nak join? klik banner ni yer

Wednesday, October 7, 2009

@ Ada Darah Dlm Air Besar Dalila

Sebenarnya dah 4-5 hari lepas Ibu perasan ada mcm lendir (mukus) merah2 seperti darah di dalam air besar Dalila. Lerdir tu tak de lah besar sgt, mcm sebesar setengah jari kelingking kita jer..boleh dikatakan seperti nipis2 mcm ala2 darah haid pd pad tu. Hal ini mungkin rentetan dari Dalila tercirit-birit/terbanyak berry pada hari sebelum appoiment untuk 1 tahun injection hari tu. Sekali dia berry, kadang2 ada..kadang2 tak de plak darah tu..kalo ada-hanya 1-2 lendir kecil saja. Tengok Dalila pun tak meragam, aktif mcm selalu, tak de dehidrate pun. time dia SEDANG BERRY--dia tak menangis2 pun, TIME BASUH BERRY pun ok jer--suka jer main air.. so Ibu tak berapa binmbang lah pada awalnyer. Ingatkan...nanti2 dia baik sendiri lah tuh..

Tapi malam tadi, jam 8.45mlm, ajak Abah bawak Dalila gi check kat Hope Children Hospital, kt Sg. Ara. Risau sebab tak baik2 lagi, still ada lendir darah jgk untuk berry jam 5 ptg td. Lagi pun..esok Rabu Dalila ada appoiment untuk injection yg dua "terlepas" minggu lepas (gara2 nurse tak mo bukak botol ubat tu)..risau ada kesan pulak bila berry berdarah nih.

Mujur org tak ramai kat hospital tu, cepat jer boleh jumpa doktor..Doktor check semua..Dalila ok..sihat tak demam. Doktor tanya warna lendir darah yg keluar tu..ala merah pink kecoklatan gitu...sekali dalam najis. So, doktor syak ada jangkitan kuman dalam usus Dalila. Doktor bg antibiotik, serbuk garam, dan mutivitamin (prebiotik) untuk bunuh bekteria jahat dalam usus Dalila tuh.

Doktor tu bagitau, hal ini mungkin disebabkan tabiat bayi yg suka memasukkan benda2 ke dalam mulut mereka, atau bayi dah termakan benda2 yg tercemar..So, kepada kawan2 Ibu semua yg ada anak yg lebih kurang sebaya umur Dalila, hati2 la yer.. tengok apa benda yg mereka suka main, jgn bg main sebarangan benda..nanti diaorg masukkan dalam mulut..risau! Doktor tu bgtau lagi, kalo bayi yg minum formula milk...kena bancuh kasi cair2 sikit susu tu..kalo yg BF teruskan mcm biasa.



Nasib lah Ibu selalu belek2 apa yg dalam pempers dan CD Dalila tu...tgk apa yg dia makan tu hadam ker tak..bila dia keluar (berry).

p/s: hari ni punya appoiment nk inject kat kinik gov..terpaksa di tangguhkan lg 1 minggu. Kasi baik yg ni dulu baru nk g inject.


18 comments:

mamanoa said...

MIN>> anak saya imran pun pna kna camtu gak..hubby suspect ader kuman gak kat usus, dala masa tu sy kna pi putrajaya,bawak anak skali..i siap MMS gambo poo-poo imran kat hubby, bawak gi spital zahra diorg juz bg ubat yg samer u dpt..tp i xbg sumer ubat..i bg yg ubat manis jer..yg garam xbg la..pastu keep on BF imran

Dilla Ady said...

thanks ye ibu arifa untuk info nih..berguna gak..bebudak baya nih mmg suke masukkan pape benda dalam mulut kan..kalu yang kite nampak tu boleh gak cegah tapi yg tak nmpak tu, mmg selamat le masuk dalam perut..

pasal email video tu, penah gak tgk..ade kluar dalam 360 tak silap kt tv3..mmg sakit hati tgk video tu..sib baik sasha nenek die yang jaga..

AiNeRzA said...

Thanks akak sbb share...

Mrs. Adz said...

kesiannya dalila..eisya kan sebelum raya kena bery2 gak..aku memang terus bwk g paed sebab risau la kan..masa tu pun dia tanya ade darah ke tak?kalau darah tu memang dah kena infenction..memang kena hati2 sedang usia anak kita ni sebab dia tahu masuk mulut je..moga dalila cepat baik ye..bagi dia minum air masak selalu ye..

10 said...

dalila berry berdarah ek... cian dia... tul la budak2 ni suka sangat kutip benda atas lantai... daripada benda2 tu la jadi kumannya... kalo kita larang bukannya reti... amik makan jugak...

kadang2 tu geram jugak... kalo anak2 sakit, kita jugak yg susah dan resah...

camner dgn injection ari ni?

LoVEaQshA said...

Erm cian Dalila..
tp mmgla sb kanak2 baya dalila kn mmg cpt jer akn masukkan sesuatu dlm mulot lau ternampak or terpegang bnd!!~

Nasib baik Dalila mnum susu ibu sbnyer khasiat dlm susu ibu dpt mencegah sbrg penyakit yg menimpa ank kn!~!

smoga Dalila cpt semboh yer!~!

[-suziey-] said...

siannya dalila..dia nangis x bila berry tu..
hmm sbb tu jgn ltk benda merbahaya or yg bole tanggal wrna di tpt yg bole dicapai..mainan pn kena plh..umur cenggini mmg suka masuk sume bende dlm mulut..

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm...

thx akak coz sudi share info ngan kita org..blh diambil sbg lgkh berjg2 utk anak ni..info yg bgs skali..

Mama-Danish & Sarah said...

kalau akak pun mesti risau bila najis baby ada darah...elok jugak min cepat bwk gi spital..

selamat lagi ya montot dalila dr kena kiss ngan jarum misi...hihihi..

E.L.I.Z.A said...

alalal ciannya dalila..sib baik dia aktif..mmg budak kecik ni suka sgt masuk benda dlm mulut..uncontrollable

Suhana Shahril said...

Ish..ish..musykil jgk noo.Risau plak bila dgr. Anak2 ana x penah lg la jd camtu so xle nak tukar pnglaman. Byk2 sabar ya. Make sure dalila mkn ubat yg doc bg.Insyallah, Moga Dalila cepat2 sembuh.

AshAnas said...

thanks kak share info ni... kena berhati2 bla anas dh pndai mengutip nnti...

ibu_umairah said...

kalau agak membahya lagi bawa je jumpa pakar kanak-kanak...risau lah kalau budak kecik ini

QQ said...

sara penah kene camni..tp lg terukdgn muntah2 sekali..usus dia pun dijangkiti kuman...hope dalila cpt sembuh ye syg...auntie doakan..

Jiey^Mien said...

Takut la plak dgr nih
Get well soon Dalila..

Fiza's said...

semoga dalila cpt sembuh

ibu emy efy eqy said...

Kesiannya Dalila. Acik doakan semoga Dalila cepat sembuh ♥♥♥.

Intan said...

Hopefully dalila dah sihat dan berry pon dah ok ye sayang...kesian sgt aunty dengar.

Mmg kena alert sllu apa yg anak kita makan dan letak dlm mulut dia coz takut bende2 mcm nie terjadi...hu hu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...