nak join? klik banner ni yer

Friday, August 13, 2010

@ Dikerjakan Oleh Orang Yang Tak Puasa

Harini dah hari ketiga kita berpuasa..alhamdulillah syukur kerana masih lagi mampu melaksanakan salah satu daripada rukun Islam walaupun masih dalam keadaan batuk2 lagi.

Tengah hari tadi, saya dapat penggilan dari adik kepada kakak ipar dari Kedah (side family saya) yang dia dah ada di depan rumah kami. Mak saya telah mengirimkan buah-buahan dari kampung kepadanya. Mak risau saya lambat balik, habis/tak sempat pulak nak merasa buah dari pokok sendiri. Rambutan ada..dokong ada..langsat pun ada penuh satu gundi beras. Alhamdulillah..rezeki Dalila.. yer lah dia tak puasa.

Tengok!


betapa banyaknya dia makan rambutan..

saya kira semuanya 12 biji + 1 biji dokong

dokong dia tak jadi nak makan banyak bila dia tergigit biji dokong yang amat pahit itu..ewww!!!


TERIMA KASIH MAK, AYAH.. lain benar rasa buah dari pokok sendiri dengan buah yang dibeli. Sedap lagi buah yang mak ayah tanam. Tengok lah..Dalila suka makan sampai 12 biji dia makan petang tadi..
Terima kasih juga pada Rodhiah, kerana sudi menghantar buah-buahan ini sampai ke dalam rumah saya.


Abah balik dari kerja petang ni, saya dah pesan awal2 dah "jangan bagi Dalila makan rambutan lagi malam ni- dia dah makan banyak dah siang tadi". Risau demam/batuk pulak..rambutan kan panas..


photobucket

19 comments:

Farra Dhelina said...

yer la kak..mmg klu mkn lebig blh batuk kan..sy semlm mkn pulasan hasil pokok MIL jugak, pgi ni terus batuk2.. ni dh nk strt lah ni..hmm

amboi byk tu dalila mkn..jgn smpai batok tau..

gee ryder said...

dalila ke mkn rambutan tu? pandai dia mkn yer..

fatimah tnye psl belon kan aritu.
belon tu amik dkt ikano, dia ada booth kt situ.mmg pump dkt umh jer..senang
yg lain penah tnye suma kena amik sndiri dh siap pump atau dia antar dh siap..tu pun kalo oder byk la

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

uishh..sampai 12 bijik dalila makan.memng power ni anak dara ni :))

Ya ALya said...

sama la sara,suka sangat makan butan....

10 said...

pokok sendiri memang sedap... dah tu x jemu lak kalo mkn byk2 pun...

Ummi Eisya said...

mak oi..byknye makan orang tak posa ni..alu la..hihi..

bg byk minum air masak ye min..takut dalila demam lak nanti..dah la musim demam ni..tak snggup lagi rasanya dgr anak kawan2 demam ni..teringat kat eisya demam hari tu..

Fid said...

panas ya rambutan
akak kecil2 dulu akak mmg makan rambutan rasanya habis sepohon kot
Alhamdulillah budak kampung perkasaaaa

SyidaGorjes said...

rambutan panas?ni baru 1st time dgr.atau akak yg ketinggalan....=)

rynas said...

sukanya dalila rmbutan. tapi jgn makan byk sangat nanti batuk lak

LiFe KaMi said...

pulasan lagi sedap dr rambutan berbaloi dgn harganya..hehe

sz | m.s.s said...

ermmm..tgk kulit rambutan pun blh terliur pose2 ni :p

chekna said...

sedapnya dalila makan rambutan.. si ziyad je yg sombong, rambutan ke, durian ke, langsat ke, sume xlayan..

Ain said...

sarah suka ngan buah duku....

mkaan sampai tak henggat.....

tapi kena make sure bagi buah yang kecik supaya tak tergigit biji...

hehehe...

Suhana Shahril said...

hahaa..mcm k.aqilah dan adik2nya.Tp k.ana kena kupas dan potong isinya..slice by slice supyaa depa senang makan tanpa perlu risau akan tertelan biji.Mujor musim buah di sini banyak sebelum bln posa,bila dah masuk bulan posa ni, tak banyak sgt dah yg dijual.Kalo lah ada jual kat bazar ramadan,sohih si aqilah soh bli lg

ibu_Arifa said...

TO FARRA: Sebab tulah..risau jgk dia batuk2. tp alhamdulillah..dia sihat jer w/pun kami berdua mcm nak mati jer dok terbatuk2.

TO GEE: Haah..dia nak makan saya kupaskan jer.
oo..kak gee pump sendiri kat rumah..tu kan belon yg jenis terapung kan..senang jer ker..tak pernah tau lg.
bagusnyer tinggal dekat2 ikano..kami kat penang ni manalah nak cari. ingat nak ajak hubby p tanya kat area tapak pesta..tp bulan puasa pulak..org dok sibuk buat terawih..kita dok pk nak cari belon pulak :P

ibu_Arifa said...

TO UMMI AISYAH: tu lah..sblm ni ada MIL belikan jgk..tp dia mkn 1-2 biji jer.. tp bila buah tok dan tok wan dia yg tanam..suka dan byk pula dia makan. alhamdulillah..rezeki dia.

TO YA ALYA: ni baru dia suka..kalo sblm ni dia tak layan pun..takat 1-2 biji jer mkn.

TO 10: Betul tu aten..mmg tak jemu..lagi2 kalo time anak dara dulu/bujang. mmg mkn bawah pokok jer lah hari2.

ibu_Arifa said...

TO UMMI EISYA: hihihi..entah2 dia lapo per Fara..tu yg dia makan byk tu..hihihi
thanks Fara, aku mmg kasi dia minum byk air..risau beb, mintak dijauhkanlah batuk tu.tak pernah lagi dalila batuk sejak dia lahir.. takut jgk bila 1st time nak kena. alhamdulillah..dalila sihat.

TO FID: Tu lah kak Fid..saya dulu pun rasenyer makan byk gak..yer lah org kg jgk..pokok sendiri keliling rumah. tp bila makan rambutan beli pas kawen ni..mmg terus kena batuk..adakah dah lemah antibodi ku ini?

TO SYIDA: Tak sure jgak..saya ckp tu sebab org kata makan rambutan byk boleh menyebabkan batuk. kire tak berapa bagus lah nak mkn byk2.

ibu_Arifa said...

TO RYNAS: terima kasih kak rynas..mmg kasi dia makan takat 12 biji tu jer...tak sanggup nak 'bergusti' dgn dia time nak kasi makan ubat.

TO LIFE KAMI: oo...yer ker..kat area sini susah nak jumpa pulasan..kalo ada pun sure mahal giler lah harganyer.

TO SZ: hahaha..ni kena p cari cepat ni..buat baby akak kot nak makan tu.

ibu_Arifa said...

TO CHEKNA: hihihi..dia layan epal, anggur dan oren jer kot kak..hihihi. tak pelah..asalkan mahu makan buah.

TO AIN: Duku?,,,sedapnyer lama tak makan duku. tulah terbagi yg ada biji agak besar sampai dalila tergigit dah aritu..kesian dia..ibu tak sengaja.

TO SUHANA: Saya dah kupas slice by slice dh aritu..tp dia tak mau yg longgok cenggitu..nak satu persatu dari tangan..nak cepat dah ter'bagi pulak yg biji agak besar :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...