nak join? klik banner ni yer

Friday, December 18, 2009

@ Jalan2 dengan Acik Hasniah

Pada Sbatu 12hb Dis yg lepas, kami menerima kunjungan dari Acik Hasniah. Acik Hasniah ni adalah anak kepada keluarga angkat Ibu semasa Ibu mengikuti program "Bakti Siswa USM" tahun 2002 di Setiawan Perak. W/pun dah lama program tu berlalu, tapi Ibu tak pernah terputus hubungan dgn keluarga angkat Ibu ni...sebab mereka semua sekeluarga baik2 dan ramah tamah belaka.

Berbalik pada citer Acik Hasniah ni..Acik Hasniah datang ke penang sebab nak ke "intan" di Sungai Petani pada esoknya- Ahad 13hb Dis kerana ada Assesment PTD. Acik ni muda lagi, baru jer grad dari UiTM April 2009 dan sekarang dah berkerja sbg akautan di Sime D*rby.

Pada 13 hb Dis tersebut.. dengan bantuan cik GPS Abah, pepagi lagi kami dah sampai kat "Intan" sg.Petani tu memandangkan asassment tu start jam 8 pagi sampai 5 ptg. Sambil menunggu jam 5 petang..sempatlah Ibu berjalan2 ke pekan Sg.Petani. Ibu pergi ke butik Hajabar...beli sehelai blous. Singgah sat kat Alamoda kat sebelahnye...beli kain english cotton. Ni semua atas nasihathasutandari UmmiEisya lah ni..suruh Ibu beli english cotton ni...hihihi..terima kasih UmmiEisya..idea mu memang ku suka.. Ni juga adalah first time Ibu beli kain nk buat baju sepasang dengan Dalila..kan raya hari tu kami semua beli ready made jer..


Inilah pilihan Ibu...

Ingat nak singgah jugak ke butik Ariani yg ada dekat area2 situ tapi tak sempat plak.. lama sgt memilih kain kat Alamoda tu...sampai jam 5 ptg dah..mujur Intan tu tak jauh sgt dengan pekan Sg.Petani ni.


Malam Ahadnyer..lepas Abah balik dari kelas bahasa Arabnya..kami bawa Acik Hasniah gi makan ikan bakar di Telok Tempoyak. Sedap makan Ikan bakar tepi laut gitu.


Hari Isninnyer pula, bawa Acik jalan2 ke Fort Cornwallis...di Padang Kota..gi tgk Francis Light.

pintu masuk kota


Ini lah Francis Light


Dalila dgn Francis Light


Dalila suka berlari2 kat taman

Depan khemah Francis Light


Di sebalik tabir...Acik Hasniah yg rajin melayan Dalila


Naik buai jap..kat belakang tu (yg mcm pintu) sebenarnya penjara zaman dulu2..tp skrg dah buat sebagai galeri pameran.


Pastu bawak gi beli2 baju dan kain kat Bazar Chowrasta. Sampai rambang mata dibuatnyer kat sana. Dah dapat apa yg berkenan, kami bawak Acik beli buah tangan yg sudah menjadi kebiasaan bagi setiap pengunjung ke pulau pinang...iaitu..JERUK BUAH.. tak kire lah buah apa yg kita suka..semua ada..buah pala..buah salak..buah mangga, buah ceri, dll lagi. Tapi tempat yg Abah bawa ni bukan jeruk org c*** yg buat tau..tapi org Islam punya.. kedai area Medan MahSuri. Boleh makan tanpa was-was lah jeruk ni.

Malamnya pula Ibu bawa Acik Hasniah ke PESTA PULAU PINANG. Ibu pun dah 4 tahun tak pi pesta ni w/pun tiap2 tahun dalam bulan Dis mesti ada pesta ni. Masuk tgk2 hasil jualan dan pameran pastu gi main game jap..byk game kat sini..ada yg naik2 yg boleh buat kita lemah jantung/menjerit ketakutan sampai nk pecah tekak..tp semua game cam tu Ibu tak suka.. kami main game yg mudah2 jer..mujur menang jugak tau..


Nemo yg Acik Hasniah menang..tp dia tak mo bawak balik KL..


