nak join? klik banner ni yer

Monday, October 5, 2009

@ Rumah Kami di Bertam

Assalamualikum..(dua beranak bagi salam sebelum masuk rumah)

Kali ni nak citer umah yg kali beli di Bertam Perdana.. Selalu pergi sana tp tak pernah/terlupa bawa kamera, tapi raya ke-6 hari tu Ibu pergi sana lagi-ada kamera dlm beg, so boleh lah kawan2 semua tgk umah kami ini. Rumah teres 1 tingkat.
Sebenarnya kami selalu ke Bertam ni sebab ke rumah Kak Long Abah a.k.a Mak Long kpd Dalila tinggal disana. Dan pada pertengahan 2007, jiran sebelah rumah Kak Long tu bgtau nak pindah sebab nak berkahwin (so, kire nak stay ikut husban dia lah). Jiran a.k.a tuan punya rumah tu seorg perempuan Cina bujang tinggal sorg2 di rumah tu. Bila dia bgtau dia nak pindah...rasa mcm sayang pulak kalo tak beli sbb SEBELAH RUMAH KAK LONG. Nanti kalo ada apa2 majlis/kenduri..senang sikit buat kat sini, kawasan pun luas.
Kalau sesiapa yg tidak tahu, dimanakah letaknya Bertam, ia di dalam kawasan Kepala Batas, Pulau Pinang, yg dulu2 tu kawasan Pak Lah tu.. Skrg kami tinggal (menyewa rumah) di kwsn Bayan Baru kerana dekat dengan tempat kerja Abah. Buat masa skrg, rasanye tak plan lagi nak pindah sana sebab:
  • Rumah tu belum samak lagi- tuan punya umah tu dulu Cina perempuan bujang.
  • Lebih jauh dari tempat kerja Abah- kalo pindah tiap2 hari kena berulang lintas jambatan pulau pinang tu...tol jambatan tu lagi..minyak lagi...masa lagi..
So, Kak Long dan suaminya yg rajin tengok2kan rumah tu skrg.

Yg sliding door hitam tu, pintu rumah kami, yg grill petak2 tu pintu rumah Kak Long. Abah dan Dalila buat apa di laman rumah Mak Long tu?
Mari kita tengok bahagian dalam rumah pula.

Ruang tamu
Lampu dan kipas di runag tamu

Dalam bilik tidur...tu pintu tandas dalam bilik :P

Ruangan dapur

Dalila berjalan dlm rumah baru...target ke arah plag pulak. bahaya!!
NAK MINTA PENDAPAT- Kalau korang semua nak samak tak rumah yg sebegini; beli dari seorg Cina, bujang, tak bela anjing, cuma dikhuatiri memasak makanan menatang 'tu' saja di rumah itu...kalau perlu samak..kena samak keseluruhan rumah atau bahagian dapur saja?
p/s: Ibu tahu ramai jugak geng2 bloggers yg tinggal area Kepala Batas nih.. nanti kami p sana lagi, leh lah kita jumpa ya :)
************************************************************************************
Hari Sabtu yg lalu, dari pagi sibuk bersiap nak gi konvo adik Ipar asben di UUM. Dari pagi bgun memasak, (nasi goreng je) buat kuih (lempeng je) untuk buat bekalan masa tunggu abis majlis konvo disana. Sampai rumah semalam pun dah dekat jam 10 mlm dah..tak sempat nak update blog.
Hari Ahad pulak...ke 2 jemputan rumah terbuka. Malam gi Queensbay pulak...jumpa kawan Abah -ex mrsm.

20 comments:

Mrs. Adz said...

cantiknue rumah baru.bila nak dok sana tu.bestkan ae rumah sendiri.dalila dah leh jln ke.syoknya..ambik la video dalila jln ni..eisya tak leh lagi..badan semangat sangat la tu.asyik nak jatuh je klu nak mula jln.hihii

bab samak rumah tu tak tahu la mcm ne.tp kalau risau better samak la.tanya la yang leih arif.

cutenya dalila pakai bj tu.

patutla lama sgt ko senyap je.beraya rupanya..kutip duit raya dalila ye..

azzul said...

bestnye dh ade umah sdr..cntk umah tu. psl samak tu sy pn tak pandai sgt.tp samk satu umah pun ok je kn alang2 dh samak ye tak...

mama | sarah | syimir said...

bestla ibu dalila dpt dok sebelah umah k long...blh mesy tingkap slalu...heee

10 said...

oooo... dh beli umah ek... best la... ruang tamu pn besar ek... dapur pun dah lengkap dgn kabinet... nampak cam selesa je rumah tu... syok arrr...

fasal samak tu... bagi pendapat org la... better wat 1 rumah la... baru rasa puas ati...

oooo... patut la x update blog... bz memanjang ek...

