nak join? klik banner ni yer

Monday, July 27, 2009

@ Hari pertama dan kedua di sek

Hari jumaat lepas merupakan hari pertama Ibu melapor diri di sek menengah tu. (korang tak yah tahu yer sek menangah mana..kang femes lak blog Ibu nih) Dalila dah dihantar ke rumah MIL pagi tu..okey jer dia dgn MIL.. tak meragam pun nak ikut Ibu dan Abah naik kereta.. alhamdulillah lah.. Sampai sekolah jam 7.30 pagi. Pergi cari pejabat sekolah tu..mujur di tingkat 1 saja. Jumpa kerani..kerani suruh jumpa pen.kanan sek..bila Ibu tgk nama dan wajah dan pakaian-bertudung labuhnya tuh..seiras cikgu Ibu sewaktu sek menangah dulu2..cikgu tu ajar matematik..form 5. Tapi buat biasa2 jer lah..terlalu awal nak tanya benda2 macam tu kan..

Dapat jadual mangajar..ganti cikgu H yg cuti bersalin. Sah lah Ibu kena ajar matapelajaran Kemahiran Hidup form 3 dan Sivik form5. Form 3 kena ajar 4 kelas, form 5 pun 4 kelas jugak..hohoho.. pening makcik pasni Pas jumpa pen.kanan..kena gi cari cikgu Ketua Bidang pulak...cari sujek Kemahiran Hidup (KH) dulu..pastu kena cari guru Ketua Panitia pulak..lepas dengar penerangan darinya..kena cari cikgu KH yg mengajar/menggantikan cikgu H-sebelum kehadiran Ibu)

Macam gelak jer bila dgr kena KH form3 kena ajar 2 aliran..dua kelas ERT dan dua kelas lagi Perdagangan. Yang ERT tu..cikgu panitia tu ckp sambung topik"cara membuat kek" adoi!! makan kek Ibu tau lah..buat- sekali pun TAK PERNAH :P.. tak pe2 relex..nanti Ibu bg teori jer lah kot dlm kelas. Yang kelas perdagangan tu..Ibu baru ajar Konsumerisme..tulis nota suh diorg salin jer...hihihi..

Hari kedua di sek (Isnin 27/7/09)

Hari ni sampai lewat..punch kad dah kaler merah dah..lewat 4 minit.. ada perhimpunan pulak depan tu...aisyehh..lambat kat trafik light kat simpang empat tu lah...jem.. kelas ari Isnin Penuh giler..break pun 1 waktu jer. Dah lah sampai2 PK HEM nak jumpa...pasai apa lah pulak nih..dah lah hari ni jadual 'pack'..masuk kelas form 3..buat2 cam reti lah ajar nak buat adunan kek dan biskut..(ikut buku je..bukan memandai2) pastu bagi nota sikit..siap. Kelas paling "dasyat "hari ni adalah mengajar form 5( kelas no 6..iaitu 2nd kelas tercorot-semua ada 8 kelas form 5) Haaa..punya lah ramai pelajar cina (lelaki) kelas ni...sembang bagai kat pasar lah dgn irama/melodi diorg tu..Ibu/cikgu masuk bukan nak heran...Ibu dah siap p dekat2 dah tegur suruh keluarkan nota..cakap Ibu nak bagi suruh salin nota Pendidikan Sivik. Diorg buat tak tau jer..sembang gitu jgk.. Cikgu baru lah katakan..muda plak tuh..mana mereka nak takut.. pelajar perempuan melayu ada lah 3 org dalam kelas tu..yg tu lah penyejuk hati ibu selama 2 waktu dlm kelas tu.

Dah abis kelas menagajar...ke office lak..kena cari PK HEM tu plak..Ibu disuruh ambil alih kelas yg cikgu H dulu- jadi guru tingkatan form 5 (kelas paling last-tercorot)..dah plak ada sorang pelajar nak kena buang sek..dia dah 78 hari (bukan berturut2-sejak januari) ponteng sek. Dah kena urus plak surat2 menyurat/ call parent budak lelaki melayu nih. Settle semua..sekali kena 'date' plak dengan Pengetua..sejak masuk mengajar..lum pernah lagi bersembang/perkenalkan diri dgn pengetua lagi..sampai lah jam 3.30 ptg..terus call teksi..balik umah MIL ambik Dalila..

Pam susu sambil sebelah lagi menyusukan Dalila..dapat lah 3.5 oz lebih..alhamdulillah..kat sek tadi pun pam jugak..dapat 3.5oz jugak..Ni dia dah tidur ni..so sempat lah update blog Ibu yg dah mula nampak bersawang nih.

aktiviti hari Ahad lepas..bawak Dalila jejalan di taman



26 comments:

10 said...

aaammbbboooiii... kelas penuh... tentu penat kn? sabar byk2 yer dgn peel budak2 tu...

dalila p jln2 kt tmn mana tu? sukanye dia...

