nak join? klik banner ni yer

Friday, June 5, 2009

Adobe Photoshop (nak buat 'gelap' keliling gambar)

Hari ni rasa nak buat entry tutorial guna Adobe Photoshop lak.. (sbb kadang2 asyik terlupa jer cara nak edit2 gambar nih..) Ibu pun tak de lah sepandai mana pun..apa yg Ibu tahu sikit2- Ibu konsikan pada kawan2.. Jom tgk blog2 kawan2 kita yg dah memang MASTER giler bab-bab edit2 gambar nih..iaitu blog Kak ITA, GIEyana, ZURAiwan, dan FARA ADURA..memang cantik/berseri jer gambar jadinyer kan.
Ibu guna Adobe Photoshop CS2 saje..banyak teknik sebenarnye dalam penggunaan Adobe Photoshop ni..semua mengikut kemahiran/keselesaan masing2.
Okey untuk kali ini, cara2 nak buat sekeliling yg ala2 hitam dalam gambar. mengikut cara Ibu selalu guna.

1. Buka software Adobe Photoshop > open (pilih mana2 gambar)


2. Right klik pada toolbar yg ada tulisan "background" > duplicate layer >ok


akan jadi cam ni pas kita "duplicate layer"


3. Pergi ker "Marquee tool" (boleh pilih bentuk bulat/empat segi-ikut suka kita)
Lukis atas gambar td tu...akan jd "dot-dot" mengikut bentuk yg dipilih td.

Dah buat kawasan "dot-dot" terputus2 tu..pastu klik ctrl shift dan huruf I- secara serentak

4. Pastu klik kat Edit > Fill > Black


Pastu ubah kecerahan warna tadi tu guna "Opacity" dan "Fill"


5. Dan inilah hasilnya..Ibu buat 2 warna. Yang kiri guna Fill "black" dan yang kanan guna Fill "Blue". Try mana2 warna yg rasa sesuai. Pastu main2 kat "opacity " dan "Fill"

Jangan lupa save guna file JPEG kalo nak terus guna gambar tu..kalo next time rasa nak edit2 lagi , save guna PSD lah.
Boleh paham ker?..ini first time try nak buat tutorial Photoshop dlm blog nih..mmg banyak step tul.. print Scr--paste--


10 comments:

naurah makwa said...

tak pandai guna..huhu..

Hayatie said...

Wah, bagus! Tapi akak mmg failed la guna adobe ni. Jeles tengok gambo orang efek2 'berani mati' jer sume..hihi. Harus kene study ni...

Gieyana said...

walaaa..lg promote blog kiter plak! Min pon terror gak tue...next time buat lg tutorial k..for refreshment nie...

~zuraiwan~ said...

Min...segan err ada promote nama kite lak tu. Kite x terrer sgt la. Guna photoshop tu hentam je, kdg2 guna photoscape. kekeke...still learning...

Jiey^Mien said...

wahhh bestnya.. nak try!!

10 said...

hohohohooooo... pandai la kak nie... bagus la tutorial tu... nk kena try nie...

keloncot said...

pandai nyea.. nanti kita try la .. kalau ada masa.. :)

Ummi Salsabila said...

terorla ibu.nnt ummi try jd ke x..

PadNani~~{@ said...

thanks for sharing ibu arifa:)

kalau nani pulak suka pakai photoscape bab edit2 gambar

wansteddy said...

tahniah! mmg dah mula expert. wans ni nama je pereka tapi MALAS nak redesign atau touch up foto. main upload je. kalau rajin barulah deco sket2 foto nk bg berseri blog kekkee....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...