nak join? klik banner ni yer

Friday, August 6, 2010

@ Tips2 Memilih dan Membeli Kerongsang

Korang suka pakai keronsang atau brooch tak?
Suka yang saiz kecil ker yang saiz besar? 

 Saya suka yang saiz kecil2 saja..nak letak bawah dagu dan pinkan kat belakang tengkuk jer. Kalau kerongsang yang saiz besar2 tu pulak..saya jarang dan tak suka guna..so jarang lah saya beli.

Kali ini saya nak share cara2 yang selalu amalkan atau buat ketika memilih kerongsang atau brooch. Tips2 lebih kepada kerongsang murah yang dijual 7 butir =RM10 atau yang harga sewaktu dengannyer tu yer. Sebab kerongsang murah ni kalau salah beli.. sure cepat rosak atau tertanggal jarumnyer. Betul tak?

Kerongsang atau brooch yang kecil2 (5 butir =RM10)

Antara perkara-perkara yang perlu dilakukan sebelum membeli kerongsang adalah:

 Foto A menunjukkan bahagian2 yang perlu diperiksa
  1. Periksa besi yang memegang jarum terlebih dahulu...adakah ia ketat?..longgar?... terlalu longgar? Digalakkan pilih yang agak ketat tetapi tidak terlalu ketat sehingga menyukarkan kita uantuk menggunakannya. Salah satu ujian atau test untuk memastikan jarum itu ketat adalah.. dengan menggerakkan jarum tersebut dengan jari..sekiranya ia boleh bergerak arah utara, selatan, timur, barat.. tak perlu beli..pilih yang lain..dah mcm jarum kompas daa... hihi.
anda juga boleh menguji dengan menegakkan jarum tersebut. Jika ia boleh "berdiri sendiri"..pass. Sekiranya ia "terkulai"..menandakan jarum tersebut terlalu longgar.

2.  Periksa sama ada  jarum tu sampai pada pencakuknya atau tak (rujuk FOTO A diatas)..kadang2 terjadi jarum tu hanya "touch" atau sentuh sikit jer dengan tempat pencakuk tu.. Kalau begini, bila kita pakai ketat sikit jer dia akan "terburai" habis tudung kita tu. 
Jarum yang sama panjang dengan "pencakuk"nya.

3.  Periksa juga besi "ekor" jarum tersebut ...beli yang tidak terlalu panjang. ( Rujuk FOTO A untuk melihat ekor yang saya maksudkan itu.)

***TAMBAHAN TIPS DARI RAKAN BLOGGERS****

4.  Periksa ketajaman dan keadaan jarum tersebut. Beli yang tajan dan tidak mempunyai sebarang gerigi. Kalau tidak, maka akan rosaklah tudung itu dan benang2 pada tudung akan tertarik menyebabkan anda terpaksa membeli tudung yang baru.
terima kasih Kak Sara, Suziey dan Ain atas penanbahan tip2 ini.

Setiap kali saya akan buat begini sebelum nak beli kerongsang. Alhamdulillah boleh tahan lama kerongsang itu dengan saya.. kadang2 sampai tukar/turun dah warna...sampai jadi kekelabuan dah.

Tension kan bila dia rosak macam ni... 
kalau setakat hilang "batu" tu, time tgh emergency, boleh jer kita pakai lagi.



Korang ada nak tambah tips2 lagi pasal memilih kerongsang ni? Sharelah dengan saya..



** ada petua kata letak kutex kuku (yang warna jernih) pada batu keronsang..agar batu itu tak mudah tanggal. Saya tak pernah try lagi petua ini..betul2 menjadi ker?

p/s: Sesetangah orang tak boleh pakai kerongsang murah2 gini, diorag kulit alergik/sensetif.. terpaksa jahit tudung kat area bawah dagu tu atau tempah kerongsang emas 916 kat kedai emas. Unikkan :)

photobucket

31 comments:

Ammi Sara said...

