nak join? klik banner ni yer

Tuesday, October 27, 2009

@ Al Kisah- Dalila masuk wad

Entry ni dah lama terperap dlm post memandangkan tahap kemalasan nk update blog paling memuncak kebelakangan ni. Entry ini juga adalah rentetan beberapa entry sebelum ni, kes Dalila cirit- birit (hujung bulan Sept), pastu awal Okt pula, ada sedikit lendiran darah dalam yg bercampur dlm najis nyer.. lendiran tu pun warna light2 pink gelap-merah gitu..bukannyer merah fresh mcm darah kalo jari terluka tu.

Memang agak terlambat juga Ibu mempublish kan cerita ini, disebabkan Ibu ingin betul2 memastikan kesihatan Dalila sudah pulih sepenuhnya dan menantikan follow up (19 Okt) dgn Doct after 1 week lepas discas (11 Okt). Alhamdulillah.. Dalila dah sihat, semua sudah kembali normal, TIADA lendiran darah lagi sampai ke hari ini.

Jadi ingin Ibu ceritakan disini, pengalaman Ibu, keli pertama menemani Dalila tinggal di wad selama 4 hari. Masuk hari Khamis ptg (8hb Okt) di Hospital Pantai yg berhampiran dgn rumah Ibu ni.


Pada ptg Khamis (8 Okt) hari berkenaan, Dalila aktif mcm biasa saja, (siap leh ambik gambar dalam walker utk contest ni lagi) makan pun macam biasa jugak.. cuma ada mcm sikit ketumbit jadi kat mata kanannyer..lebih kurang pukul 2 ptg gitu, terbau mcm dia berry jer, so check daipers, comfirm! dia dah berry..bwk lah gi tandas utk basuh, buka2 daipers tu Ibu terkejut tgk lendir darah tu makin bertambah...biasanya (2-3 hari sebelum nya-- hanya 1-2 lendir.. tp ptg tu dah jadi 4-5-6 lendir darah dah pulak...apalagi cepat2 basuhlah berry Dalila.. ( masa tu..Dalila still seronok dpt main air paip mcm biasa-tak menangis langsung) Call Abah bgtau ttg tu... tak lama pastu Abah balik terus kami bawa Dalila ke Hospital Pantai, bawak sekali dgn daipers yg ada darah tu.. Jumpa pead bernama Dr.Hasanah..time mula2 masuk bilik doktor tu, Dalila siap 'bertegur' dgn doct dan nurse2 di situ lagi, bila Dr. Hasanah tu dah start pegang2 dia..baru dia start nak menangis...hehehe.

Dah check semua, xde apa2. Doct cakap kemungkinan alahan dgn susu lembu-boleh menyebabkan berry berdarah juga, Ibu pun bagitau yg Ibu still full BF Dalila, tp seingat2 Ibu, haritu ada Ibu kasi Dalila makan dadih (yg dalam cup) masa gi open house baru2 ni...ada susu lembu kot dalam tu..entah lah

So, Doct ambil 2 sample berry Dalila yg Ibu bawa tu untuk di buat ujian di makmal.. satu untuk test "rotaVirus" dan satu lagi untuk test kuman yg lain. Result mngkin akan keluar esok (Jumaat) atau lusa (Sabtu). Pastu doktor cadangkan nak admit Dalila ke wad..untuk memudahkan pemantauan. Lepas jumpa Dr. Hasanah..kami kena bawa Dalila ke bahagian ultrasound, nk scan kot2 ada apa2 yg abnormal dalam perut. Result ultrasound- Doct bagitau ok, semua normal saja. Lepas tu ke kaunter pendaftaran semula, nk daftar untuk admit ke ward.

Ni adalah f1st time Ibu masuk ward kat Hosptal Pantai. Mujur kat sini semua company Abah yg cover, dapat bilik single, selesa ya amat kat hospital ni, makanan yg di hantar pun mabeles sgt2...semua sedap2! Malam tu Ibu tidur dgn dalila lah di hospital.


masa mula2 masuk bilik- happy jer dia bermain atas katil, tak tau apa2 lagi nih..

Ibu kena umpan Dalila dgn hp..sbb nurse nak pakaikan tag kat kakinyer

Ini lah tag Dalila tu..



