nak join? klik banner ni yer

Saturday, June 27, 2009

@ KedaiChomel Give Away..

Situasi begini setiap kali sebelum keluar rumah..


Sebagai salah seorang Ibu yang masih FULL BREASTFEED Arifa Dalila sehingga sekarang -dah 9 bulan :) Terdapat sedikit masalah yg perlu Ibu dipertimbangkan jika Ibu dan Abah ingin keluar berjalan2/bershopping/.. (sebarang aktiviti di luar rumah)
  • berapa lama kita akan keluar? -selalunya kalo shopping 2 jam pun tak cukup kan...
  • tempat tu ada menyediakan ruangan/bilik untuk ibu-ibu yg breastfeed tak? - Jusco ada kan..that y i like ke Jusco kt Queensbay Mall..ada "baby room"
  • kalau tak de bilik khas nak breastfeed -apakah alternatif lain yg boleh kita buat? selain dari TERPAKSA patah balik ker parking kereta- breastfeed dlm kereta- pastu sambung shopping balik...ATAU TERPAKSA balik rumah terus sebab anak dah mengamuk2 nak susu (dalam erti kata memendekkan masa bila setiap kali ada aktiviti di luar rumah)
DAN satu lagi tempat yang kadang agak memeningkan kepala Ibu apabila Arifa menangis nak susu sama ada dia sedang lapar atau pun mahu tidur (nak minum untuk tidur..hihihi...) Tempat yang dimaksudkan adalah di


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
majlis perkahwinan!!
.
Kalau buat di rumah tak pe lah jugak- (leh pinjam bilik pengantin)..kadang2 orang buat kat dewan, kadang2 orang buat kat padang/garden... (paling dasyat kalo kenduri start waktu malam) ...sure tak de bilik nak tumpang menyusu..so tak selesa nak makan nasi kenduri pun.. nak nak lagi kita ni datang dari jauh lak..tak biasa dgn jalan ke rumah pengantin tuh berpeluh2.. sampai2 jumpa lak kawan2 lama yg berpuluh tahun tak jumpa..(mcm jejak kasihan lak pulak..).. tak kan kita nak sembang2 sekejap jer..pastu terus blah kan?..



Tetapi masalah untuk menyusukan anak di kawasan public ni boleh diatasi dengan bantuan Kak Anasfadilah. Beliau amat rajin dan kreative dalam menghasilkan Nursing Cover.. dan kebetulan pula sekarang di blognya iaitu KedaiChomel sedang mengadakan GIVEAWAY..

GIVEAWAY = HADIAH PERCUMA!!!

sape yg tak mau barang percuma?.. kalau anda semua nak juga GIVEAWAY dari KedaiChomel ni.. sila klik pada banner di bawah nih..
Handmade by Anasfadilah

Hadiah yg ditawarkan amatlah best iaitu:
  • Jusco Shopping Vouchers (included in the voucher booklet are free make over with Shiseido and RM50 Hush Puppies Voucher) and Chomel Nursing Cover/Poncho
Tarikh akhir nak join GIVEAWAY ni adalah pada 5 Julai 2009.. Jangan lepaskan peluang berharga ini okey..

Terima kasih kak AnasFadilah...masalah saya akan selesai jika saya dapat Nursing Cover yg cute tu.. tak pun bagi lah vouchers JUSCO pun tak pe..itu pun Ibu suka juga...hihihi


p/s: nnt Ibu sambung ttg parenting workshop tu yer.. nak dekat test memandu nih..dok pinjam keta Abah jap 2-3 hari nih..

14 comments:

mamaMUHAMMAD said...

gud luck ye ibuarifa driving test nnt..waa..pinjam keta abah..auto ke manual..ye la kn..test nnt pkai kancil..manual plak tu..

Yan said...

amboi... intro.. mula tgk tajuk pasal giveaway..
sekali dah baca2... terlupa sudah pasal giveaway.. ujung2 baru cite balik pasal giveaway.. and barula akak tingat.. hehehehe..

penah p kenduri kawin kat garden eh.. akk tak penah

YatieJay said...

Nak BF kat public memg susah....akak pernah BF kat toilet shopping mall. Bila naufal dah mula tunjuk tanda2 nak menyusu, kelam kabut tawaf keliling mall carik baby room tapi tak jumpa. Bila naufal dah mula nangis kuat, terpkasa akak masuk public toilet...Tawakkal aje lah....

Tapi kat dlm toilet tu, ada nyonya tu siap puji dan kagum tengok akak BF kat toilet...heheee...

Noina said...

salam..emm..memang susah jugak yek klu masih breast feed lagi..Ina tak dapat nak merasa semua tuh..sebab Nabila dah tak nak menyusu badan since ina start keje balik pas pantang.dia lebih selesa ngan puting botol..pasal (ehem2) ina kecik sket..jenis tak timbul..emm..menyesal tak ikut ckp kawan masa ngandung tarik sket dulu..tapi tu ah..klu tarik sakit lak..apapun teruskan usaha ibu arifa..semua tu arifa gak kan.. :)

QQ said...

gud luck ye..ibu arifa..untung arifa dpt breast milk mak dia smpi 9 bulan..

azzul said...

mmg susah skt klu fully breastfeed ni kan...nk p mana2 kena plan betul2 dulu tp so fal kt kl kebykan shopping center ade facility utk bf so masa naufal dulu x ssh sgt cuma time p kenduri je la isruasi mcm arifa hehehe..teruskan usaha ye..walau susah tp kita akan rasa kepuasan kerna dpt menyusukan anak

kakngah said...

aku ms nenen kan ank kt tmpt publik, tak sempat nk cr tmpt, aku arhkan hero2 ksygn aku cover.. sebaik ramai hero.. kehkehkeh!!!

ibu addin dan nasa said...

Bf kat public utk anak 1st memang terkial2 dan malu2 sebab tak berapa pandai nak adjust dan addapt new environment tapi anak kedua dah pandai lah cari tempat duduk kat mana2 mall atau at least fitting room. so sebenarnya bf ni memang menyeronokkan!

10 said...

ooo... camtu citernye... 'org' penah alami situasi camtu... 1st time kuar shopping bawa hawa, emmmm... nangis nak susu... xtau nk nysusu kt mana, seb baik terfikir cari surau... nyusukan kt ctu je la...

ummi afifah said...

moga cepat dpt lesen ye... dah lama ummi tak bertandang kat sini...

nadnye said...

good luck yea.. Kalau akak selamba jea menyusu kat public tapi kene kawasan yang tersorok skit..:) tapi kene ada baju BF la, tak pun nursing cover ;)

Ibu Ayra said...

gudluck ibu arifa... kalau terpaksa nyusu kat public, ros x kisah tapi xdelah terang2an...cover2 sket aa...

CuTeMiUt78 said...

oh.. contest ya.. good luck k.. kot la blh menang kan.. kita tumpang gembira k

10 said...

emmm... bila test keta?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...