Ahlami said...

huhu...teringat zmn skolah dlu..kalu ade cikgu ganti mesti malas nk wt pay attention or wt keje skolah dalam kelas..tp kalu sembang2 kosong ngan cikgu tu nak la..hihi..xbaik betul laa..skrg dh insaf..hihi...^___^

ibu_umairah said...

dalila mcm mana?ok ke kena tinggalllllllll...harap tak nangis kannn

E.L.I.Z.A said...

ada gaya cikgu la ibu ni..hehhe

Mrs. Adz said...

hahaha..penat tak jadi cikgu..blaja la ye..bukan senangkan nak didik budak-budak sekarang ni..nasib baik dapat form 2 je..tapi perangai dah macam pe kureng di ajar nye..sabar je la..

jadi guru tingkatan ni memang la banyak keje skit..nak kena tgk kehadiran bebudak lagi..daku pun guru tingkatan gak..memang guru ni memerlukan pembantu sebenarnya..memang tak terkejar semua benda nak wat sendirikan..daku ni tgh nak wat soalan ngan nota bebudak untuk sejarah..bebudak skrg ni manja sangat,nota pun nak cikgu wat kan..lagipun diorg tu kalau suh buat entah ape-ape la notanya nanti..

mak oi..komen aku ni dah macam n3 kan..kikiiii..sejak jadi cikgu ni daku jadi banyak mulut nak membebel je kejenya..huhu..

Mrs. Adz said...

hah lupa nak cakap ni,,bagus la letak coment macam ni..senang skit nak komen..huhu..

Dayah said...

Ibu Arifa..muka mcm familiar ja..tapi di mana ya..?? ada la kot terjumpa kat lik lau ka takpun Qbay ka..??

sekolah apa ek..?? kat LikLAu tu byk sekolah kan..susuh nak teka

AshAnas said...

geram kan tgk prangai bdk sekolah zaman skrg... xreti hormat cikgu...

ummi afifah said...

wah.. ibu dah mula sibuk ye...
tahniah.. semoga sabar dgn karenah budak2 ye...

Ummi Salsabila said...

bc kisah ibu ni.teringat ms jd cikgu ganti dulu.bdk2 ni if tgk cikgu muda.lemah lembut lg.diorg tak takut.nakal.so,kite kn garang2 br dia dgr ckp.if tak,dia pijak pale kite lak.;p

pape pun,tahniah ibu..sume jln lancar..dpt pam susu untuk dalila lg.:)

dalila ok ye? xnangis cr ibu?

c-idah said...

xpe lama2 ok la tu..

kecik2 cili padi,
walaupun kecik biar berapi..
hehehe..

selamat mengajar!!

rynas said...

selamat ngajar nyer. sian dalila tinggal ngan MIL selalu ngan mama dia ekkk..

YatieJay said...

Susah jugak sebebnarnya jadik cikgu ye....Yg kak yatie nampak best adalah "cuti"nya yang panjang je....Walhal cabarannya lebih besar sebenarnya.

Semoga min berjaya menghadapi semua cabaran dengan mudah!

Momma Mia said...

Sungguh mencabar nya cikgu...anyway, all the best dear!

CuTeMiUt78 said...

eemmmm pack nya jadual.. tkpe la tu semua dugaan kan.. harap dpt atasinya insyallah

Ema@Red said...

Kalau ade cikgu baru..... aku pun wat tak tau jer..hahahaha.....(Degil aku ni..)...

tapi tu la.....kene perkenalkan diri yg malas tu..hahaha

ampunnnn cikgu....

zaza@mamaHanin said...

salam min..
tringin nk tgk cake bebudak tu buat.. hehehe.. zaza kalu bagi bab membaking nih pun failed gak nih.. guru KH nih susah gak ekk.. sbb it's more to teknikal then theory.. takpe2.. jgn nervous.. buat ajer la stakat yg tahu kan..??
best of luck yer min... muahh..

nza said...

kesian dalila kena tinggal...byk le brsabar ngajar bebudk nihhh..byk dugaannya....

naurah makwa said...

selamat mengajar kak..dalila tak nangis?

ummuabdullahsyaakir said...

Salam ibu harp sht n happy selalu.Tahniah dapt jadi guru.Teringt pulak msa jadi guru ganti kat sek agama dlu...kelas pack dri tghri smpi ptg..tapi seronk kn jumpa n bljr karenh remaja skrg.

Moga ibu tabah n ceria dgn kerjaya skrg.

nadnye said...

budak2 sekarang tak sama macam dulu.. kene tegas skit.. lagi dengan cikgu perempuan langsung tak takut...
Sabar kene kuatkan semangat.. pengalaman baru kan.. belajar bende baru
p.s: akak pun pernah jadi cikgu GSTT nie..

Putra Mama said...

penat gak yer jd cikgu... ingtkan senang.. ;)

mamaMUHAMMAD said...

min pakai keta ke skng?drive ke sekolah..awat lmbt smpai 2nd day..

Gieyana said...

mesti penat kan..x per..bleh dpt pengalaman...

~hmmm..dh pakai dslr ker? hiks!

Intan said...

Not an easy job jugak ye jadik cikgu nie min...hu hu hu. Kena banyak sabar ngan bebudak zaman la nie. Tak sama kan dengan zaman dulu...emmmm

Alahai suke nya ngan gambor tu, cute banget dalila...tak lupe jugak ibu nya yg cantek :)

PadNani~~{@ said...

Salam ibu Arifa,

busy mengajar sekarang ye..BTW, all d best k:)

suka gambar ibu ngan Dalila tu..sooo cute..like mother like daughter:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...