nak join? klik banner ni yer

Friday, November 19, 2010

@ Dugaan ke-2 Bulan ini

Kalender bulan Nov yang "padat"

Ini mungkin dugaan buat kami sekali lagi.. dugaan anak jatuh sakit/atau tidak sihat selepas dugaan kami terselamat dalam kemalangan tempoh hari..(kemalangan pada 6hb Nov.) Tapi Alhamdulillah..Dalila dah sembuh dan kembali ceria seperti biasa sekarang..dah boleh discharge dari Hospital Pantai dah kelmarin (18hb Nov)

Esoknya,selepas kemalangan pada hari Sabtu 6hb yang lepas...Abah dah bertolak ke KL dengan menaiki bas..Abah mesti pergi juga sebab urusan kerja...memang sebab "last minit" so tak boleh minta orang lain ganti. Abah kena pergi seminggu..dari 7hb Nov..sampai 13hb Nov. Ni 1st time kami berjauhan dengan Abah dalam jangkamasa yang agak lama...biasanya sebelum2 ni..paling lama pun 3 hari saja.

Dalila okey juga..tak lah sampai menangis cari Abahnya.. saya pula selalu pesan "Abah gi keja".. so dia tau..abah dia tak de kat rumah..mesti abah dia gi keja. kadang2..dia terdengar orang lock/tekan alarm kereta yang seakan2 bunyi alarm kereta Abah dia...dia akan tanya.."Abah dah balik dah?"...saya cepat2 jawab.. "orang lain tu"..dia pun cakap balik "..orangg..(bunyi agak pelat)" Dia tak tahu kot..yang keta Abah kat bengkel dah.


Demam tanpa Abah disisi

Hari pertama Demam
Dalila start demam masa waktu subuh 10hb Nov. Panas yang teramat..39.+ C..saya cuba bagi suhu dia turun. Lap2 badan dia dengan tuala basah. Dah Tengah hari..Dalila dah lemah sangat2 dah.. bangun pun kejap jer..pastu terus baring semula atas katil. Terus saya call kawan saya Sheela minta tolong dia hantarkan kami ke Hospital Hope selepas dia habis kerja (jam 5ptg). Kebetulan waktu tu..Sheela cakap bagitau dia memang free..dan bosnya kasi dia keluar awal..dalam jam 3.30ptg..kami dah sampai kat Hospital Hope Sungai Ara. Masuk jumpa doktor..doktor cakap kemungkinan suspect denggi...lagi sekali saya bagitau hari ni (10hb) 1st day Dalila demam..lagi pun kalo nak admit ke ward...saya nak mintak admit ke Hospital Pantai.. sebab lagi dekat dengan rumah...suami pun tak de kat penang sampai 13hb ni..(dan yang penting..kat Hospital Pantai ada perkhidmatan makanan... tak delah susah saya nak 'cari makan' masa jaga Dalila di ward nanti). Doktor bagi ubat paracetamol yang masuk ikut "bawah" .. tapi doktor pesan kalo esok masih panas..better admit Dalila.

Thanks a lot to Sheela sebab hantar kami ke Hope petang tu.
.......................................

Hari ke Dua Demam
Esoknya (11hb Nov) Dalila masih demam lagi.. kebetulan kawan saya, Dina tahu Dalila tidak sihat kelmarin.. Jadi saya pun dah siapkan beg pakaian saya dan Dalila..kekonon ready nak admitlah hari tu. Dina dan suami serta anaknya Balqes datang lebuh kurang jam 12 tgh hari..nak bantu hantar kami ke Hospital Pantai. Mereka tunggu sampai selesai...lebih kurang jam 3.30 ptg baru settle semua..Jumpa doktor Hasanah..doktor yang biasa rawat Dalila kat Hosp. Pantai. Doktor check dan suruh kami balik rumah dulu..sebab katanya kalo denggi.. ujian darah paling berkesan hanyalah pada hari ke-4 demam dan seterusnya. So, terpaksalah balik ke rumah dulu..tunggu hari ke-4 demam baru datng semula.. kat rumah tiap-tiap 5-6 jam saya masukan ubat  (voltron) pada Dalila.. lepas tu dia okey dan berpeluh dan cergas semula..cukup 5-6 jam pastu.. suhunya kembali panas semula. .. 39.+ C berlarutan macam tu juga sampai hari ke-3..

Thanks a lot to Dina dan Yazan sebab tolong hantar ke Pantai pagi tu
...........................................

Hari ke-4 Demam
Hari tu 13hb Nov, Abah dah sampai rumah jam 4 pagi. Bukan main syok Dalila dapat jumpa Abahnya..tak tidur sampai jam 7pagi. Main2 dengan Abahnya. Saya pula, sepatutnya akan menduduki ujian mTest (KPLI) di Sek Men Bukit Gambir pagi itu. Tapi di sebabkan Dalila masih demam..dan Abah pula baru sampai dari KL.. tak sampai hati nak tinggalkan Dalila pada Abah sorang2..dah lah test tu habis jam 12.. mesti lewat nak sampai sebab nak kena call teksi bagai. (kan kereta kami kat bengkel-eksident) Lagi pun appoiment dengan doktor Hasanah kat hosp. Pantai sampai jam 1 petang jer..(hari Sabtu dia halfday)

Pagi tu, Acu (adik Abah) datang hantar kami ke Hosp. Pantai. Doktor check..dan terus suruh admit ke ward.
Boleh pulak semua ward yang single dan 2 bedded penuh hari tu. Terpaksa masuk yang 4 bedded.
 Dalila masih mampu tersenyum masa 1st day mula2 masuk ward

 muka demam dan lepas kena ambik darah

 tangan kanan dah di masukkan drip... still mau senyum lagi tu.


