nak join? klik banner ni yer

Tuesday, June 2, 2009

Tension -- perlukah saya rasa begini?


Ada banyak perkara buat Ibu rasa tension lately ni..tak tau nak buat macam mana..waa..waa...waa



1. Tensian bila Dalila dah masuk hari ke-5 lum berry2 lagi.. Last berry hari Khamis lepas..tu pun ciput jer yg keluar..tak mcm biasa..Tp sebelum tu (hari Isnin- Selasa) dia mcm berrymarathon jer..tak henti2...tiap2 kali tukar daiper sbb berry. Hari Rabu chack up..nurse bising2 berat Dalila naik tak banyak..Hari Rabu nyer Ibu start bagi mkn "intensive" 3-4 kali sehari..kire kerja suapkan bubur kat mulut Dalila lah selang beberapa jam..Dia pun mcm suka jer mkn-- mkn banyak--habis tiap2 kali bagi..susu (susu Ibu) Dalila banyak juga minum..kadang2 pas makan..dia terus nak minum susu. Dah tu minum pun suka "bergantung" jer..bila tidur.
Semalam hari ke-4 (rasa okey lagi--tp still menanti Dalila berry jgk) try bagi mkn puree epal..dia tak suka..asyik luahkan balik apa yg masuk mulut..asyik paling2kan muka bila Ibu suap puree tu..air kosong dah try bagi jugak..cuma jus oren jer lum bagi lagi (kelmarin dan hari ni)..tp hari Jumaat lepas dah bg dia minum banyak dah jus oren..masa Ibu dan abah gi makan ikan bakar aritu..
Dia makan banyak..minum banyak tp tak berry2 lagi... tu yg TENSION nih..dan tak tau nak buat cam na?? help!!help!!help me!!



2. Tension dgn bunyi bising- org (jiran) renovate umah- betul2 depan bilik tidur kitaorg.. susah Dalila nak tidur..Dah lah dia ni mmg jenis susah dah nak tidur..tension tul!! Kalo Dalila tak tidur --> nak main/nak didukung sajer..-->tak leh buat kerja umah. Boleh tgk pc (blog) dan kadang kala menaip sebelah tangan jer nih..sebelah lagi dukung Dalila.



3. Tension ni mungkin kah dengan kehadiran "sedara" yg dah sekian lama tak berkunjung/ menjenguk.. Dalila dah 8 bulan lebih baru "dia" nak datang..Ibu berdoa2 jugak biar "dia " datang bila Dalila umur setahun lebih (mcm Kak Fid tu..bestt!!) Tension bila tgk hasil yg dipam tak seperti biasa..rasa down sangat semua nih.. tak de stock susu-- tak leh gi kelas memandu lah..

Itu lah antara perkara yg buat Ibu paling tension sekarang..ada lagi yg kecil2 yer hal..malas aku nak fikir sangat hal2 yg kecik2 tu.. buat sakit kepala saja..

apa yg PALING terasa NAK BUAT SEKANG nih...nak kuar p SHOPPING jer.. dapat tgk-tgk barang saje pon ok..keluar ber2 dgn Dalila saje (asban kerje kan..) Mesti BEST GILER terapi nih.. leh elak fikir2 sekejap menda2 yg tension ni..tunggu jer lah kalo2 dia berry nnt... (ayat nk sedapkan hati sendiri)

8 comments:

azzul said...

cian dalila tak berry2 lg ye..ibuarifa biasa bb 1st time mknn pejal kadang2 susah nk berry.mgkn perut dia belm bersedia..cuba stop dulu mkn bubur smp dia berry2 dlu..bila dah ok perut dia cuba blk mkn bubur tp sdkt2 dulu..psl berat naik tak byk tu takyah la pkr sgt yg penting dalila aktif n minum susu byk spt biasa..

Intan said...

Salam min...alaaa baca n3 ni pon intan tumpang sedih gak but sabar ye min..."sedara" min dah mai jenguk ye...intan nyer lum lagi dah nak setahun dah ni.

Pasal berry arifa tu, trylah bg yakult coz arissa dulu masa start solid pun susah gak ketul2 but lepas minum alhamdulillah sampai hari ni "cantek" je and hari2 dok buang sehari sekali. Bagi minum sehari sekali je..

Pasal terapi shopping tu plak, i agree bangat ngan u coz intan pon bila rasa tension klu dpt window shopping pon dah suke giler...tgk brg2 leh lah lupe sikit prob yg ada tu kan ;)

zue_annie said...

ala ciannya dalila...hehehhe terapi shopiing tu mmg best..tp kalu kak zue g kata nak window shopping tp msti terbeli gak hehhe

Noy said...

lama tu 5 hari tak berry..dah gi jumpa doktor?

Jiey^Mien said...

Ooh.. sgt setuju.. terapi yang plg bagus adalah soping.. :P

cuba bg mkn bayam, prun juice pun ok gak.. n gi klinik mintak duphalac, campur dlm susu.. biasanya, kalo dah 5 hari tu, doktor bg ubat yg masuk ikut bontot.. tapi tak elok la amal selalu..

Mrs. Adz said...

min,g la klinik.kesian dalila tu.dah lama sangat tak bery tu.min jangan la bagi makan banyak sangat.takut perut dia belum leh proses banyak2 lagi.slow2 la dulu.ala tak naik banyak pun tak pe.yang penting dalila sihat.

ibu_arifa said...

TO AZZUL: Baiklah..dah stop dah bagi makan apa2 pun..dok tunggu dia berry jer nih. Terima kasih nasihat mu itu :)

TO INTAN: Wah..tahniah lah lum pecah rekod lagi..best lah "free" jer rasa kan. Bab Dalila tuh, insyaallah saya try nnt. Terima kasih bg nasihat ni yer.. Bab terapi tu ..mmg ku suka dengar ada yg menyokong.. ABAH, TGK LAH (ada yg bsetuju nih)..MMG INI TERAPI UTK PALING MUJARAP UTK KAMI..hehehe..

TO KAK ZUE: Yer lah..rasa puas jer dpt tgk barang2 kan..apatah lagi kalo dapat beli..woohuuu!!

TO NOY: Lum p jumpa lagi..still mengharap cara 'semulajadi' lagi..tp kalo esok xberry jgk..kena p lah..risaukan..asyik IN jer--tak de OUT pun :(

TO JIEY: 'Geng' lah kita yer Jiey.. kaki shoping nih..damai jer dlm komplex tu rase (w/pun sebenarnya tgh ramai org kt dlm tuh) hihihi. Bab ubat utk Dalila tu yg saya nak cuba elakkan tu..tak sanggup tgk dia menagis kesakitan nnt.Thanks yer Jiey.

TO MRS ADZ: Thanks yer Fara, okey pasni bagi makan sikit2 jer..saya pun rasa cam tu gak pasal perut dia tu.. Yer lah..sbb nak berat Dalila naik..ku pulun bagi mkn si Dalila nih..lastly dia tak berry2 lak..kesiannya Dalila. Tp dia tak meragam/menagis pun..cam biasa jer..kentut pun kerap..hehehe

Fara_Adura said...

Siannye..sofea pon baru2 neh berry keras tau..sian dia..menangis2 sorang..hu2.Skang baru ok. Try jupe doc dulu ar..

Jgn tensen2 sgt tau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...