nak join? klik banner ni yer

Wednesday, July 21, 2010

@ Aktiviti LAIN di dalam Fitting Room


apa aktivitinyer? 












Breastfeed Dalila lah..takkan nak skodeng orang pulak
hihihihi

1st time nih..ambik gambar dalam fitting room


Saya, sebagai seorang Ibu yang masih menyusukan Dalila akan buat aktiviti ni bila ke shopping komplex yang tak ade "nursing room" atau "baby room". Selalu mintak pinjam fitting room ni kat department baju wanita..area2 pakaian dalam tu, kan kat situ biasanya banyak bilik fitting disediakan. Nak patah balik ke kereta..malas pulak nak jalan jauh2 ke tempat parking. Nak pakai kain nursing cover..Dalila ni tak suka saya cover2 dia dalam kain gitu, pasti dia selak :P

Alhamdulillah..dah nak tercapai target / misi saya nak fulL breastfeedkan Dalila sampai 2 tahun. Bulan Sept/ Syawal nanti betul2 genap dah 2 tahun dia minum susu saya. Lagi 2 bulan jer lagi.. tapi sejak dua menjak ni Dalila selalu komplen.. "anen(susu) abis...anen abis dah" siap dengan gaya tangan goyang2 lagi. Bertahan dulu yer "cik anen".. lagi 2 bulan jer lagi.. lagi pun Dalila tak suka fresh milk dalam kotak tu. (Biasanya saya belikan susu fresh milk jenama Dutch Lady). Susu UHT  berperisa pun dah try jugak..last2 saya lah tukang habiskan susu2 tu. Tak tau nak ganti dengan susu apa pulak lepas ni...formula milk langsung dia tak mau hisap puting (botol susu) tu...nampak botol jer..cakap "tak mau..tak mau" siruh kita simpan botol tu.



Teringin nak kasi susu kambing uantuk Dalila..kata alim ulamak..susu kambing ni bagus. cuma tak tahu kat mana nak cari lah pulak..tak mahu yang susu"fresh" lah..nak yang dalam tin.(amboi..demand!)
Ade sape2 pernah dengar susu kambing yang sesuai untuk bayi dan kanak-kanak.kat mana nak cari?


photobucket

31 comments:

kakngah said...

cuba susu soya...
kan ada susu soya powder utk bby yg elergic ngn susu lembu. try la..

rynas said...

tahniah yer Min berjaya susukan Dalila 2 tahun..chayok..chayok lg 2bulan jer lagi. aahh lepas ni kena gantikan Dalila dgn susu lain ler...kalau tak sian dia tak dapat khasiat susu lagi..susu kambing tak pernah dengar ler pulak...

Ain said...

tahniah untuk min....

cuba min kasi dalila minum susu dlm cawan, mana tau dia nak....

tak pun letak dalam botol air...hehehe

akak tak pernah dengar lagi pasal susu kambing dalam tin...

ada ke?

10 said...

em... idea yg bagus... org tak penah terfikir lak... almaklum la hawa kan dah xnak susu cap gantung... dan akan dipraktikan mgkin 1-2 tahun akan datang... mudah2an Allah murahkan rezeki...

tahniah sbb dalila berjaya xnak susu lain selain susu ibu... clap3x...

p/s : susu kambing 'higoat' senang la nak cari...

Zaidah said...

jarang kita dengar ade susu kambing yang dibuat susu formula mcm susu lembu untuk baby...

Ummi Eisya said...

tahniah min.bangga ngan ko..aku nak berazam jadi macam ko la..dalila main cak cak ekh klu pakai cover tu..

susu kambing??aku tak pernah tahu pun..nanti cite ye..

SyidaGorjes said...

susu kambing tak panas ke?kena buat research dulu bila nak tukar2 susu ni.

Suhana Shahril said...

Tahniah Min...bertuah Min sebab wlpun baru beranak sorang dah berjaya utk full breastfeed...tahniah!

WaRdAh @ ibu to BatRiSya said...

