nak join? klik banner ni yer

Tuesday, December 8, 2009

@ Optional & 'Wajib' injection Dalila

Nak tulis sikit pasal injection Pneumococcal yg Dalila kena ambil setakat ini. Seperti yg telah Ibu katakan dalam entry sebelum ni, Ibu mmg tidak tahu yg ada OPTIONAL immunisation untuk baby, maklumlah pas bersalin- mmg monthly full checkup kat klinik gov dekat umah Ibu ni je. Lagi pun semua kakak2 ipar dan sepupu Dalila tak ambik 'optional' injection ni- so tak de lah yg bercerita. Ibu tahu ni pun bila baca kat blog kawan2 je..


Kronologi injection--bermula usia 10 bulan

18 July 09, 1st injection untuk Pneu Dalila dah umur 10 bulan mase tu. Ambik di klinik Kids-career, Sg.Dua -RM 306 termasuk ubat demam. Next 2nd injection (selang 2 bulan dari tarikh 1st inject) so, pada 18 Sept 09 nnt.

Pada 23 July ada checkup 10 bulan di klinik gov. Dapat tarikh appoiment 7 Okt 09 untuk injection MMR- untuk baby usia 1 tahun. Ibu pun beritahu nurse yg tarikh berkenaan agak dekat dgn tarikh injection 2nd vaksin Pneu yg telah Ibu dapat dari klinik private tempoh hari-(18 Sept). Jadi nurse pun nasihatkan Ibu tangguh dulu ambik vaksin Pneu tu dan ambik dulu injection untuk MMR ni..nasihat nurse lagi, perlu 'jarakkan' 1 bulan untuk ambik apa2 vaksin..maksudnyer..kita hanya boleh di inject (vaksin) 1 kali untuk satu bulan saja..(korang paham ker ayat ni??)


Pastu awal bulan Oct kan Dalila kena admited kat Pantai Hospital...(kisahnyer di sini)..so kena tangguh lagi nk ambik injection MMR tu... and finally 21 Oct baru gi ambik MMR tu. Kena 'jarak' 1 bulan seperti yg dinasihatkan, so kire2 lebih kurang 21 Nov baru boleh ambik injection lagi.

Then, agak buzy plak time dekat2 san lepas raya korban tu. So, 6hb Dis- Ahad lepas baru gi ambik 2nd injection Pneu tu...delay dah 5 bulan dari 1st injection..so doktor kata kena re-schedule balik injection ni... so yg inject 6hb tu di kire 1st injection balik.



Maka, dinasihatan pada yg seperti Ibu-(yg checkup Fulltime kt klinik Gov saja) dan yg ada baby atau akan ada baby lagi nnt..kena plan betul2 injection antara yg WAJIB dan OPTIONAL ni.. nnt delay2..kesian kat si anak tu pulak.



p/s: semalam 7hb Dis 09- 1st time Dalila terjatuh sampai pecah/berdarah bahagian dalam-bibir bawah. Mungkin terkena gigi/tergigit masa terjatuh. Luka agak besar-darah banyak keluar. Ibu dah lah tak leh bau hanyir darah tu...Jatuh tak tinggi pun, dia nak panjat kotak 'baby coat' yg Abah letak di ruang tamu untuk di bawa ke rumah kami di Bertam.
Mungkin dia letih bermain si rumah MIL kot sampai nak panjat kotak serendah tu pun boleh ter 'miss'..pujuk + bagi susu kejap terus terlena.


Photobucket

16 comments:

miera said...

cian nyer dalila...harap cepat sembuh yer sayang...

~Ifa~ said...

adus sakitnya.dalila minum susu pedih x tu.. dh letak ubat ker....

MeL said...

optional vaccines penting gak tu. kat gov xbg subsidi sbb kos vaccines ni da already mahal. tp seeloknya ambeklah w/pun mahal kn. mcm mika warded aritu sib baik xkena rotavirus/pneumoccocal virus.

Mrs. Adz said...

ala kesiannya dalila..mesti sakit tu..sama macm eisya la,kalau penat mesti cepat jatuh..tapi lum pernah berdarah lagi la..

besar ke luka tu..cepat baik la luka tu..nanti mesti sakit nak makan tu..

