nak join? klik banner ni yer

Wednesday, July 1, 2009

@ Ibu dah berjaya!!!

free myspace comments
Alhamdulillah..akhirnya berjaya juga Ibu lulus kesemua ujian memandu kelmarin. W/pun terasa amat takut/seram sekali hendak menantikan nombor giliran dipanggil apatah lagi ketika sedang melakukannya..huh..Allah saja yang tahu..

Sungguh ramai manusia yg nak 'test' hari tu.. rasa mcm tak cukup oksigen jer nak bernafas, w/pun berada dalam ruang terbuka..Nama Ibu kelmarin tersenarai dalam kumpulan sesi ke-2...so, oleh kerana jam 8.30pg dah ada kat sana, Ibu menjadi pemerhati bagi rakan2 yg lain. Pergh..ramai yg fail gak hari tu, ada yg kena turun dari kereta apabila dah berada diatas 'bukit', ada yg kena keluar dari kereta bila side parking tak menjadi...semuanya kita akan lihat bila no giliran kita adalah yg ke 106.

Ibu kelmarin kena buat 'test' yang kat litar dlm tu dahulu, mujur ada beberapa orang 'kenalan express'-(perempuan tau) yg sama group yg mau diajak berbual.... kurang lah sikit keserabutan di dalam dada nih.. lebih kurang jam 11pg lebih..sampai lah giliran Ibu..rasa mcm mimpi yer leh buat semua2 tu..tak percaya + seronok pun ada jugak..alhamdulillah..kurang dah satu beban dalam dada nih.. tinggal satu lagi..'test di jalan raya' pulak..

Cakap pasal test di jalan raya nih..memang sakit hati.. sebab dapat tester JPJ yg GARANG MACAM RIMAU..amboi2... mentang2 lah dia pakai spek mata hitam..apa ingat dia tu hensem ker? ada kena mengena ker dgn spek mata hitam tu..hihihi mula2 masuk kereta Ibu dah kena warning 'bawak kereta laju sikit yer, saya tak suka naik kereta slow2'.. dah baru nak keluar dari sek memandu tu..lalu kawasan perumahan dan kedai2 pulak..tak kan nak bawak laju.. jam pulak dah 12 tgh hari lebih dah..ramai lah org yg keluar nk pergi makan.. tak pe..Ibu sabar lagi..bawak 40kmj rasenyer..baru jer dah keluar (depan KFC USM) dia sound lagi..awak tak paham bahasa melayu ker..saya suruh bawak laju lagi..(bagi yg biasa dgn jalan area USM-TESCO extra tu tau lah kan..jalan situ banyak kereta parking tepi-kereta nak kuar parking-org sibuk lintas jalan.) Ikutkan hati memang terkejut/terkedu jugak kena marah cam tu..tp Ibu teruskan jugak 'fokus ' memandu. Last sekali ayat tester tu 'jangan bagi saya ulang cakap benda yg sama byk kali-saya tak suka' lantak ko lah, suka ker tidak, aku ni bukan hari dok bawak kereta, ni pasal nak ambik lesen ni lah baru aku dapat pegang stering kereta...relex la bro..
Time belajar-cikgu sek memandu tak kasi bawak kereta lebih 40kmj..tp time 'test' ni kena bawa 60-70kmj pulak..dasyat kan..
Mujur mamat a.k.a rimau tu bagi Ibu lulus jugak tau..

Abah..Ibu dah boleh dapat lesen kereta minggu depan..tadi pun Apek kedai menadu dah call suruh hantar lesen motor --- dia nak renew sekali dgn lesen kereta tu nnt. Kena tambah lagi RM365 sbb nak renew 2 tahun sekali gus.



agak2 bila boleh dapat kunci ni yer?