Esoknyer (Jumaat), Dr. Hasanah datang check pagi2, Dalila nampak muka doct..terus cakap.."ak mau..ak mau" sambil geleng2 kepala..Doct cakap buat masa skrg..continue antiboitik dan probiotik dulu..sementara nak tunggu result najis Dalila tu siap..Dia cadangkan untuk buat ujian ke atas darah Dalila sebab kemungkinan ada infaction sbb pada pagi tu kelopak mata Dalila merah- makin bengkak..telinga pun mcm tu jgk.

mata dan telinga Dalila yang bengkak

Tak lama selepas tu..berperanglah Dalila dgn doct dan nurse2 masa nak ambik darah. Ibu pun masuk juga untuk bantu pegang Dalila semasa proses ambik darah tu, nurse bedung badan dan tangan kanan Dalila dgn kain pastu pegang tgn kiri Dalila (yg akan doct cucuk dgn jarum ambik darah tu). Dia meraung dan meronta time..sampai doct ckp tak pernah lagi jumpa baby umur 1 tahun yg sebegini kuat kudratnya. Nurse2 pun sampai merah2 muka menahan/menekan gerakkan badan Dalila nih. (sampai tag kat kaki Dalila leh tercabut) Kesian Dalila....kesian jgk kt doct dan nurse2 tu :P

Dah siap ambil darah...Ibu bawa Dalila pujuk sambil bg susu dalam bilik...pastu dia terus terlena.


Beginilah rupanya tgn yg dah diambil darah tu...berbalut sebegitu untuk menyembunyikan tiub nk masuk ubat/antibiotik.

Bangun tidur terus ceria seperti sediakala...macam tak sakit pun. Dah boring main atas katil..dia ajak turun katil, dok suruh Ibu pakai tudung,,,nk keluar lah tuh..jumpa nurse kat luar... terus geleng2 kepala... sambil cakap ak mau..ak mau...apa yg tak maunyer tu tak tau lah.. petang Jumaat tuh...Dalila berry 1 kali jer aritu..tp ada sikit2 lendir darah lg dlm daipers dia, so Ibu panggil nurse tgk...kot2 diorg nk rekod/nak ambik sample lagi ker. Bila malam pulak sibuk nk ajak ibu dan abah bertatih....dah lah lama --Ibu kena lebih membongkok dari biasa pulak tu..sebab perlu pegang pada lengan Dalila, sebab kat belakang tapak tgn ada balutan tempat ambil darah siang td....risau kawasan yg bertiub tu sakit jer.


Sabtu, Pagi2 lagi Dr. Hasanah dtg bgtahu ada jangkitan kuman dalam darah..dan result -ve untuk ujian sample najis Dalila- pendarahan tidak disebabkkan oleh "rotaVirus". Ibu tak ingat pulak kuman apa..dok sibuk memujuk Dalila menangis sebab tak mau di periksa oleh doktor. Rasnyer doktor bgtau ujian untuk kepialu pun -ve jugak. So,Dalila still continue antibiotik dan probiotik seperti biasa. Kena tunggu dia berry utk hari ni pulak.
Yang bestnyer hari ni Dalila ada dapat jambangan bunga...dari pihak hospital, so sudah tentu Ibunyer yg ter'over' excitet..hehehe..ni kali pertama dapat jambangan bunga bila masuk ward... petangnyer Dalila berry 1 kali-dah tak de darah dah.

Malam nyer pulak nurse dtg seperti biasa untuk masukkan antibioti melalui tiub di tangan Dalila, memang dia menangis2.. tp nurse cakap tangan Dalila yg bertiub tu mcm bengkak sikit...ibu pun perasan juga sebelum ni perkara yg sama..so, nurse cuba check balik sama ada tiub tu dah tersumbat atau tidak..dan...hasil pergelutan Dalila dgn nurse2 tu..sampai semua dah tertanggal habis dah...nasib baik antibiotik semua dah sempat masuk dah untuk dos time tu..next dos sok pagi...tp Ibu minta tukar ke antibiotak yg jenis oral..kesian pulak kalo Dalila di cucuk sekali lagi kalo tak boleh ambik yg oral punya antibiotik..so, tak lama pastu tu, nurse datang inform, doct kata boleh tukar ke antibiotik syrup -oral taken..alhamdulillah..