1 lg min, kalo kak sara akan try test pakai kat tudung /baju utk tengok KETAJAMAN jarum tu, ada jenis yg tumpul, rosak tudung, or yg tajam sgt smpi luka jari kita..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

wah bagus ni siap bagi tips lagi tu...kita ni memang suka kerongsang tecik2 ni...

asLeenda said...

salam..
sy tak penah cek detail macam ni kalau beli brooch..hehhee...main ambik je..hati dah berkenan terus g bayar...lepas ni kene cek macam akak buat jugak la..baru tahan lame....
sy mmg letak kutex kuku tu kak..setakat ni mmg berkesan..akak boleh la kalau nak cube...:)

[-suziey-] said...

ade lg..cuba cucuk jarum tu ke tudung..kadang jarum dia ade jenis bergerigi..abis tertarik benang tudung..

SyidaGorjes said...

bagusnya tips ni. selalu kita main beli je, asal nampak cantik.hehehehe

kakngah said...

aku xblh pakai sebarang kerongsang kt bwh dagu. tak kira la.. hak yg biasa ke.. manik ke.. plastik ke.. mmg xblh. gatal sampai blh berkudis. dpt lak kalau berpeluh.. merenyam sampai naik ke muka.
nak xnak.. kene gak la tempah kerongsang emas sebutir. mmg aku syg sesangat kerongsang tu. jaga btl2 tau.. rasanya ada dlm 8thn usia dia.

Izan Ishak said...

waahhh min...baguslah tips ni semua.
kak izan kalau beli brooch...test ala kadar je nak cepat kan. lepas ni kena pakai petua min lah~~

Ummi Eisya said...

bagus tul info ni..ko selalu wat ekh..aku kadang2 je check pin dia tu..selalunye pakai beli je..mls..huhu..

tapi mmg keronsang ni dah mcm pakai buang je kan..daddy eisya sampai kata leh wat kedai jual 2nd tok semua keronsang aku tu..sebabnya aku hantu keronsang..pantang nampak mesti nak je beli..

ch@ said...

ooo... macam tu ye. lps ni cuba try test la. kita guna kerongsang lama, tapi bila hilang satu permatanya, terus buang. haha.

sz | m.s.s said...

hehehee..bagus la min bg tips ni..
akak belasahhhh je beli smpi batu2 tanggal pun pakai je..kuikui

Farra Dhelina said...

tips ys sgt berguna kak..

* sy ade dgr jugak pasal letak tmpat kuku tu..tp belum penah try lagi..beli keronsang dah melambak..pkai nya tak lagi..ngeee ;p

Fid said...

wakarimasennnnn
tak pandai pilihhhh

SYANI said...

Detail sungguh penjelasan siap dengan gambar. Bagus..bagus.. i like!!!

zurazari said...

baguih tol...
hehehe... slalu me sambar jer.. mmg suker pin yg tecik2.. tapi slalu kalo da rosak terus buang. ingat sbb murah rupernyer sbb tak pilih eh... tq bg tips nie..

Zaidah said...

terima kasih ibu kongsi tips...akak selalu beli ikut cantik aje..ade kata bagi mengelakkan batunyer tanggal...letakkan pengilat kuku yang warna jernih tu...memang tahan skit..

mamaMUHAMMAD said...

betul..letak quetex tu batu x tercabut..beli yang murah2 nye je pin..so far batu memang tak tertanggal melainkan dok terjatuh banyak kali..try la..

10 said...

alamak... org pakai amik ja yg berkenan... betul la tips kak min ni... kena tgk betul2... terima kasih kongsikan tips ni...

♥Azie♥ said...

azie geram..batu selalu jatuh..azie try cuba petua yg kak min bg tue

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

wow...bagus tips ni...ayu selalu beli pakai pilih jer...malas nak check...dah beli tgk2, ader pencangkuk yg tak lut masa cucuk kat tudung...huhuhu

YatieJay said...

Memg ada org yg alergik pakai kerongsang ye? Kesiannya....mesti tension sebab takleh beli wlpn berkenan.

p/s : cantik header baru? Akak dah lama tak online...baru perasan.

ibu WaWa said...

tip yang sangat bagus...

thanks ibu arifa.

Ain said...

selalunya akak akan pastikan pin tu betul2 tajam dan tak berkarat...

kalau tak rosak pulak tudung...huhuhu

jemput join ga ni

http://aindancontest.blogspot.com/2010/08/ayu-little-cottage-giveaway.html

hadiah menarik tau...

ibu_Arifa said...

