nak join? klik banner ni yer

Wednesday, August 11, 2010

@ Kasih Sayang sesama Haiwan



Ternampak video ni kat status FB kak Hayatie Hashim, tapi saya tak boleh nak tengok direct kat FB ..kena "download flash player upgrade" dulu.. maleh ler nk downlod2 nih.. terus saya google cari kat youtube. Dan ini kisahnya....

Nama leopard tu Lakadema yang baru berusia 3 tahun. Secara tak sengaja dia telah ter'memburu seekor ibu babun yang mengendong seekor 'new born' babun. Lihatlah bagaimana Lakadema menjaga 'new born' babun tu sebagai tanda kasih sayang dan mungkin rasa bersalah kerana telah membunuh ibunya.

Dari apa yang saya baca kat bahagian komen di youtube..baby babun tu akhirnya mati juga pada keesokkan harinya. Mungkin kerana lapar/tidak mendapat susu yang sepatutnya ataupun mungkin kerana kesejukkan.

Sedihkan tengok video ni...

photobucket

17 comments:

~Miss Sukasih~ said...

Sedih nyer anak die mati..Nieyla pun de bela 1 ekor kucing..Die bunting..nieyla still jaga die sampai die beranak 5 ekor...comel2 sgt..Tp mungkin Allah tu lebih syg kan die,akhir nyer ibu kucing tu mati sbb terjatuh dlm kolam ikan,mase tu umor anak2 die br 3 ari..Sedih sgt,sampai nieyla nangis..Tapi nieyla jaga sume anak tu sampai besar..=)

SyidaGorjes said...

sedih la....tapi manusia pun perangi lebih buruk dr haiwan kan?

Ain said...

kesiannya....

takpe la kan, at least lakadema dah usaha lakukan yang terbaik...

"selamat berpuasa min"

sz | m.s.s said...

binatang/haiwan pun tau kasih sayang...ini manusia yg berotak blh plak buang2 anak...sedih btol..

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

haiwan pon tau kasihkan anaknya..tapi manusia??

Ummi Eisya said...

sedih la tgk bby babun tu..teringat lak yang kucing adik aku tu mati..

10 said...

kecian anak babun tu... dah la baby lagi kan? kesiannya...

zaza@mamaHanin said...

wallahu'alam.. Allah mentadbir alam dan makhluk ciptaanNya.. mungkin ini Allah nak tunjukkan pada manusia yang dalam dunia Haiwan ada sifat2 manusia, tetapi dalam dunia Manusia terlalu banyak sifat2 haiwan dan kebinatangan...

dokumentari nih pernah keluar dah dalam cenel Astro national graphic (if not mistaken, otherwise dekat Animal Planet )

thanx 4 sharing min.. :)

Ema said...

aha hari tu dah tengok...... tapi harimau tu mmg berhati baik...

AshAnas said...

kak min, sedihnye kat anak babun tu... mcm mana la klu jd kt kite kan...

MamaYatie said...

tu la..hr tu tngk dah kat fb...mcm dlm tc kata "dikalangan haiwan tidak ada manusia, tetapi dikalangan manuasia..."

MamaYatie said...

tu la..hr tu tngk dah kat fb...mcm dlm tc kata "dikalangan haiwan tidak ada manusia, tetapi dikalangan manuasia..."

Farra Dhelina said...

ala...tak dpt tgok..hmmm

ibu_Arifa said...

TO NIEYLA: bagusnyer..sampai anak2 kucing tu besar pulak tu. Allah saja dapat membalas jasa baik Nieyla tu. selalunya org akan buang anak2 kucing mcm tu..diog kata-tak mau/tak boleh bela kucing banyak2 kat rumah.

TO SYIDA: Betul tu kak syida.. manusia skrg semakin kejam.

TO AIN: yer kak Ain..memula tu risau jugak dia makan anak babun tu. yer lah..mangsa yg naif kan si new born babun tu.

ibu_Arifa said...

TO SZ: setuju..buang anak merata2 mcm sampah jer kan.. pandai buat tp tak mau jaga.. kesian tgk keadaan jasad bayi yg tak berdosa tu :(

TO UMMI AISYAH: Tapi manusia..tau buat anak jer...jaga anak HAMPEH!

TO UMMI EISYA: Sedih kan. aku pun "touching" tgk video ni mula2 aritu.

ibu_Arifa said...

TO 10: Haah.. dah lah baby lagi..dia tak tau lagi pun yg binatang jg ada dgn dia tu boleh bahayakan dia..or kaum kerabat dia.

TO ZAZA: yer ker zaza. terlepas lah Min tgk kat astro sbb baru tau cerita ni bila tgk kat FB kawan aritu.

TO EMA: mujurlah baby babun tu jumpa dgn harimau yg baik hatinyer..kalo tak tentu "tragis" jgk kematian baby babun tu kan.

ibu_Arifa said...

TO ASHANAS: Sedihkan shira.. dah lah baby lagi..mujur dia di ketemukan dgn harimau yg baik hati tu.

TO MAMAYATIE: Kenapalah sampai boleh jadi mcm tu kan mamayatie.. kalo pk secara logik...mcm tak patut lah jadi mcm ayat iklan dlm tv tu..kita manusia ada kal..masuk sek semua..tak logik..tak logik..

TO FARRA: Ler tak dapat tgk yer.. try carik kat youtube tgk..mesti jumpa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...