nak join? klik banner ni yer

Monday, June 1, 2009

Bubur Dalila

Macam dah lama jgk tak cakap pasal makanan Dalila..makan ker dia ni? Mesti lah makan w/pun kadang2 tu 4-5 suap jer satu sesi.. kesian tau kat Ibu..dia dulu2 kurang nak makan sangat.. tp minum susu jer kuat seperti biasa. Jadi segan lah nak citer waktu dulu2 tuh..skarg dah makin berselera dah.. cuma Ibu lum try lagi resepi dari Uncle Chef tuh.. memang tak sabar nak buat mcm kawan2 blogger semua...nnt dah try Ibu update yer.

Bubur yg belum di lenyek dgn penapis teh


Ini makanan Dalila sejak kebelakangan ni. Bubur nasi + carrot + bayam (3-4 helai). Ibu buat sendiri tau..bubur mcm ni dia suka..habis tiap2 kali mkn. Cara nk buat pun mudah..Mula2 basuh beras sampai bersih. Masukkan air penuh2 dalam periuk, didih sampai air rendaman td tu jadi separuh...lepas tu masukkan carrot(yg telah dipotong kecil-agar mudah nk lenyek)..didih lagi sampai agak2 nak kering. Pastu masukkan bayam yg telah di potong halus. Dah nampak pekat..matikan api, tunggu sehingga kurang panas..lenyek dgn sudu dalam penapis teh.


Target nak masukkan ayam /ikan/ ikan bilis pulak lepas ni. Boleh juga jika nak masukkan buah buahan kan..mesti sedap Dalila makan pasni..Tu lah..ari tu chack up- nurse bising berat tak banyak naik ...(tp Ibu rasa makin berat jer..sbb dah tak larat dah nak dukung lama2.) Lagi pun dia susah mau tidur baik malam atau siang. Nak main jer..tak pe lahkan..asalkan dia sihat..sudah lah.


13 comments:

zaza@mamaHanin said...

min..
da cuba masukkan epal tu?? stakat zaza try nih hanin memang habes-habesan lah beradap bubur nasik tu.. dalila da 8bln kan? tak masukkan ayam or ikan lagi yer dlm bubur dia?? zaza ader refer ngan doc.. baby yg usia 8bln keatas da boleh masukkan telur/ayam/ikan/etc..
bukan pa..kena try nk tau baby ader alergik atau tak.. nih ada kena mngena ngan imunisasi dia masa usia setahun nnti..
today hanin da genab 9 bln.. alhamdulillah...
semuga anak2 kita cergas dan cerdas slalu..
sukaa laa tgk dia cenyumm dan nmpak gigi 2 batang tuh!..jelesss.. hehehehe...

PuteriSatu said...

comelnye gambar kat bawah gigi dua batang tuh...
waa sedap nampak bubur tuh... Aqilah dulu selang seli kan... ayam ngan ikan...tapi dia lebih suka ayam dari ikan...cam papa dia gak..huhuhu..

Na Shari said...

Salam ibudalila...

Kat taska, akak selalu pelbagaikan bub ur utk baby.

Dalam banyak2 jenis bubur, baby paling suka makan bubur nasi + labu + ikan bilis...
senang je cara buat dia...sama mcm cara ibudalila buat bubur,tapi labu tu kena rebus dulu la...

mama auni firdina said...

ibu arifa..jgn le risau psl brt bdn dalila..jnji setiap bln g checkup berat die tetap naik wlupon skit..n dalila pon nk mkn kn..pastu dalila pon sehat je kn..ibu die tetap hepi sentiasa...=p

10 said...

carrot tu rasa manis... sebab tu dalila suka... hawa pn suka mkn nasi yg ada carrot... lps ni try masukn ayam plak ek... sedapppppp....

azzul said...

klu nopal ni mmg suka la sgt mkn bubur..tp nopal tak suka yg diblender so sy msk smp beras tu betui2 hancur..brp btg dh gigi dalila skang ni?

