nak join? klik banner ni yer

Monday, August 24, 2009

@ Dah 11 bulan usianyer..


23 Ogos kelmarin Arifa Dalila dah melangkah ke usia 11bulan. Alhamdulillah, Ibu masih lagi berkesempatan menyusukan nya dengan air susu ibu sendiri. Antara perkembangan Arifa sekarang adalah:
  • boleh berjalan/melintas diantara dua dinding/laluan TANPA sokongan/bantuan. Kami baru perasan benda ini kelmarin-- semasa dia merengek nak minta di dukung..sedangkan Ibu dan Abah sedang sibuk nak menyiapkan juadah untuk berbuka puasa....kami tinggal dia sorang2 kat depan TV di ruang tamu..dengan menagis2 manja gitu..Arifa akan meniti meja-dinding di ruangtamu....slow-slow jer dia dah sampai kat dapur sambil dalam keadaan memegang dinding lagi..so, memang terkejut+ syok lah sbb itu menunjukkan Arifa dapat "cross" dinding ruangtamu tu untuk ke dapur (kalo dia tak cross dinding..dia akan meniti dinding tu sampai ke dalam bilik..tak sampai lah kat dapur)...syabas sayang!!
  • sudah mula melakukan langkah pertama kelmarin...didapur.
  • kalo dia sedang duduk dilantai...dia dah boleh bangun dan berdiri sendiri TANPA bantuan..tapi dia tak buat selalu lah..suka lagi nak meniti-meniti..sbb leh bergerak kot..
  • gigi atas masih lagi 4, dan bawah sudah bertambah menjadi 3 batang..total 7 batang gigi sekarang.
  • cepat meniru perbuatan Ibu/Abah..sekali jer Ibu buat dan dia nampak...dia tiru apa yg kita buat. Contohnya..Ibu risau Arifa akan buka rak kasut, ketika dia sedang meniti berhampiran dengan rak kasut tersebut..jadi Ibu pun tolak lah sikit pintu rak kasut tu (nak pastikan betul2 rapat)..dah tu...si Arifa ni pulak buat mcm tu jugak kt pintu rak kasut tu.. Lagi satu yg teramat dia suka buat adalah menekan butang pada screen TV...Ibu haritu tekan butang tu sbb nak tutup TV sbb dia meniti depan screen TV tu..nak cepat tekan jer butang "off" kt screen tuh..tengok2..tiap2 kali dia p main/meniti di situ...mesti sekali menekan butang "off" tu jugak...aduyaiii
  • Sekarang ni makin2 ligat menunjuk sana sini dengan jari telunjuk comel dia tuh..
  • Yang ni kelakar...Arifa suka sangat buat gaya "bercakap handfone"..apa saja-asal boleh jer dia buat konon2 hangfone..letak kat telinga..sambil sebut "looo??".."looo??" siap buat mata bulat+muka heran-hairan lagi tuh.


SILA BACA DGN NADA "GERAM" ayat dibawah ini..
Ibu dah banyak kali try upload video aksi-aksi Arifa ke dalam blog nih...tp mcm hampeh jer..TAK BOLEH NAK UPLOAD..lama sangat menunggu nak complate..pada hal video tak sampai 1 minit pun....geramnyer...dah lama tau Ibu tak leh upload video ke dlm blog..sejak entry ole2 Aten haritu lagi..
Untuk entry yg ni...ibu dah try upload beberapa kali sejak jam 10pagi lagi dan menanti utk siap upload tu sampai jam 2 ptg tau..lama kan?..dah tu cancel jer nk letak video.

24 comments:

Mama_Aqish said...

Ibu arifa...kengkaddang memang lambat sesangat...bergantung pada kelajuan internet Ibu Arifa...tomei nyer arifa...dah beso gitu....pakai CD...kejap je masa berlalu kan...

mama auni firdina said...

tahniah arifa..da pndai nk jln yer..chaiyok..chaiyok ye cayang..

sonok kn tgk perkembangan anak..rase kembang je hati ni =p..

ita zakaria said...

ibu arifah, ita jugak payah nak upload video, tak pernah berjaya, sudahnya...pendam aje hasrat tuh!

arifa makin comel dan cantek lah...geram nyer tengok die tersengih2 tuh..dah dapat kaki nanti, makin comel lah...terkedek2 jalan nya nanti...geram lah acik tgk!

nza said...

tahniah arifa...umuah...

kak nza pn tgh angin nih...dh brkali2 nk upload movie farouk sdg mkn. xdpt2...rs nk baling jerr laptop nih..sehari -2 nih inter sngkut2 jer...