Rozy said...

wah...nanti leh rr ibudalila wat kenduri masuk umah naa.. dekat dengan my kampung kat penaga..evry wiken kompem balik.. hehehhe

sajes rozy, samak jaaa satu umah..dia xbela anjing tp mana tau kot ada sedara dia yg bawak anjing kan.. ibudalila beli ja sabun taharah.. senang ja nak samak..

Intan said...

Wahhh bestnya min dah beli rumah...bila nak masuk tu? Better samak kot min before masuk.

Alang2 better samak satu rumah je terus coz maybe cina tu makan dalam bilik ke ruang tamu ke and takut "bende" tu ada terjatuh sana sini...he he.

P/s: Dalila jgn main ye sayang soket tu, bahaya tuuu.

zura@iwan said...

hai min...

owhh beli kt sn yer, tahu la...akak sll gi sn...umah kak akak kt bertam la..Bertam Putra.

YatieJay said...

Waahh...kalau kak yatie balik penang boleh la gi umah Min. Lagipun umah Pak Lang akak kat KB gak....dekaaattt sangat dengan umah Pak Lah (umah mak dia rasanya).

Tang samak tu...better samak lah. Mintak tolong org yg betul2 arif...lagipun tu kan rumah kita...

ZiE FAUZi said...

tak lama lg berjauhan la yer..huhuhuhu... zie pun cdg nk pindah ke sp..cuma tak tahu bila lg...

kak min,elok kalo samak 1 umah terus...bila dh samak 1 umah baru yakin umah tuh betui2 bersih..takyah nk pikir2 dh..

nza said...

kak nza beli umah ni bekas penyewa india. Mmg suami samak sume. Risau kot2 depa wat msuk anjing gak. Pas tu suami bc yasin tiap2 mlm slma 2 minggu. Br pindah msuk....

AiNeRzA said...

samak...samak...jgn x samak...kalau ragu...lagilah kena samak...jalannya...samakkkkk...walllahhh

miera said...

wa..bestnya umah baru kak min..napa p bertam xgi tau miera..klu xleh kita jmpa..

zaza@mamaHanin said...

salam min.. hye.. selamat hari raya.. pasnih kena rajin2 dtg umah taw! sebab dekat sgttt dah tu.. nice home lah min.. samak la dulu.. bukan per.. nak gi balik ngan wudhuk tu takder lah was2 kan..

Jiey^Mien said...

wahhh bestnya dok umah sdr dah..
=)

nadnye said...

better samak satu rumah, terjamin kesuciannya... kalau nak buat apa-apa tak la rasa was-was..

Suka main plug juga dalila nie.. sama ngan Sarah..

Lady Qay said...

ooo bli kt betam perdana eh...my parents dok kt bertam indah...dkt msjd tuh....sllu jg blik sn..ok kan kwasan tuh...klo bloe blik usm bertam nk juga pndah k sn..sb tnpt die best...huhu

Saifura said...

syoknye da beli umah..tapi kalo nak samak tu,i rase lebih baek tanye pd yg lebih arif..sb kite xtau ape yg berlaku walaupon dia xde bela anjing kn?
nway,congrats sb da bli umah..

Mama-Danish & Sarah said...

cantiknya min...sebelah menyebelah ngan rumah kak long plak tue....syokkkkk..

akak rasa better samak dulu sblm min duduk.... lagi baik kalau samak keseluruhan rumah....takde la kita ragu-ragu lagi...

MiJa said...

wah bagus bagus,bli rumah teres plak,maklumla kt Pulau ni cemana price rumah kan..knduri masuk umah baru jmput ler aku..ahahah..

izzahazfar said...

akak pun p konvo adik kat uum ka..?pasai pa kita tak jumpa ehh...?hehehe zah pun ke sana juga ari tu..seharian...dengan akmal main arnab

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...