!!

ibu_Arifa said...

TO MIJA: meh lah tukar beli kat sini.. kat sebelah stesen bas sungai nibung tu.. kat tempat makan orang panggil medan suri..sebelah masjid.

TO EMA: best kan jeruk ni..lagi2 dah sah org kita yang buat..makan tanpa was-was lah.

TO GEE: haa..dah mcam cenderahati/ole2 wajib dah kan jeruk ni.. aku pun selalu kasi kalo ada kawan2 luar penang datang uma aku.

ibu_Arifa said...

TO ZAIDAH: yer ker? risau salah fakta pulak..nasib baik betul.

TO SZ: hihi..tekak saya tekak "baby".. sure tak leh nak makan kalo tak rendam dulu mcm tu.
amboi..siap dgn pencucuk plastik lagi tu..

TO IZAN: yer ker? ingatkan kat johor sajer..dulu my bestfrend kat U, selalu beli..tp risau kat area dia jer yg buat gitu..tu yg tak berani nak ckp tu.

ibu_Arifa said...

TO SYIDA:huhuhu..bagusnyer..saya tak tunggu preggy..belasah je asal jumpa :P

TO FARRA: lebih kurang akak lah farra..tu yg akak remdam dulu tu...dah teringin plus gatai nak makan jugak..terpaksa lah buat gini.

TO MARIA: tak perlu rendam. saya rendam sbb nak kasi kurang sikit rase mansi bila makan.. sbb tak mau sakit tekak or batuk lepas makan jeruk2 ni..tekak ku ini manja sikit.

ibu_Arifa said...

TO SHIRA: ler..shira bukan org utara yer.. ingatkan asal sini. Nak kirim? insyaallah..nanti kita sms ok.

TO AZIE: kaki makan jeruk jugak yer Azie? geng lah kita..calit sikit!!

TO 10: hihi..cara kak min mkan gitu.. tak mau kasi sakit tekak. tp cara ni tak leh lah nak makan on the spot mcm org lain..nak cari mangkuk dan air bagai..

ibu_Arifa said...

TO IBU WAWA: hihi..dah sampai sini bagitau lah yer.. dekat jer pun dgn rumah kami.
tu lah..kalo dulu selalu beli yg org 'lain' jual.. skrg org kita dah pandai buat sendiri..senang lah kan nak makan.

TO IBU DAMIA: haa..lagi sorang geng kaki jeruk. sedap kan Ayu.. paling best kalo jeruk Salak tu..
ooo.yer ker.. kat sini org tak mkn mcm tu time raya.

TO UMMI EISYA: hahaha..terus masuk mulut tu.. ni sbb dgn preggy ker? or ko mmg suka jeruk. aku tgk gambar pun terliur dah beb!

ibu_Arifa said...

TO YATIJAY: Betul tu.
ahaha..rewang masa mula2 dengar saya ingatkan "bersiar2" yer lah bunyi mcm "jalan merewang" atau merayau jer kan.. hihihi

TO RYNAS: ooo..yer ker?ingatkan kat johor saja. penuh meja lah time raya kan kak? dgn biskut raya..ketupat lagi..

ibu_Arifa said...

TO YAN: aikk?? kak yan tak pernah jumpa yer..hmm mungkin kot? raya nnt try p raya daerah lain pulak..mana tau kot2 ada.

TO UMMI AISYAH: hihi..cik yah suka kedondong yer..yang kecik lagi best kan..tak de 'serabut' kat tgh2 tu lagi..terus gigit jer.

AYU said...

hai....tertelan telan air liur nie...tgk jeruk tu...

AshAnas said...

kak min, mak shira org selangor, ayah org kedah... pepun mmg dh lama dok kedah, sejak kecik lg... hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...