nak join? klik banner ni yer

Thursday, June 18, 2009

@ Menu hari ini...

Pagi tadi bawa Dalila ker market lagi..beli bahan2 nak masak untuk tengah hari nnt. Mission Ibu hari ni nak masak Masak Lemak Cili Padi Ikan Jenahak & bunga Kantan (pjg nyer nama masakan ku ini).. untuk santapan En.Somi ku tgh hari nnt. Ini merupakan cobaan pertama utk resepi nih..harap2 menjadi lah..suke sbb rasa simple sangat resepi ni..leh buat sambil dukung2 Dalila jer..sebab main campak2 jer..hihihihi :)

Bahan2 nyer:
  • ikan Jenahak -Ibu beli 1 kati =RM 18..mahal tak?
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan santan santan cair
  • 6 biji cili padi -suka hati byk mana
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 keping asam keping/asam gelugur
  • 2 kuntum bunga kantan.
Cara masakkan Ibu:
  • Tumbuk cili padi tu bersama kunyit hidup..dah siap didih lah bahan tadi dengan asam keping dan santan cair.
  • Masukkan ikan dan biar seketika.
  • masukkan santan pekat dan bunga kantan
  • masukkan garam.

Dan ini lah rupanya..

Untuk Dalila pulak..Hari ni Ibu buatkan bubur nasi + isi ikan +halia. Kali ni tak boh carrot. Saja nak tgk dia mau makan tak bila tak de carrot..sbb dah berbagai2 cara dah ibu masak bubur (tambah kismis/ tambah kurma/tambah prun / tambah kentang/tambah ikan) bersama2 carrot..semua tak "jalan"- (dia tak mau makan..) So, mungkin dia tak suka carrot kot..jd hari ni try tanpa carrot pulak..

Dan cam ni lah rupanya yg lum di lenyek lg..


Memang susah hati bila anak tak mo makan ni.. tp tak pe ..Ibu buat2 lah cam HAPPY jer sbb mungkin mengambil kesempatan meletakkan kesalahan ni pada "Situasi Dalila nak tumbih gigi" tu buat dia tak selera nak makan ha haha..ku tak mau rasa risau2



p/s: esok jam 9pg ada kelas memandu lagi..mungkin balik tak sempat nak masak..so hari ini kire "cover" untuk esok lah yer.

15 comments:

Mama-Danish & Sarah said...

NAK SIKIT....LAPAR PLAK BILA TENGOK LAUK NI.

MaMa aYiN_FaSHa said...

Bestnyer dalila..ibu buat bubur..mcm2 menu lak tue..
Ikan jenahak mmg sedap tau..tambah2 kalau buat kari kepala ikan..perghhhhhhh...

10 said...

oooooo.... kalo hawa dia suka makan carrot. kalo masukkn ayam, 2 mgkuk bubur abis...

zue_annie said...

wah sdapnya masak lemak cili api min ni...nyam nyam

ibu_umairah said...

salam ibu_arifa....sama menu lak!!!sy pun masak lemak cili api ikan jenahak!!!!

suhaila-ab said...

ada 1 ko tak buat...last skali tuh...lepas masukkan garam.....ANTO UMH AKU SIKIT!!!

Mrs. Adz said...

sedapnye lauk..tingin nak makan.nasib baik la daku ni tak prgnt kan..kalau tak harus ibu arifa poskan ke sini..haha

kakyong said...

salam balas ziarah,
rasa pernah singgah sini dulu.. tgk foto bb yg menang contest...

kakyong dah add kan link ibu arifa di kakyong's bloggerlist.

QQ said...

huhuhuhuhu..beznye..next time nak masak jemput saya sekali yek..last warning..hahahahahahahaha

mama-qaisara said...

awak dh try pasta?tryla wt sup macaroni.taruk ayam,carrot sikit,pastu masukkan sikit cheese.then blend.mesti arifa suke.sara suke makan.fav food dia.hehe =)

Fara_Adura said...

Allaa wei..sedapnye.. i laikk.. hubby u suke tak.?

c-idah said...

lapar la plak..

hai salam ziarah..

PadNani~~{@ said...

wahh..sure cedaap ibu masak..nak sikit boleh?^^

Ummi Salsabila said...

sdpnye msk lomak cili api tu....
US suka mkn pds2.lg byk cili lg sodap! hehe
nnt bolehla try resepi ni.

MiJa said...

wooo..gambar itu sungguh menggiurkan!!!wuwu..^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...