Ahad Doct Datang check lagi pagi tu, dia kata harini dah boleh discas dah...mata dan telinga Dalila pun dah tak merah dan bengkak lagi...berry Dalila pun dah tak berdarah lagi. Alhamdulillah.. jam 11 tgh hari kami pun check out dari Hospital Pantai.


Pose sebelum keluar wad...Alhamdulillah. saya dah sihat!

Keputusan: Doktor cakap Dalila dapat infaction mata, telinga dan perut. Nama penyakit tu Ibu tak ingat...dia cakap kalo mata Dalila jadi bengkak lagi/ketumbit, datang hosp ambik antibiotik.
Skrg tgh proses clain insuran.





p/s: Hari ni (27 Okt) Abah masih ada kat S'pore..ada training until hari esok..
we miss you Abah!!


Photobucket

30 comments:

Wan Anis Sorfina said...

sgt mencemaskan!!! W'apapun, Alhamdulillah.. T.care dalila & Ibu .. smg sentiasa sihat lepas ni.. Amin!

nadnye said...

ala kesiannya...Dalila kecik2 dah kena cucuk sana sini..sedihnya tgk ...
moga cepat sembuh yea...

zura@iwan said...

ala sian dalila...sowi yer min br tahu nih...so skrg dalila ok dh ke?

Mrs. Adz said...

kesian tgk tgn dalila tu..nak pulak yang bengkak kat tempat masuk ubat tu..sakit tu sebab daku pernah rasa kena bengkak tu..memang sakit..

alhamdulillah la,dalila dah ok dan sihat sepenuhnya..masuk hospital pun tetap cute la cik dalila ni..suka auntie tengok muka dalila..

Sitisifir10 said...

mm..boleh ek pegang dalila time diorang amik darah dia...masa Arwa kene mcm tu, saya duduk jauh2, tak gamak betul nak tengok...huhu

AziE-rAh said...

Alahai.. cian dalila..
Sabar yer dalila.. itulah dugaan nak membesar..

ct said...

alahai...ciannya dalila...sakit ya...xpe la sakit sikitkan nak baik....ok take care baby!

ZiE FAUZi said...

ohh..patut la k.min lama x updated blog..sekarang dalila dh ok kan???

Ahlami said...

alolo..ksiannya dalila..
nasib baik negtive utk rotavirus test. rotavirus ni bahaye jgk la. sejenis virus yg boleh masuk dan hidup dgn suka hati nya dalam perut manusia. kalu adult, xpe lagi sbb immune system dh developed. kalu kanak2, bahaye jugak la.

doktor kasi antibiotik, sbb tu bacterial infection aje. bkn virus infection. hehe.

ape2pon..smoga dalila sntiasa sihat dan ceria! =)

Momma Mia said...

Siannya syg kene cucuk yer. So sweet pose kuar wad. Semoga sihat slalu sayang!

lin said...

alahai..siannye dalila..cepat2 sembuh ye sayang :)

Putra Mama said...

Dalila ader allergik susu lembu ker?? sian Dalila.. alhamdulillah dah sihat pun skang.. mst penat ibu mase kat wad kan?? terkng saat2 di wad slm seminggu dulu..

mamaAliff @ salmi said...

ciannnye tgk tgn dalila bbalut tmpt kena masuk ubat tu..rasa mcm sedey pn ada..moga cpt smbuh ye syg dalila..muah2...

ibu, bwk2 bsabar ok...

AshAnas said...

Alhamdulillah, si comel dalila dh sihat... pandai ek, takut doktor n nurse...