Mama-Danish & Sarah said...

sedapppnya bubur dia....kalau sarah tengok mesti terliur jugak ni...

zue_annie said...

wah dah besar dalila skrg yer....mak kak zue jamu anak sedara yg dia mak ngasuh tu...mak x lenyek dah terus blend ja hehehhe

naurah makwa said...

dah lama tak buat bubur nasi untuk damia..skang ni damia dah cerewet makan..bubur nasi tak mau..nak makan nestum jer..ssh hati betoi..bagus la dalila ada selera nak makan..

PadNani~~{@ said...

salam ibu arifa,

yeayy..dalila dah nak mamam=) cedaapnye bubur dia..abg Hafiy nak ckit buleh:P

rynas said...

kalau anak saya tiap hari kena pelbagai kan rasa..baru ler makan laju jer. ttp setakat ni mmg semua makan tak kisah..

Jiey^Mien said...

Ian suka kalo taruk apple.. =)
Tapi ian mmg mkn byk.. satu mangkuk penat, badan je yang tak naik2..

ibu_arifa said...

TO ZAZA: Hari ni stop makan jap sbb dia lum berry lagi (dah 4hari) so hari ni buat puree epal jer..tak berapa suka nampaknyer..mungkin mcm mula2 masa bagi bubur gak kot..dia cam tak suka..paling2kan muka..nangis lak bila kena paksa mkn..bila paksa..sikit2 jer yg masuk mulut..lain habis di lap kat bahu kita (bagi sambil dukung).
dah merancang gak nak bagi ikan/ayam tuh..tp bila tgk ikan tak berapa segar..terus tak jd beli..ayam kena tunggu abahnyer cuti lah baru leh sempat buat..kan dalila ni jenis susah tidur siang/malam..kena pulak org dok renovate umah depan umah kami..lagi lah cepat terjaga bila sesekali terlelap.

TO PUTERI SATU: Bgus lah suka ikan..org cakap makan ikan ..kulit leh jadi cantik..patut lah Aqilah tu sentiasa comel jer selalu..dalam apa jua keadaan pun.

TO KAK NA: Labu tu rebus asing2 kah atau rebus sekali dgn bubur tuh..cam nak try gak..tp kalo Dalila tak suka "masak" lah Ibunya kena perhabih kan labu tu nnt..

TO MAMA AUNI FIRDINA: Hahaha..mmg hepi sentiasa skrg ni..tambah lak Dalila kurang tidur..nak ajak main..or keluar jalan2 jer selalu (jln kaki jer- lesen keta lum abis belajar lagi)

TO 10: okey 10..Nnt nak try masukkan ayam jugak..pandai Hawa mkn kan..Dalila sejak pas mandi air paip tu dia berselera makan...sblum ni..sikit2 jer mau mkn..

to azzul: saya pun tak blend bubur ni..mmg masak sampai betul2 hancur/kembang jugak..pastu semua (beras+carrot+bayam) saya lenyek dgn penapis teh ..nampak lah bintik2 hijau bayam tuh..tp risau gak ni..Dalila tak 'berry'2 lagi nih...Dia baru 2 btg gigi bawah..tp rase2 cam nak kuar lagi kat atas lak kot..dok ligat hisap bibir sendiri tuh skrg..

TO MAMA DANISH SARAH: Meh lah jemput makan same2 Sarah..jom kita makan bubur!!yeyeye

TO ZUE ANNIE: lum try blend lagi..akak ipar cakap nnt bubur tu jd cair sgt..so min lum try lagi..stakat ni dok tenyeh jer dulu..nnt2 bila dah nak masukkan macam2--kurma/kismis/apple-- baru nak try blend.

TO NAURAH: Alhamdulillah lah..dia dah mau makan.. kalo tak risau jgk kan..ooo..Damia suka makan nestum yer...pandai Damia nih..

TO PADNANI: Abg Hafiy nak yer..meh lah kita makan sama2..kita lawan sape abis makan dulu nak?hihihi

TO RYNAS: Insyaallah saya pun nak pelbagaikan jugak nnt..tunggu blender baru dulu nih..yg lama selalu lenjan cili..risau pedas lak nnt..

TO JIEY MIEN: Saya pun nak try gak campur dgn apple..mudah mudahan senang dia nak berry nnt..dan semakin kuat dia makan cam Abg Ian mkn..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...