BESTNYER...dpt gak bfeed sampai 2thn..kite full sampai 6 bulan je...skang bagi bile xkeje je tupun dah kurang..marah tul Batrisya..heheh

zurazari said...

sy pun slalu wat cenggini...
kengkadang wat muker tak malu jer tumpang duduk=) jnj dapat nenen kan adam=)

mommyYen said...

huhu beautiful moment tu,saya cuma sempat BF anak saya sampai umur dia 1 thun 7 bulan,dia sendiri berhenti dah tak mau..

Farra Dhelina said...

yeke susu kambing elok utk bayi kak? tak panas?

klu elok, senang lah sy perah susu kambing tiap2 hari..sbb ade je kmbing kat rumah ekekeke..mmg ada bela.plh je nk perah mak kambing yg mana ekekeke

best nya dalila msh myusu badan..sy qaseh smpai 8bulan je..sedeyyy..

Farra Dhelina said...

tp rasanya susu kambing ada jual kat kedai mamak kot kak..sbb dulu time mirza, masa tu kambing tak leh perah lagi, dia kena kuning skit, so cari susu kat kedai mamak, mmg ade jual.try lah..

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

macam bes je cara penyusuan ni..hihi..good idea.

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

tak kira dimana2..tanggungjawab terhadap anak perlu diutamakan...alhamdulillah...sampai 2 tahun tu....

e.l.i.z.@ said...

bagusnye..eli mmg xleh la nk bf ni huhuhu geli hehehe mmg pump je la sampai kering ekkeke apatah lg nk bf kt public..ishh mmg xleh la heheh

SaRaa said...

hai..salam kenal..saya ade pnh dgr brand karihome..(tak tau eja tul ke x ni tp sebutanyer cmtu lah..hehe..cube cari kat farmasi..

Ummimusa said...

saye ade jual :D brand higoat.

link:
http://www.supermuslimstore.com/2010/06/beli-higoat-rm180-buy-goat-milk-at.html

Ummimusa said...

Saye dulu pun cari yg dalam tin, atau mana lah tau yg dah siap2 di formulakan khas utk anak2 ke. Tapi setakat ni x jumpa lg, lgpun dulu try D*T*H L**** untuk musa, musa jadi berhingus, kulit kalau ada gatal jadi lambat baik, batuk pun lama. lagi pun susu kambing dlm paket ni senang nak sedia kan. Ibu x try ajar Dalila guna cup atau sippy cup?

yeay! insyaAllah kita akan berjaya menyusukan anak selama 2 tahun, semoga kepatuhan kita barokah. (Musa akan berhenti nyusu dlm bulan ramadhan)

Ummimusa said...

susu kambing adalah paling terdekat kpd susu ibu, for more info, baca link2 benefits susu kambing kat sini:

http://www.supermuslimstore.com/2010/03/goat-milk-powder-higoat.html

tu kedai saya, utk siapa yg belum tahu :D

Ammi Sara said...

ingat apalah aktiviti nya tu, hehe..
tahniah min berjaya bf dalila nak dkt 2 thn ;)
mmg lg lama mcm lg kurang susu kita kan..
tak suka tmpt yg tak bby friendly,yg tak ada nursing room, tak praktikal kan. tp if kak sara kena g2, belasah je duk kat bangku mana2 nenenkan waidi, k sara pakai nursing blouse so relax je org x perasan sgt, kalo perasan pun lantakla, hehe

AYU said...

tahniah...matlamat hampir berjaya..teruskan usaha..boleh la dalila dapat adik lg...hehhe

ibu_Arifa said...

TO KAKNGAH: dah try dah kak ngah.. beli susu isomil plus. masalahnyer dia nampak jer susu.. terus dia tak nak.

TO RYNAS: terima kasih kak rynas.. tu lah..dah la dia mkn pun tak byk..susu formula pulak tak mau minum.. nak susu badan jer..susu badan pulak dah tak semeriah dulu2 dah ni. tu yg dok mencari susu alternatif nak kasi dalila minum ni..

ibu_Arifa said...

