nak join? klik banner ni yer

Saturday, October 17, 2009

@ Jamuan kecil-kecilan

Pada 26 Sept yg lalu, Ibu plan nak buat majlis secara kecil-kecilan utk birthday Dalila, kire sekali lah dgn jamuan hari raya lah..(tak mo sebut open house, sbb jemputan adik beradik terdekat saja).
Nak tau Ibu masak pe aritu? ha..korang jgn jeles.. Ibu masak SIZZLING MEE.

gambar ni pinjam dr blog org...yg Ibu masak tak sempat ambik gambar..

Sebenarnyer...ni kali pertama Ibu try masak sizzling mee..kire boleh tahan jgk lah rasanyer. Ambik resepi kat my-resepi jer aritu. Try2 menjadi...kalo tak menjadi kena call KFC/Pizza Hut lah jawab nyer..hehehe..

Ini juga merupakan jamuan kali pertama di rumah sewa yg kami tinggal skrg. Dah dekat 2 tahun duduk sini pun :P. Acara haritu, bermula jam 4 petang...family abg Ibu a.k.a Pak Long Dalila yg tinggal di Sg. Puyu datang. Tak ingat langsung nak ambik gambar masa tu. Adik beradik sebelah Abah pula...datang jam 6 sampai ke 8 mlm.

Para tetamu yg hadir- Thanks!


Bersama sepupu2 Dalila
Dari kiri; Fa'iq, Faqihah, Dalila, Fatin, Aqif serta baby Qayyum.


Acu dan Paksu- Dara & teruna pujaan keluarga Abah nih..

Mee yg Ibu masak tak di hidang atas 'hot plate' pun..guna pinggan biasa saja. So, telur kena masak atas dapur siap2 baru dihidangkan...kalo tak-risau mentah lah telur tu. Kuah pulak..2 kali masak kuah mee tu...habis dan tak cukup. Dah masak sendiri, byk lag aksesori leh Ibu letak...seperti ayam, cendawan tuh.. Sape hantu sizzling mee jugak...leh la try resepi ni.


p/s: perasan tak...dalam pic tu dah ada tulisan...hehehe...baru belajar buat nih...reti guna photoshop jer..

13 comments:

nza said...

wah sodap tu....

Mrs. Adz said...

mana kek dalila ni..sedapnye mee tu..pandai ko masak..mesti hsnd ko suka kan..haah aku nampak..ko dah pandai ye..aku malas nak wat..tapi kena wat jugak ni..

AziE-rAh said...

Ish.. Teror nyer buat mee sizzling..
Jelesnyer... Bila la saya nak teror masak mcm akak erk?

syahbandar87 said...

salam..bleh x akak bwt satu n3 yg aja cr2 nk bwt sizzling mee ni..sbb sy ske sngt2.klu bleh nk suh mak bwt..mak pun jns ske bwt mcm2 jgk.ske bnda br.hehe...dlu de jgk terfikir cane la agaknye nk bwt bnda ni ye
:)

ibu emy efy eqy said...

nampak sedaplah sizzling mee ibu arifa. belajar kat mana?

mesti best open house ni sbb bukannya senang dapat makan kat open house yang masak panas2 macam ibu arifa ni...

nasib baik umah ibu arifa jauh di Penang, kalau tak kak wa akan datang untuk rasa sizzling mee saja...

suhaila-ab said...

boleh ler try nanti nampak cam tak susah pun..

ibu_umairah said...

mest kena try ini.....memang suka pun mee siziling ini...hee.hee

10 said...

AAAAAPPPPPPEEEEEE????? sziling mee... hai cam perli je... mentang2 org suka makan mee tu, x jemput pun nooo... tapi xpe... seb baik semlam p c4 dh pekena szling mee tu... hihihihiiii... best2...

ramainya yang datang ek... syok la dalila, sepupu penuh kat umah tu...

kak... yg gambar acu dan paksu tu kan... camner nk adjust dia... kat mee tu ada warna tapi kat muka depa tu xda lak... camner ek?

bagus gak ada tulisan tu... x senang la org len nk curi gambar2 tu... nk kena wat jugak ni...

ibu_arifa said...

TO NZA: sedap..try lah ikut resepi tu.

TO MRS ADZ: Kek Dalila lum beli lagi masa tuh..hihihi..hasben suka, tp sbb firt time masak benda ni, pastu buat jamuan palk..kuah tak cukup pulak..letih giler hari tuh..ko try lah..aku try pun sbb rase cam simple jer resepi tu.

TO AZIE-RAH: tak teror mana lah..cuba tgk resepi yg saya bagi tu dulu..sesimple jer resepi tuh... try lah..

ibu_arifa said...

TO SYAHBANDAR87: nak suruh buat entry cara2 memasak mee ni?..dah tgk resepi yg saya bg (yg ada link dlm entry saya) tu lum?.. mudah sgt cara tuh.. kalo tak confident baca dulu komen2 yg org lain bg dalam "link resepi tuh" follow yer step tuh.. insyaALLAH jadi sizzling mee nnt.

TO KAK WA: hehehe..malu plak dgn kak wa.. saya pun baru jer try nih..nnt2 kalo dtg penang bgtau lah..leh saya masak kan..

ibu_arifa said...

TO SUHAILA: try lah..senang jer resepi org tu bg..nnt dah siap..letah gambar tau :)

TO IBU UMAIRAH: try lah.. sedap tau.. nak-nak plak habis benda yg kita masak tu org makan..lagilah suka kan..

TO 10: Bukan tak mau jemput..sbb buat kecik2 jer..panggil adik beradik jer..kan first time masak benda ni, kang tak jadi kang..sian plak 10 dtg dari jauh tuh.

pasal gambar tu, kak min guna adobe photoshop, tau guna tak photoshop: kalo tau..1 gambar buat 2 copy(satu ada warna, lg satu tak de warna)-
pastu 1st layer buat warna, pastu 2nd layer gambar tak de warna...pastu klik kat "pemadam/eraser" padam pd layer ke-2(layer tak de warna tu) kawasan mana yg nak jadikan warna.

try lah..kalo guna photoescape tu kak min tak reti guna. adobe photoshop jer yg kak min reti sikit2.

Mama-Danish & Sarah said...

nampak sedap jer mee tue, nak belajar jugak la....

asyik2 masak mee goreng basah jer, sekali sekali cuba yg western ok jugak kan....

Mardiana Alias said...

Wah...sedapnye sezzling mee!Terliuq akak baca entry Min...heheh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...