Selasa petang Acik Hasniah dah kena berangkat pulang ke KL semula..Dalila lah yg sedih sangat... dah manja + mesra dengan Acik dia nih.. kemana pun mau Acik yg dukung...tak mau Ibu yg dukung dah.. kat umah Ibu ajar Dalila panggil "makcik" pada Acik Hasniah...Dalila panggil "Mak" jer...kelakar plak dengar...lebih2 lagi bila dia ketuk pintu bilik acik dia tuh...mak..mak.. dia panggil..hihihi





p/s: pas sembayang jumaat nnt..kami nk bertolak balik kg Ibu di kedah...

Photobucket

9 comments:

Mrs. Adz said...

dalila,dah ade makcik baru ye..cepat ye dalila manja ngan acik tu..yelah rajin melayan dalila kan..comel la dalila ni..bila nak potong rambut sayang..jom potong sama ngan eisya..

cantik la kain tu..akhirnya ye..beli gak ko..hihi..nanti ko tunjuk yang dah siap ye..mesti cun dalila pakai baju kurung..dalila belum pernah pakai lagi kan..

selamat pulang ke kampung ye..moga selamat pulang dan selamat kembali..

10 said...

wah... bestnya dapat ronda2 gitu... okay x harga kain kat alamoda tu?

bestnya ikan bakar... pasni leh la bawa kami ke telok tempoyak tu ek?

aik... dalila dgn francis light ek? x takut ke dia dgn patung tu? suka la ibu dia, ada org tolong 'jaga'kan dalila yg cute tu...

amboi... pandai posing ek dalila...

kak min... medan mahsuri tu kat mana?

kak min bawa keta x? hati2 memandu ek...

ibu zharif said...

wah...sakannya ibu arifa sopping..hehe. nice kain yg dipilih. nnt dah siap bajunya tunjuk ye ;) wah2..dah banyak gigi dalila. cantik je bila tersenyum. zharif tetap 4 batang je ;p

kg ibu kat kedah ye? alor star ke? kami penah tggl A.S last year :)

ibu emy efy eqy said...

ibu arifa, cantiklah kain cotton english tu. bunga kecik2 nampak sweet. mahal tak?

ikan bakar kat teluk tempoyak? bestnya dah lama akak tak pergi. masa duk kat penang dulu ada jugak pi.

gee ryder said...

wah dalila dh jumpa francis light..cayalah! heehe

miemiey said...

nemo tu sama cam ank yg menang gak

mamaMUHAMMAD said...

salam ibu..
cantik kain english cotton tu..brapa ye semeter?
sy jual jugak kain cotton dari sri lanka =)sama macam english/japanese
waa..rajin betul abah dalila bawa jalan2.

ibu_arifa said...

TO MRS ADZ: terima kasih.. nnt dah siap nnt baju tu aku tempek gambar kat sini okey..
aku nak potong rambut dalila cam eisya gak nnt..sian dok cucuk mata dia dah skrg.

TO 10:Harga kat alamoda tu cam biasa kot..tak de lah murah sangat pun.
nak datang penang nnt bgtau awal2 lah..leh plan gi telok tempoyak.
medah mahsuri/medan suri tu area sungai nibong...dekat2 dgn bus stand tu...sebelah masjid sungai nibong.


TO IBU ZHARIF: hehehe..tak de lah sakan pun shopping beli satu jer..nnt dah siap bajunyer akan saya tempek gambar kat sini ye..
yer ker..kg saya kat changlon/jitra.. dah pindah ker skrg?

TO IBU EMY EFY EQY: terima kasih..harga kain tu semeter RM17.50 ..tak banyak pilihan pun kat situ..best kan ikan bakar telok tempoyak..ooo..dulu2 pernah tinggal penang yer..

ibu_arifa said...

TO GEE RYDER: hehehe..jumpa patung dia jer..hehehe

TO MIEMIEY: yer ker...menang dapat nemo gak yer..hehehe..leh lah kawan2 kan nemo kita tu nnt ;)

TO MAMAMUHAMMAD: Salam mamamuhammad.. semeter harga RM17.50. yee ker? tak pernah dengar kain cotton dari sri langka..selalu dengar english/japanese cotton jer..cam mana coraknyer yer?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...