nak join? klik banner ni yer

Sunday, March 7, 2010

@ Ibu Nak Mengomel Sikit

Nape mcm xde idea nak tulis blog sendiri nih..blank jer rase dlm kepala.. blogwalking jer lah mana yg sempat...

CERITA BELAJAR PHOTOSHOP
3-4 hari ni minat Ibu lebih kepada cari dan belajar tutorial photoshop kat internet, dah lama sgt tinggal..dah xberapa ingat pun cara nk guna tool2 tuh.. Niat nak menolong sorang rakan blogger Ibu buat header kat blog dia (nanti2 Ibu bagitauhu siapa "dia" tu yer) , skrg baru siap 2 header. Kawan Ibu ni, tak delah paksa Ibu pun..lg pun Ibu yg minat nak belajar tentang photoshop2 ni.. dgn niat ni , barulah BERTAMBAH bersemangat Ibu nak belajar photoshop.. ( tp Ibu xpernah lagi mem"photoshop" kan gambar anak Ibu ni yer.. just ekjas warna..or kasi terang sikit gambar dan kasi saiz gambar tu kecik sikit (agar blog xberat+lambat bila buka) tu jer lah).

diri ini tak kreatif mana pun..sekadar suka2 jer..hihihi..tp tak salah kan?

CERITA CARI DAPUR
Kelmarin hari Sabtu 6 hb Mac.. seharian teman MIL gi cari dapur..sbb dapur lama rumah MIL tetiba jer RETAK dan PECAH (mungkin sbb dah 5+ tahun guna). Nak2 pulak saiz mcm tu dah susah nak dapat..yg pattern baru skrg ni, saiznyer lagi besar -27inci paling kecik kami jumpa..tak muat dgn 'lubang' dapur MIL tu yg hanya 26 inci.. alamatnyer..terpaksa lah besarkan sikit ruang 'lubang' kabinet dapur tu nnt.

CERITA KAT KEDAI MAKAN
Tgh penat gi keluar masuk kedai cari dapur, kami gi makan kat kedai sebelah komplek Bukit Jambul. 1st time kami mkn kat situ. Nak jdkan cerita..tima mula2 makan..gi nak basuh tgn..singki basuh tangan ada di tepi kedai tetapi di DEPAN PINTU TANDAS kedai tu..dah lah pintu tandas tu TERBUKA.. kalo baunyer "menyaman" tak pelah lah jugak.. ni "semerbak" jer.. potong stim tul nak mkn.. dah siap makan, terpaksa lah sekali lagi gi basuh tangan kat situ lagi, tp kali ni dah tahan nafas awal2 dah kat singki tu.. tapi terlepas nafas jgak bila tgh membilas sabun di tangan...terus rasa loyer mcm nak muntah jer rase..

Ape punya kedai, kalo buat singki utk basuh tgn utk mkn tu, jgn lah sekalikan dgn singki basuh tangan lepas ke toilet..kalo nk sekali kan pun..make sure lah PINTU TANDAS TU SENTIASA TERTUTUP.. haa..tak pasal2 kedai ko kena "pangkah" dgn aku!
Dah lah putung rokok bertabur kat lantai dalam kedai..aku tgk pekerja ko ramai jer duduk2 bersembang2. Buat malu jer kedai org permpuan..

p/s: kedai mkn ni..tandasnyer kat 'depan'..mungkin sbb tu singkinyer diorg sekali kan.


Photobucket

10 comments:

maya amir said...

tak senonoh laa kedai mkn camtu..pangkah die!

ibu_umairah said...

baguiih ibu dalila,belajar p/shop!!teruskan belajar dan terus belajar........:)

Ummi Eisya said...

eeei baca pun aku dah loya..klu nak mkn ape tah lagi..pengotor tul ye..memang pangkah ye kedai mcm tu..

rajinnya ko blajar pshop tu..sape yang suruh ko wat tu,mesti cantik kan header tu..caiyok2..hihii

YatieJay said...

Kalau mcm tu nak mintak Min buatkan header gak la....boleh ke?

Balik Penang nanti akak belanja cendoi.....heheheee....

paij188 said...

Salam kenal dan ziarah, :)

Saya selalu jugak guna PHOTOSHOP untuk blog saya. even layout, signature, header semua saya 'tenyeh' sendiri kat photoshop, sebab nak nampak kelainan.

So, klu tak keberatan, suke jugek nak share ilmu tu.

anyway, nice meeting you. hope to see you at my blog.

xoxo :)

10 said...

wah... nanti leh la wat tutorial lak fasal photoshop ek... org pun xda header lg... tolong la ajar camna nk wat...

oooo... susah la kalo dapur jenis camtu... harga pun boleh tahan apa?

aduiiihhh... citer kedai makan... mmg potong stim kan kalo kedai makan camtu... org pun x lalu nk mkn... kalo tgk kedai camtu, terus ajak waliq hawa kuar... mmg x mkn terus... ajak mkn kt fast food je la...

ibu_arifa said...

TO MAYA AMIR: tu lah..patut lah tak ramai org pun..org lain dah pangkah dah kedai tu rupanyer.

TO IBU UMAIRAH: hihihi..terima kasih..jom lah kita belajar sama2 kak siti.

TO UMMI EISYA: aku tak perasan pun yg jamban diaorg tu tepi tu..lagi pun 1st time dan tu lah kedai yg paling dekat dgn tempat yg aku berhenti..pasni xp dah lah kedai tu.

amboi..ko lagi terer bab-bab photoshop ni kan..nnt leh lah ajar aku sikit2.

ibu_arifa said...

TO YATI JAY: Serius ker kak Yati..saya ni tak berapa pandai sgt tau.. setakat susun2 gitu tau lah sikit2. kalo betul nak..nnt bagitau lah..insyaallah..saya cuba..

TO PAIJ188: Hai..salam kenal dan selamat dtg ke blog saya..cantik blog akak tu..border post tu yg saya suka sgt tu..nnt2 leh lah ajar saya.. akak buat lah tutorial photoshop..senang nak belajar/tanya nnt.

to 10: tak berapa pandai lagi ni.. nak buat apa2 pun kena tgk tutorial kat internet lagi..nnt dah terer, leh lah kak min share ilmu yer.
tu lah dapur saiz tu susah dah nak jumpa..nak tak nak kena lah potong sikit kabinet tu nnt.

bab kedai mkn tu..mula2 xperasan..dah ambik mkn dan dah nak mkn baru perasan..kembang tekak ku sampai ke mlm.

YatieJay said...

Kalau Min tak kisah...nak gak! Tapi akak cadang nak tukar template dulu....yg ada sekarang ni lama2 mcm membosankan lak....

CuTeMiUt78 said...

cerita 3 dalam satu.. emmmmm pasal cerita ke3 tu.. adddoooiii la hampeh je baca, tak patut betul peniaga kedai tu buat sinki kat dpn tandas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...