nak join? klik banner ni yer

Friday, November 5, 2010

@ Border pada SideBar Blog

Hari ni terajin pulak nak makeup blog. Saya letak border dan sikit blusher kat kedua pipi sidebar blog saya.
Saya rujuk blog Ceeramoon kali ni... kalo korang tak paham kat entry saya ni korang leh rujuk blog Ceeramoon ni yer.. akak ni memang otai dalam bab makeup-makeup blog ni.


 Cara2nya adalah.

1. Klik > Dashboard > Design > Edit HTML > (lagi bagus korang buat backup dulu dengan klik kat "Download Full Template")
2. pastu tick kat expend widget.
3. cari koding seperti dibawah ni:


4. Dah jumpa, paste kan koding berikut DIBAWAH SIMBOL }

koding ni yang perlu di "paste" kan selepas simbol }
(klik untuk melihat dengan lebih jelas koding2 tersebut)

5. klik preview dulu.. kalau dah puas hati boleh terus save.
6. Kalau nak tukar warna background atau warna border boleh ambil kod warna di sini yer.. pastu gantikan dalam koding tadi pada bahagian yang saya tandakan seperti dibawah.


7. Jika ada sesetangah bahagian tidak mempunyai border, korang perlu tambahkan sendiri (satu persatu) bahagian yang tidak ber'border tu dengan cara...

Design > Page Elements >

Klik "Edit" kat mana bahagian yang belum ber border..contohnyer saya nak buat kat bahagian "Family News"

bila dah keluar pop-up macam ni.. letakkan cursor di  bahagian  link diatas.. maka korang akan dapat id bagi bahagian tersebut... copy id (ambik perkataan yg paling hujung dlm "link" tu) tersebut dan paste kan dalam koding tadi, ..bermula dengan simbol # macam kat bawah ni.
contoh: untuk bahagian "Family News" id nyer adalah image16..so saya perlu masukkan #Image16 dalam koding di bawah ni.


okey.. tu aje.
selamat mencuba!!


photobucket

6 comments:

SYaMiLa said...

waa...dh buat border yea...nice... ;-)

rynas said...

huhuhu tak berani nak trylah..

zurazari said...

saya da try... mmg jenuh.... tp pn punyer blog sgt bermurah hati ajar satu persatu... sgt terharu...

then my blog da cantik!!!
aku jer la yg pasan sendiri=))

Zaidah said...

CANTIKLAH MIN TAPI AKAK MCM PENING SKIT NAK BUATLAH SEBAB BANYAK SANGAT KERJA....HUHUHU

10 said...

cantek kak min... makin berseri2 la...

chentaMAYA said...

bu! thx kogsi same2! folow u~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...