Mujur malam esok dah ada 1 bilik yang kosong...single bed kat tingkat 3..exclusive suite...Abah ambik bilik ni sebab guna insuran company dan insuran Dalila.. ingatkan mahal.... yer lah nama pun exclusive suite kan.. rupa2nya RM 180 per night. Kalo 2 bedded RM 150 per night jer pun.

Pada pagi 14hb...doktor datang bagitau keputusan ujian darah Dalila...Alhamdulillah.. -ve denggi. darah Dalila semua okey. Doktor syak kemungkinan ni "viral infection"..  Dalila pula dah naik banyak ruam merah2... kecil2.. kat seluruh badan termasukkan  ke muka... tapi tak gatal2. Malam pertama di ward.. suhu badan Dalila 41.5C.  Esoknya pagi 15hb ambik darah lagi..kat tangan kiri pulak.. result darah kali ke-2 ni tak berapa membuatkan hati saya dan Abah tenang!




....to be continued


photobucket

21 comments:

Suhana Shahril said...

Suspennya...apa pula result darah kali ke-2 tu?

Hanis Azla said...

semoga dalila cepat sembuh.. sabar yer...

MamaRifqy said...

kesian dalila..Rifqy pon demam..demam dah kebah.tapi sill batuk lagik

chekna @ mama ziyad said...

kesiannya dalila.. moga cepat sembuh ye sayang...nasib baik ada kawan2 yg murah hati menolong ibu..
nerves plak nak tunggu sambungannya...

[-suziey-] said...

alalala sian dalila..demam rindukan abah yek..

nadnye said...

semoga tabah menghadapi dugaan Min, Allah menguji hambanya.
Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
(Al-Baqarah: 286)

mamaMUHAMMAD said...

macam-macam dugaan allah beri..nak uji kesabaran..kesian dalila.demam nak pandai kot..huhu..tapikan x elok tau maasuk ubat demam kt bontot..nnt bdk cepat sembelit(ni mmg doc sendri bgtau) tu sbb bila anak saya demam sy x bg ubat tu(selama ni 2x je bg paracetamol) sbb sy akan sentiasa lap badan sampai kebah.dan readykan makanan2 x elok(coklat,air kotak) sbb ni je die nk mkn time sakit..x pn spageti/ mac n cheese.
sy pun pnh dulu pukul 1pg pegi hospital sendiri dgn anak sbb telinga dia tercucuk benda.die cucuk sendri-berdarah..somi x de mase tu..buat sendiri je la.
bykkn minum air masak.tc

Ummi Eisya said...

alahai siannya dalila..dah 2 kali masuk wardkan..sakit ape sebenarnya min..cepat la sambung cite..

so ko tak g la mtest tu ye..tak pela,demi anakkan..next time leh try lagi..

moga dalila cepat sembuh ye..

Zaidah said...

semoga dalila sembuh.....

SyidaGorjes said...

dalila, semoga cepat sembuh.lawan bakteria tu.u can do it!
min,tabah dgn dugaan ni yaaa....insyallah everything will b ok.

YatieJay said...

Ohh...kesiannya akak dengar dalila masuk wad lagi. Semoga cepat sembuh dan keluar wad....

e.l.i.z.@ said...

dh lama x drop komen kt sini..makin comel la dalila ni, wpun tgh demam hehe...

demam rindu kt abah dia kot..seb abah dh balik..harap2 xde ape yg tak elok la ye ngan darah tu huhuhu

10 said...

la... dalila x sihat lagi ke? kesiannya kak min... dah la abahnya xda di sisi... semoga kak min tabah menghadapi semua dugaan...

mama_umar_maryam said...

dalila dear..get well soon okey..skg ni mmg musim demam..cian baby2..huhu..

sz | m.s.s said...

ya allah ...
semoga dalila cepat sembuh ye...
sangat kasihan tgk anak2 kecik kena drip2 ni...uhukss...dl anak akak nak cucuk drip tu akak yg berjurai2 menangis...huhuhu

Dayah said...

kesiannya Dalila..takpe..moga lekas sembuh...Min pun take care..

Ummimusa said...

alahai dalila..poor baby muncung demam ye...cair tgk muka dia..

kakyong said...

hopefully tiada yg serius.. semoga dalila cepat sihat...

yyunie said...

Hmm . Kesian si comeel niyh . Hope diaa cepat sembuh . Walao ape-ape pown , sempat lg dye post senyuman yg comeel tuh . Heee . Kirim slm kt dyee ^_^

ieyza said...

semoga cepat sembuh...InsyaAllah

zaza@mamaHanin said...

salam min..
dalila demam lagi yer.. banyak2 sabar yer min.. tera nak besaq nih macam tu lah.. mcm2 nk kena berdepan.. syukurlah dalila bebas denggi.. :) semoga dalila cepat sembuh n ceria2 selalu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...