TO KAK AIN: Terima kasih kak Ain. Dah try dah letak dalam cup/cawan.. dia tengok jer tapi tak mau hisap.. ingatkan sebab dia tak mau susu (putih) so beli yg perisa coklat..bgtau dia air milo..pun dan tak mau jugak..dlm cup pun.

Saya pun tak pernah dengar jugak susu kambing dalam tin.. tapi saje lah saya tanya ..manatau kot2 ada yang pernah jumpa.

TO 10: Wah..dah plan utk adik hawa yer..bagus2..try bg susu cap gantung dulu..kot2 adik hawa mahu.
susu hi-goat tu kak min tau jgk..pernah sekali try minum..

ibu_Arifa said...

TO ZAIDAH: saya tak pernah dengar pun..tapi saje lah saya tanya..kot-kot ada yang tahu pasal ni.

TO UMMI EISYA: Terima kasih Fara. azam dan plan awal2 utk BF adik eisya nnt yer..ko akan rase kenikmatannya bila dpt BF anak.alhamdulillah..rezeki dari Allah.

AshAnas said...

ramai org suggest shira suh try susu kambing hi-goat...

de' Elle said...

susu kambing ada dlm tin..bnyk jenama..tp yg terglamour n yg terbest kot, jenama KARIHOME,..cri kt farmasi or guardians...

ibu_Arifa said...

TO SYIDA: tak tau jugak.. tp dengar kate ia lagi bagus dari susu lembu..tu yang nak tanya kawan2 blog ni..

TO SUHANA: Terima kasih kak Ana.. alhamdulillah..Allah bg rezeki untuk Dalila boleh full BF..alhamdulillah.

TO WARDAH: Alhamdulillah..rezeki Dalila..saya pun tak sangka juga dapat BF sampai ke saat ini. Alhamdulillah.

ibu_Arifa said...

TO ZURAZARI: hihihi..buat buka "tebal" jer kejap nak minta pinjam bilik tukan..padahal tak beli pun baju kat situ..dah habis nyusu ..ckp TQ terus BLAH!..hihihi

TO MOMMYYEN: wah..dah kire okeylah tu sampai 1 tahun 7 bulan tu.. tahniah yer mommy Yen :)

TO FARRA: yang akak dengar kat TV9 (HALAQAH) aritu, camtu lah.. ustaz2 kata baik..katanye nabi pun minum susu kambing dulu2. tapi kalo budak2 ni rasenyer tak boleh bg yang susu fresh lagi kot..tapi entahlah..akak pun tak sure jgak..tu yang nak cari yang dlm peket/tin saje tu.

ibu_Arifa said...

TO UMMI AISYAH: haa..memang best..dah sudah menetek..dalila suka main dgn cermin besar kat dalam tu.. hihihi

TO IBU DAMIA: Terima kasih.. kalo tak buat mcm ni..dia 'bising' pulak.. air jus pun bawak jugak tp dia nak yg ni jugak..so ikut jer lah.

TO ELIZA: hihihi..kalo first time nak BF (masa dulu2) mmg rase geli sikit jugak.. tapi tahan kan ajer sbb dah lama niat nak BF anak sendiri..lama2 hilang lah rase geli tu..akan rase sakit pulak bila anak gigit kat situ bila dia "tak sengaja"..gatal gusi.

ibu_Arifa said...

TO SARAA: terima kasih Kak Saraa.. nanti saya try cari..tak sangka ada jugak ynag dalam tin kan. first time dengar nama karihome ni. Terima kasih yer.

TO UMMIMUSA: Terima kasih UmmiMusa. susu higoat tu saya pernah dengar dan pernah sekali minum..tapi ingatkan tak sesuai untuk kanak2.
Kalau susu biasa (FM) tu saya dah try bg guna cup tp dia tak mau minum.
terima kasih atas info tentang susu higoat tu. saya amat menghargainya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...