Mrs. Adz said...

alamak bestnye dah nak jalan..syokkan nengok dia dah leh jalan..cepatkan anak ko ni..gigi pun dah banyak..eisya sebatang pun tak de lagi..hihi..

ko dah beli baju raya ke??
ko dah abis ke sekolah..best la lepas ni dah duk umah balik..leh jaga dalila semula..

ala upload la,daku nak nengok anak aku yang dah pandai ni..leh bagi eisya nengok skali..ko sabar jela..memang lambat skit..tak pun ko upload kang malam..time tu rang tak ramai guna.

tak lama lagi dah nak setahunkan..masa raya la birthday dalila nantikan..leh la sambut sekali..muahhhh untuk si cute tu..

MeL said...

oh kita mengalami masalah yg sama! xbole update video huhu..anyways, happy 11months old Arifa! sebulan lgi da setahun ni..

Intan said...

Intan pon sllu gak geram every time nak upload video kat blogger...kadang tu sampai satu hari pon tak dapet gak...padahal pki streamyx yg laju...mmg geram!

For dalila sayang, happy 11 months old! Sat lagi laju lah dia berlari ibunya...:)

mamaAliff @ salmi said...

eeeeeeeeeeeee geram cikmie tgk arifa pakai cd biru tu..comeyyy!!!

ibu_umairah said...

alahai dah besar arifa ini.......comei

Ahlami said...

heee...arifa shomel sgt...dah 11 bulan eh..xlame lagi leh la jalan..=)

c-idah said...

samalah...
kadang naik marah di buatnye,,

line tenet bengong la kekadang..:(

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

arifa bila nak ada kawan??
he

Hayatie said...

SLm ibu arifa..

Hihi, its 23rd-entry again...23rd arifa 11 months, 23rd azri 10 months. Kejap je kan...

Any way, yang pasal nak upload video tu mmg slow kalau uplod dekat blogger ni. Last2 akak upload kat you tube..lagi cepat. Then copy link code html video tu, tepek je kat bahagian compose/edit html tu..

Nadiah Sidek said...

lg sebulan lg genap la setahun. dalila lahir 23 Ogos ke? sama la dgn sy kalu cmtu..thn je beza..hehe. mmg kdg2 lmbt nk upload video..tgk kelajuan internet cmne. kalu cepat, cepat je video diupload

ummi afifah said...

wah..dah nak besar dah arifa ni.. jap lg dah boleh berjalan la ye..

MiJa said...

aah,mmg lembab yg amat!kalo laju hari2 la leh upload video..huhu

YatieJay said...

Yeyyy..tak lama lagi Arifa dah nak jalan.....Siap sedia lah ibu ye....penat tau jaga budak yg baru dapat kaki.....

Kita akan rindu saat2 dia hanya pandai baring dan golek2

Tapi dlm masa yg sama excited dan happy sebab anak kita dah makin "maju"....

10 said...

wahhh... dalila dh pandai macam2 ek... bagus la camtu... ape atas kepala dalila tu?

internet kat umah org pn x bape ok seminggu ni... line yg x elok kot sbb tu lmbat upload kot...

Putra Mama said...

amboi.. dah 11 bulan die.. bulan dpn genap setahun.. bleh la sambut birthday.. ;)

Momma Mia said...

Happy 11 months arifa Dalila!! Wah nak pandai berjalan gak macam Damia ni... sonok kan ibu...???!

Ibu Ayra said...

cepatnya arifa bleh jalan....ayra dulu nak masuk 1 sth 1 bln baru bleh jalan sendiri...sblom tu kena pegang tgn org lain... baru nak jln.. syabas arifa sayang...

GorgeousGround said...

hi..salam ziarah,jemput singgah & jom shopping wit us!! kain pasang & shawls murah..murah.. :) @ http://gorgeous-ground.blogspot.com/

rynas said...

comeiinyer arifa..cute jer..

Mama-Danish & Sarah said...

DAH BELAJAR JALAN YA....

KAK SARAH SETAHUN LEBIH BARU LEH JALAN...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...