TO AMMI SARA: betul tu kak sara, kita perlu cek juga ketajaman tajum tu..mmg pernah jumpa jarum yg tumpul, tp diorg jual jgk..betul kan.

TO ANJE: Saya suka yang kecik2 sbb rase cute, dan senang nak guna.

TO ASLEENDA: saya dulu pun suka pakai ambik jer..tp bila kejap jer pakai..pastu rosak..terus tau part mana yg boleh buat brooch ni cepat rosak.

ibu_Arifa said...

TO SUZIEY: Hah Zuziey..terkupa pulak part keadaan jarum tu kan..kalo kena yg bergerigi mesti habis rosak tudung kita..kalo tudung murah..tak pelah sgt..kalo yg kena sehelai RM50 keatas tu..sedih tu.

TO SYIDA: hihihi..dulu saya pun mcm tu..tapi dah selalu kena 'tipu' dgn kecantikkan brooch tu..terus jd cerewat mcm ni.

TO KAKNGAH: yer ke?kakak ipar saya pon mcm ni..dia pun tempah kerongsang emas jgk.. dah ler emas..mmg kena jaga betul2 lah pulak..risau hilang.

ibu_Arifa said...

TO IZAN: hihihi..saya kalo nk beli keongsang mmg kena spend masa yg lama, kadang2 tu rase lg senang kalo kita dtp kuar shopping sorang2..tak de lah terkejar2.

TO UMMI EISYA: aku pun dulu gitu jgk..sampai bg kat mak aku semua sbb dah byk sgt..aku mmg buat semua 'testing' mcm yg aku list kan ni.. tak nak buang2 duit..asyik kena beli baru jer.

TO CHA: silalah try..sapu cutex kuku tu..biar kekal dan tak mudah jatuh batunya.

ibu_Arifa said...

TO SZ: saya pun belasah guna jgk kalo setakan 1-2 batu tanggal..kerongsang kecik2 mcm ni..1-2 batu hilang tak nampak/perasan sgt pun.

TO FARRA: Terima kasih.. oo farra suka beli yer..sayang kot nak guna..sebb cantik sgt ler tuh.

TO FID: saya pun tak pandai jugak..just test2 lah berkali2 sebelum nak bayar..yg lain tawakkal jer lah..lama mana dia nak tahan dgn kita.

ibu_Arifa said...

TO SYANI: Terima kasih syani.. terima kasih juga sebb sudi singgah dan komen di blog saya ni.

TO ZURAZARI: hihihi..dah tau tip2 ni..pasni leh lah zura try yer.

TO ZAIDAH: okeylah..pasni nak try letak kutex jernih tu jugak lah. Terima kasih.

ibu_Arifa said...

TO MAMAMUHAMMAD: terima kasih..nnt nak try jugak..selalu dgr jer putea ni tp malas nk cuba.

TO 10: hihi..org kedekut mcm kak min ni mmg selalu cerewet mcm ni bab2 nak bali barang :P dan malas nak selalu beli benda yg sama jer.

TO AZIE: sayang kan bila batu dah jatuh/hilang..mesti tak cantik dah. nnt try lah petua td tu yer.

ibu_Arifa said...

TO IBUDAMIA: saya kalo keluar dgn hubby..mmg pakai ambik-bayar jer jgk..tp kalo sorang2..mesti pilih sampai jurujual tu tak larat tunggu dah..mmg cerewet bab beli barang mcm ni.

TO YATIJAY: tu lah..dapat tengok jer lah..nak pakai tak boleh pulak.
haah kak yati..header baru semperna nak raya ni..hihihi

TO IBU WAWA: Sama2 Ibu wawa.

ibu_Arifa said...

TO AIN: haah.. betul tu kak Ain..lupa nak tulis pulak yg ni..kadang2 tu jarumnyer tumpulkan. sampai hati diorg jual jarum yg tumpul mcm tu.

~FAWA~ said...

kalu terbeli yg cakuknya terlonggar, balik ketatkan dengan playar..biasalah kdg2 nk cepat time beli

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...