nak join? klik banner ni yer

Monday, July 26, 2010

@ Dalila 1 tahun 10 bulan


Nak ambik peluang nak coretkan sedikit milestone Dalila sekarang. Dah lama jugak Ibu tak update milestone Dalila kat blog ni.

1. Dua tiga hari kelmarin, Dalila dah boleh buka pintu rumah sendiri. Maksud Ibu, tangan Dalila dah sampai dan boleh tarik tombol pintu, dalam keadaan pintu tersebut TERTUTUP dan tidak berkunci. Terasa sangat anak Ibu ni dah semakin tinggi..(dah hampir setengah daripada tinggi pintu dah)

2. Sangat2 rajin kalo Ibu suruh bantu Ibu buat kerja. Happy dan tersenyum gembira dia bila dapat selesaikan satu2 kerja yang Ibu berikan. Walaupun hanya arahan yang simple je.. tapi banyaknyer membabitkan barang2 dia..so diaharapkan lepas ni dia dah terbiasalah buat kerja2 ni bila dah semakin besar kelak. Buat masa ni Ibu, antara arahan/kerja yang ibu beri:
  •   minta Dalila buangkan daipers yang telah dipakai kedalam tong sampah biasa, (letak dalam bilik) Biasanya kerja ni selepas Ibu tukar daipers baru untuknya...yang dah pakai..dia kena gi buang sendiri. Bagus..tak pernah miss..sampah2 biasa (tisu, kertas) pun kalau kita cakap "tolong buangkan kat tong sampah"..dia dengan cepatnyer ambil sampah tu terus berlari ke tong sampah biasa tu. Yang kelakarnyer...Ibu terjumpa bungkusan sup bunjut adabi yang belum digunakan lagi kat dalam tong sampah tu. Agaknyer dia ingat sampah kot..nasib baiklah duit kertas tak pernah lagi ada dalam tu..kalo tak sure kena "scann" selalu tong sampah biasa ni.
  • Ibu "up" kan sikit level "bab buang sampah ni" dengan memperkenalkan tong sampah yang jenis perlu pijak dulu baru terbuka. Dalila tak kuat lagi nak pijak sampai terbuka..selalunya akan terbuka sikit saja..setakat lepas botol vitagen yang dia minum tu okeylah kan.
  • Bantu letakkan pakaian yang perlu dibasuh ke dalam bakul cuci. Biasanya Ibu kasi 1-2 helai jer kat dia.. Paling selalu pun baju yang dia dah pakai (selalunya selepas mandi lah..atau tukar bila baju dah kotor/comot).
  • Kalau nak mandi, Ibu akan suruh Dalila ambik tualanya sendiri. Tempat sangkut tuala tu tak tinggi pun..sekali dengan tempat sidai sejadah dan telekung sembahyang jer.
 3. Tak berapa nak ganggu sangat dah time kami solat, elok jer dia pun "tunggang tebalik" sama sampai kami sudah sembahyang.... paling tak pun dia datang jenguk kat tepi saja..tengok kita solat. Kalo dulu2..siap duduk atas sejadah atau peluk kaki kita lagi...huhuhu.

4. Tidur malamnyer dah semakin lewat..kalo sebelum2 ni..maksimum sampai jam 12.30 pagi jer..tapi SEKARANG sampai jam 2.30 pagi pulak.. sampai mengantuk2 Ibu tunggu dia tidur, sebab Ibu nak blogwalking.

5. Makin banyak perkataan yang dia pandai sebut, contohnye tadi malam: Abah tengah pegang ubat selsema, Dalila nak ambik ubat tu (satu papan)..dia cakap "nak tu..nak tu"..nak pastu suruh Abah "lepas laa" ubat tu dari tangan Abah.

6. Haa...yang ni paling kelakar..kalau ada iklan kat tv yang ada nyanyi2..sure dia pun ikut nyanyi2..siap cari dan pegang remote astro lagi..buat mickrofon lah kekonon. Kalau tak tau lirik dia pakau bunyi jer.."uuu..uu..aa..aa..." dan kalau kami ada bersama..sure dia suruh kami nyanyi bila lagu yang dia tak reti nyanyi.. "ibu nyanyi laaa..nyanyi laaa". Abah dah marah dah kat Ibu aritu..dia kata Ibu yang ajar Dalila.. ada ker patut Ibu pulak yang kena.


Okey lah..tu jer dulu buat pagi ni. Mau zzZZZzzz..dah ni.

photobucket

14 comments:

Zaidah said...

klu duit kertas dia buang...alamak asyik hilang ajelah duit ibu...nasib baik sup bunjut aje yang dibuang.....masih bleh pakai lagi...jangan baju dibuang sudah..hehehe

Umi Nuha said...

wah comelnya dalila buang sampah sendiri :)

SyidaGorjes said...

dah bole bukak pintu?tingginya dalila.aqid pun xsampai lagi.jengket2 pun still tak sampai.

Suhana Shahril said...

Aikk..layout baru lagi?
Sekejap jer kan..anak yg dulunya tapak kaki besar 2 jari skrg dh besar....

Farra Dhelina said...

best kan dah blh disuruh..hihi mirza dgn qaserh pon dah blh diharap..hihi sng keje skit.. :-)

AshAnas said...

bab nyanyi tu, dr diorg sendiri kot... anas pun gitu, mn ada kite ajar pun... otomatik je die bgoyang bl dgr music

Ummi Eisya said...

hihi..mesti comel tang dia nyanyi tu..eisya pun sama ko..suka menyanyi sambil menari..siap wat mimik muka lagi..wei,lagi satu,eisya pun tido lambat gak skrg..paling lewat kul 3 dia tido..paling awal kul 1..tolonggggg..

rynas said...

wah Dalila dh tinggi yer pasni leh tolong ibu basuh pinggan pulak yer..comeii...

Izan Ishak said...

tererlah dalila dah boleh tolong ibu buang sampah.
kalau twins dah banyak kali koyakkan duit singgit, mujur tak seploh ringgit~~hmmm....

mama_umar_maryam said...

gud dalila,pasni tlg ibu lipat kain pulak ye ;)

kakyong said...

pnadinya dalila.. aliya pun dah pandai buka pintu bilik.. dah pandai tekan tombol.. ada sekali dia terkunci dlm bilik.. melalak meraung.. mujur lah ibunya dengar...

bila tukaq langsir rumah ni.. cantik...

Ain said...

lewatnya dalila tidur, kalau achik ain dah macam2 mimpi dah tu...

hehehe...

siti nurkhijah said...

comelnya dalila...
dah pandai tolong ibu yer..

10 said...

hati2 la bila dah pandai buka pintu ni... takut cepat je depa kuar umah... cam hawa ari tu, x sangka lak dia dah ada kat luar umah... rasa cemas ja bila tgk dia dh takda dlm umah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...