nak join? klik banner ni yer

Wednesday, June 10, 2009

1st day Puasa Ganti

Kelmarin, (9 Jun) ada lah hari pertama Ibu berpuasa ganti. Pergh.. mmg perit tekak sgt lah sbb tak bersahur pun pagi td.. memang niat nak bangun sahur ..dah set jam kat H/P jam 4.30am dah..siap panaskan nasi dah sebelum nak tidur pas menerjah blog kekawan- mana yg sempat
Dah bunyi alarm jam 4.30am..sekali dgn Dalila pun terjaga..nangis nak susu, susukan lah kejap.. Pastu dia tak mo lepas lak..nak 'bergantung' lak pulak.. lepas je menagis..so teruskan menyusu lagi.. ingat sempat lagi..sbb habis waktu sahur jam 5.31am.. tup..tup..terjaga jam dekat jam 6am dah..
So...puasa dgn segala kudrat yg ada jer lah td..alhamdulillah..bekalan susu masih seperti biasa.. cuma tekak jer perit.. Tp target esok nak puasa lagi..kurang2 seminggu dapat 2-3 hari okey lah kan..Ibu puasa ganti tau..bukan puasa nak kuruskan badan..kan Dalila lahir bulan Ramadan tahun lepas..risau jgk kalo dok bertangguh jer lagi..next Ramadan pun dah nak dekat dah nih.. nak settle kan belajar memandu lagi nih..malasnyer nak p kelas memandu nihh...

p/s: ader nasihat atau tips ker untuk ibu yang BreastFeeding dan berpuasa ni?

17 comments:

AiNeRzA said...

Bersahur minum air banyak-banyak...makan banyak-banyak (hihihihihi)...tapi yang penting air kosong tu...untuk susu dan juga badan kita...

naurah makwa said...

last year naura sebulan tak posa..huhu..sebab bf damia..ada try posa sehari, tapi susu jadi kering..badan jadi lemah, mgeletar..

Ema@Red said...

aku x de kene ganti pose..sebab mase ramadhan lepas meen dok dlm prot lg.....

wah bljr memandu???? semoga berjaya dgn jaya nyer..hehehehe

E.L.I.Z.A said...

chiayo'3x........
dulu k.eli penah gak deliver ms bulan pose..jenuh nk berganti 1 bulan ..

zue_annie said...

yap betul tu ramadhan bkl kunjung tiba lg..ganti sblm terlmbat..mcm kzue tgh posa gak kekekeke...
min tggal berapa hr?

rynas said...

mmg ler posa waktu org lain tak posa mencabar sungguh. saya ni pun ada lg sehari belum ganti. selamat mengganti puasa yer

kakngah said...

hohoho!! aku ade utang 11 hari da....

UmmiKhayra said...

Dalila lahir bulan ramadhan ye? Khayra seminggu sebelum. Harusla ganti untuk sebulan. Huhuhuhu Time sahur, minum banyak2 n makan makanan berkhasiat. Makan kurma.. Time awal2 perit jugak la tekak. Ni dah lama gak tak start ganti.. ingat nak start balik minggu depan. Lepas Khayra sihat sepenuhnya. :)

Mrs. Adz said...

slamat berpuasa ye..bilalah daku nak start posa ni..

PadNani~~{@ said...

samala kita..tgh nak ganti puasa. Hari ni puasa lagi..3 days to ganti!

so far, susu ok..cuma mmg terasa letih lebih sikit sbb mmg biasa makan kan..n Hafiy pun mmg kuat menyusu. Tapi, bila sahur tak miss minum air banyak2..n kalau boleh makan nasi n kurma. untuk bekal sepanjang kita puasa..

Selamat mengganti puasa ibu arifa=)

MaMa aYiN_FaSHa said...

Kita pulak sebulan x posa masa tgh morning sickness kat ayin..mmg teruk.. x leh bangun..tp alhamduilillah dah selesai ...

ibu_arifa said...

TO AINERZA: okey..akan saya buat cam tu..tp dah 2hari ni tak leh bangun sahur..hihihi

TO NAURA: yer lah, saya baru puasa 2 hari ni..tp mungkin tak bersahur kot 2 hari berturut2..so hari kedua cam kurang jer susu..dan rasa mcm pening nak pitam jer..but still puasa-habiskan satu hari gak td.

TO EMA: baguslah tak yah ganti..dah ada lesen nnt leh aku dok terpacak kat shopping complex awal2 lah pasni..tak yah suruh asben antar dah..hehehe

TO KAK ELIZA: tu lah..banyak tuh 30hari tuh.. tu yg saya mula ganti awal2 nih..nnt kena tolak time period lg..

ibu_arifa said...

TO ZUE: bestnyer..ada yg pose gak..kalo dekat leh bbuka sama2.. dah niat nak ganti sebulan haritu.. so 30hari lah..tp dah tinggal 28 hari lagi skrg..huhuhu..sabar jer lah.

TO RYNAS: Terima kasih..mmg mencabar sgt..lebih2 lagi dgn anak dan asben ni..huhuhu..kuat kan semangat!!!

TO KAKNGAH: 11 hari jer..bestnyer..

TO UMMIKHAIRA: baik..nnt saya buat mcm ummi ckp tu..jom pose sama2..semoga Khaiya cepat2 sembuh yer :)

ibu_arifa said...

TO MRS ADZ: Terima kasih..jom ganti pose yer..tak pe ada masa lagi nih.

TO PADNANI: Terima kasih..selamat berpuasa juga untuk Kak Nani yer. Saya baru 2 hari ganti nih..rase tak leh nak wat direct lah..dah lah tak TERbangun sahur tuh..next week lak saya sambung puasa lagi..

TO MAMA AYIN FASHA: Wah..cepatnyer akak ganti sebulan pose tuh..bagusnyer...
saya masih membilang hari lagi..28days to go..

Ummi Salsabila said...

slm ibu.ganti posa yer.US pun xganti lg.US xposa 3 hari.nak ganti jugalah cpt2..hrp susu ok..riso gak if susu xde lak nnt.tp rmi kate ok.kn minum air byk ea...

ilLa said...

wahh..dah start ganti ek...bl la sy plak nk wat ni...insya-Allah lps segala² nye setel..

Yan said...

budak2 opis akak skangpun tgh sebok nak abiskan posa...
seb la akak dah wat awal2..
ehehhehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...