10 said...

alahai... dalila dok wad ek... ciannya dia... apa2 pun alhamdulillah la suma dah baik...

risau jugak berry berdarah ni ek... kdg2 budak2 ni suka kutip benda... dah tu terus masuk mulut... dari ctu pn dah ada kuman...

ciannya tgk mata yg bengkak tu... tangan pun kena cucuk... tentu x selesa kan?

wah... siap dapat bunga lagi... canteknya... gambar pose sblm kuar wad maintain cute ek...

best la dapat claim insurans... dapat tempat yang selesa lak tu... x sakit ati kan?

nape dalila dan ibu x ikut je abah p s'pore tu?

zaza@mamaHanin said...

salam min and dalila..
adui..ciannya anak aunty nih.. so, stkat arinih mcm mana pkembangan dia min? anak sdra zaza last year ader gak jd kes cenggini, admitted gak la.. tapi rasanya kes dia teruk lagi drp dalila, sbb dia ada infection pada lungs.. disebabkan kahak dia. habes tu kuman dlm darah lak. sain tul kalu kena kat baby kan? min, maaf tanya yer.. as dalila still full bf ngan min, ader ke min tersalah makn or apa yer?? hehehe.. bukan nk salah kan ibu dia yer, tp takut2 la termakan fastfood banyak ker, or pulun dadih tu 2-3 cup..haa.. hehehe.. gurau jer min.. :P

zaza@mamaHanin said...

sian pulak tgk infection kat mata dalila sampai mcm tu.. semoga anak aunty cepat sembuh yer.. rajin2 mkn ubat tau!

Mama-Danish & Sarah said...

syukur dalila dah sihat...

dashyat gak dia berperang ngan doktor & nurse ya...

abih tertanggal sume...hihihi...

anis said...

alhamdullilah dh sembuh..take care ye

mamaMUHAMMAD said...

kesiannye dalila..sy pun ade pengalaman jaga anak kat wad columbia hospital..time tu jaundice baru lahir..hehe..menangis je..ye la anak baru lahir kan..tengok cucuk sana cucuk sini..sedih tak tertahan..syukur dalila dah sihat..haritu anak saya pun berak2 cirit..ntah kenapa,tapi tak bwk spital pon..hehe(teruk betul dpt mak cm saya nih)ada orng kata budak sakit ni nak pandai sesuatu..sekang anak sy da jalan..ape2 pun dalila tetap cute

ita zakaria said...

ciannya dalila....sebaik dah sehat yer. tang mate die merah2 bengkak tuh, lagik kesian...take care yer dalila....

ibu zharif said...

kesiannya si comel dalila masuk wad..tp skang alhamdulillah dh sihat. semoga maintain sihat yer...

dalila maintain comey walaupun kene warded..he3.

Mardiana Alias said...

Salam IbuArifa...

Alahai sayang auntie, sian Dalila masuk wad ye ...Alhamdulillah semuanya dah selamat seprrti biasa ye...Akak lom pernah ade pengalaman camni Min. Tatau la kemudian hari...Minta dijauhkan lah ye...

Suhana Shahril said...

Trigat masa kena jg Aqilah dlm wad dl.10ari antibiotik. Letih ooo..k.ana x brani tgk doc cucuk tgn utk drip ubat. Nmpk doc pegang jarum pun,dh mleleh air mata. Kesian dgr suara ank. Dalila tetap tomei wlpun sakit. Moga dalila sihat slalu ya. Sayang dalila...muaksss!

miera said...

salam...cian nyer dalila..napa kak min tax bgtau..klu dak leh p mlawat dalila kt spital..moga cepat baik yer dalila..nnti kim slm kt dalila yer..salam pluk cium....haaa..

miera said...

salam...cian nyer dalila..napa kak min tax bgtau..klu dak leh p mlawat dalila kt spital..take cre yer dalila...nnti kim slm kt dalila yer..salam pluk cium....haaa..

ecamajasara said...

alahai..camne leh jd camni syg dalila..doakan dalila sihat selalu yek..

Dayah said...

kalau cakap awal2, leh p jengok Dalila..dekat dah tu...anyway, alhamdulillah.semua beransur baik

Nadiah Sidek said...

siannya tgk mata dalila bengkak..skrg dh ok la ye?

Intan said...

Alhamdulillah ye min, dalila dah getting better now :)

Part yg ubat masuk through suntikan tu pon arissa pernah gak kena dulu masa kak intan berkampung kat hospital pakar an-nur coz dia kena sesema dan batuk...hu hu. Mmg kesian giler every time nurse masuk kan ubat tu...menangis spi nak pecah sore dia. Kak intan pon menangis skali tengok dia mcm tu...sakitnya :(

Kesian sgt tgk masa gambar dalila yg bengkak mata dan telinga tu...hopefully tak jadi lagi lah benda nie kat dalila :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...