28 comments:

Ema@Red said...

tahniah.... terkenang masa test JPJ dulu..... tester baik.... tapi awal2 dia tanya.....dah kawin???? aku ckp "beluuuum".....adessss

husband kat umah kecik hati.....hahahaha

naurah makwa said...

tahniah dah dapat lesen..yey..bestnya!!

mama auni firdina said...

congrates ibu dalila..lepas gak akhirnye amek test ni..bile le agaknye mama auni nk amek lesen kete ni?rase takut pon ade..hehheheh

10 said...

yaaaaahhhhhoooooooo.... yabedabedu... akhirnye lulus gak... tahniah... tahniah... tahniah... leh la p ronda2 lepas ni.... vvvvrrrrroooommmmm...

dora said...

Congrats to you... saya tau jalan tu, memang bz giler... lepas ni bolehla bawak kami jln2 plak ngan kereta baru... :)

kakngah said...

kn mmg dh ade guideline berapa laju kite leh bw ms test. kdg2 tester tu sj gertak jek. kot bwk laju.. mesti failed coz dh lbh dr spatutnya.
ms aku amik lesen dolu kala, tukang ajo ckp, xejas side mirror belah penumpang tu xper.. lulus gak, ade sorg minah tu lurus bendul.. idaknya diejas.. amik kau... GAGAL...

Ahlami said...

tahniah akak dah dapt lesen! hehe..at least wat skali jer lulus..saye 2 kali test! hhuhu...

c-idah said...

tahniah!!!!

wah, ibu kita sorang nie,
dh ada lesen.....

pas nie jauh la berjalan..hehehehe,

teringat masa idah ambik lesen tahun lepas.
memang cuak masa nk tunggu trn kita,
kejap2 nk p tandas..hahahaha,
alhamdulillah lulus..

seb bek masa tu,
kena jpj yg pendiam..
biar jpj tu garang..
so ..kita tau kt mana silap kita,
kena yg diam..
hampeh....
tau2 dapat markah cukup2 makan 17/20.
markah penuh 20..

ibu arifa dapat berapa markah?

Rozy said...

ibu Arifa,

rozy pun amik kat tempat tu gak.. Pusat Memandu Mutiara kot namanya.. test on the road pun kena taim lunch..gilosss area tu kan sebok kena gak sound lu.. geram tul ngan pakcik tester pakai cermin mata itam tu..

Ibu Ayra said...

tahniah ibu arifa...

Putra Mama said...

tahniah... sy dulu smpi 3 kali br lulus.. psl bukit n parking la... terror la ibu arifa :)

Na Shari said...

Tahniah..dah dapat lesen..

Akak dulu dapat JPJ gatal...Tiga hari lepas test, sampai surat cinta dari si JPJ itu...Hahaha

zue_annie said...

tahniah2...wah pokcik jpj tu..saja nak test min lah tu hkhikkkk

rynas said...

congrat dah dpt lesen pasni kita leh berlumba dan merempit di jalan raya hahhahha.

Mrs. Adz said...

wei ibu..cayalah!!dah lulus..congrat ye..kita sama la wat sekali je dah lulus..lepas ni habis la kalau dapat kete..(daku suka kete tu tau..)nanti leh la drive pergi jb ye..huhu..

kakyong said...

Tahniah... dah dpt pegang stering.. laju lah pasni

ibu_arifa said...

TO EMA: Terima kasih..hahaha..dia tanya dah kawen ke lum..hhahaha..sian asben ko..istri termengaku single plak.

TO NAURAH: Terima kasih..mujur lepas tau..

TO MAMA AUNI: ambik lah cepat mama auni..dah makin berumur nnt malu lak baru nak belajar keta..nak nak tester sebaya lak..lagi segan...

TO 10: Alhamdulillah lulus gak..nnt akak vrommmm kat depan umah 10 yer..tunggu...

ibu_arifa said...

TO DORA: terima kasih..yer lah..mana tak bz nyer..kedai kiri kanan, nak pulak dah lunch hours gitu..

TO KAKNGAH: yer lah..kena buat semua..tak leh miss satu pun..tp kadang2 ikut bui bicara tester tu gak kot..