Putra Mama said...

sian dalila jatuh.. nak pindah Bertam ker??

ibu zharif said...

ibuarifa, lame juga ibu zharif dok pikir2 pasal pneu jab nih..harga nya boleh thn. tp kat kuala terengganu nih maybe kat specialist jela ade kot. dalila demam x pas cucuk tu? dah sembuh lom luka di mulut dalila tuh? sian dia..

naurah makwa said...

betoi tu kak..kalau inject kat private,ada macam2 jenis inject untuk baby nih..banyak giler..untuk radang paru2 la..tapi kitorang just buat yang penting jer..kalau nak wat yang lain2 tu tunggu kut..at least before damia 18 tahun..

ibu emy efy eqy said...

memang bila ada anak kecil ni, kita kena alert dengan tarikh imunisasi mereka.

bila masuk tahun 1 nanti, dalam kad perubatan anak2, perlu tulis tarikh setiap imunisasi yang diberi. masa tu baru kita akan nampak imunisasi mana yang kita terlupa nak beri pada anak2.

keciannya Dalila... acik wa harap lain kali Dalila jangan panjat2 kotak ye.

suhaila-ab said...

mesti dalila nangis kan masa inject tuh...kesian..

Dayah said...

kesian dalila..moga cepat baik luka tu..

psl pneumococcal tu, Dalla kena repeat balik ke..alahai..dah la mahal kan..takpe ibu byk ongkos :)dayah amik utk anak last year kat Pantai Hosp, tgh offer,satu jab tinggal RM265.dah selesia pun ketiga-tiga jab

Nadiah Sidek said...

sy jd pening dgn sistem imunisasi tmbh2 sejak dtg ke US ni. sini lain skit dgn m'sia

kesian dalila. harpnya cepat la lukanya tu sembuh..

10 said...

huhuhuuhuuu... hawa pun x amik lg yg optional tu...

alahai ciannya si comel ni... jatuh ek... tentu sakit kan? len kali hati2 ya...

ibu_arifa said...

TO MIERA: terima kasih yer Miera :)

TO IFA: pedih jugak kot mula2 tu..tp dia paksa minum jugak...mungkin dahaga penat bermain di rumah MIL kot. Tak letak ubat pun..biar dia baik/sembuh sendiri kot.

TO MEL: tu lah..saya pun nak ambik optional vaksin ni..biar mahal pun asalkan kita berusaha nak 'elak'kannyer..yg penting kita dah usaha...lain2 tu tawakkal lah kan MEL.

ibu_arifa said...

TO FARA: ..tulah dah tau penat nak panjat2 lagi..ni sebab dah penuh gigi kat depan lah ni yg sampai berdarah ni...tgk darah banyak..ingatkan dah patah dah gigi dia tu..mujur tak patah pun..luka dalam 10mm jgk aku tgk esok pg tu.

TO PUTRA MAMA: Terima kasih..rasenye tak pindah lagi kot..tp tak tau lg lah..rumah yg kami sewa/stay skrg ni..tuan rumah ckp nk jual.

TO IBU ZHARIF: try lah gi tanya...kalo tak sempat untuk zharif ni (kan ada limit umur untuk ambik injection ni kan) nnt try lah kat 'adik' zharif nnt. luka dalila hari ni dah ok sikit..isi daging tu dah bercantum dah.

ibu_arifa said...

TO NAURAH: betul cakap Naurah..kadang2 mcm tak tau nak pilih yg mana..tp terpaksa lah pilih yg mana paling penting dulu. kita just berikhtiar jer..sakit sihat ni semua di tangan ALLAH juga kan.

TO KAK WA; setuju!..kita pun mesti tau injection apa yg anak kita sedang / akan ambik tu..xboleh serah bulat2 kat pihak klinik jer..dan make sure diorg jgn lupa tulis tarikh kat kad kesihatan anak kita tu kan.

dalila!...dgr tak apa acik cakap tu..jgn dok panjat2 sgt..
thanks Kak Wa :)

TO SUHAILA: menagis lah kak su..kuat lagi. mujur hari tu doktor tu mcm ok jer..kalo sblm ni..muka serius jer..kita nk buka mulut nk pujuk anak sendiri pun xberapa berani..

ibu_arifa said...

TO DAYAH: Terima kasih Dayah.. dah ok sikit dah luka dia ni.

bagusnyer dapat tau Pantai Hosp wat offer gitu..saya tak tau pun..kalo tau jgk sure xmiss punya. nnt apa2 news bgtau saya gak yer.

TO NADIAH: oo..tak sama yer imunisasi kat sana..habis tu mcm mana nk wat..ikut sajalah apa2 yg pead cadangkan tu..

terima kasih..luka dalila dah sembuh sikit hari ni..daging luka tu dah bercantum dah.

TO ATEN:..tak ambik lagi yer..tak pe kot..yg penting yg 'WAJIB' tu.. tp kalo ada duit lebih..gi lah ambik..kita cuma dapat berikhtiar/berusaha nk elak penyakit jer..tp semuanya dari Allah jgk kan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...