TO AHLAMI: terima kasih..tu lah..tak sangka jugak leh buat ari tu..nasib jer kot.

TO C-IDAH: Terima kasih c-idah, saya pun dok ulang p tandas gak aritu..dapat JPJ diam tak le dia buat kita 'serabut' dlm kereta..saya dapat cukup2 mkn jer..tp tak puas hati bila dia tanda 'x' kat check free gear..saya buat tau..pas msk dgn sblm kuar kereta..geram tul..tp tak pe..asal LULUS dah ler kan..

ibu_arifa said...

TO ROZY: betul lah..sek tu gak lah saya pun.. perit kan bila keta time lunch..pening nak memikirkan org kat luar kereta..dagn pakcik spek itam kat sebelah tu..cam nak kiss jer rasa..

TO IBU AYRA: terima kasih..

TO PUTRA MAMA: terima kasih..tak teror lah..nasib baik jer kot hari tu..saya pun baru pegang stering jer..tak berapa reti lagi nih.

TO KAK NA: hahaha..ader ker cam tu..leh pulak dia curi2 ambik alamat kita yer..sib baik saya dah pass..kalo tak sure asben teman g test tu nnt.

ibu_arifa said...

TO ZUE ANNIE: terima kasih..nak test pun tak yah lah marah cam gitu sekali..mcm nak nangis jer dlm kereta tuh..sabar jer lah ko bro spek itam..

TO RYNAS: hui..bahaya tuh.. tak confiden lagi rasa nak bawak kereta nih..inikan pulak di ajak berempit.. aduss..sure kalah lah saya kak!!

TO MRS ADZ: hohoho..terima kasih geng! ku mmg suke sampai mimpi2 jes ni..nnt ku try bawa si buah hati baru nih ke rumah mu yer..

TO KAKYONG: terima kasih..entah mau bawa ker tak nih.. rasa2 dok sebelah lagi best kot..belajar guna kancil..confident bawa kancil jer rasa..kereta asben bukan kancil lak..alamat buat hiasan jer la kot lesen nih..

Intan said...

Tahniah Min! Wah lepas nie kalo tension2 leh p sopping ngan dalila berdua je kan...woooohooo bestnya dah pass!

Mak aiii garang tol ye tester tu...sabor jelah. By the way cantek keta pilihan min ituzzz :)

P/s: Den ni bilalah pulak nak amik lesen nie :(

c-idah said...

betul tu janji lulus..

tpkn,
lepas test jpj tu..of course kita
ngumpat gler babas kat jpj tu ngan kengkawan kan..
wakakakaka...padan muka dia orang!
hakhakhak...

azzul said...

congrats ....lps ni ble le bw arifa ronda2 naik kete ye...

~zuraiwan~ said...

tahniah ye min kerna lulus memandu...lps ni bleh la ronggeng2 ek...hehe

nadnye said...

bawak kete.. jangan simpan lesen tau.. :) kalau ke Penang bole bawak ronda2..

MiJa said...

congratz!jgn lupa mai USM tau! heeee...

ibu_arifa said...

TO INTAN: Terima kasih. kak intan lum ada lesen yer..ingtkan saya jer yg takde..betul..senang nak kuar g mana2 sendiri nnt. hihihi.

TO C-IDAH: yer lah.. dah tak pepasal nak 'kerek' dgn kita..sapa suruh..padan muka diaorg.

TO AZZUL:Terima kasih..yer leh bawak arifa ronda2...dgn syarat dia mau duduk kat car seat lah..kalo tak...susah!!

TO ZURAIWAN:Terima kasih..lagi panjang lah kaki ku pasni..

TO NADNYE: Okey..jemput lah mai penang..kita pusing2 satu pulau ;)

TO MIJA: Thanks..okey..USM ttp dihati ku!!

AkMa said...

tahniah dah dpt lesen..bile la akak nak dpt lesen pula..huhuuhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...