nak join? klik banner ni yer

Friday, October 2, 2009

@ Dia "terlepas" kelmarin..

Pagi 1 Okt jam 8.30 pagi kelmarin..Ibu, Abah dan Dalila dah berada di Pusat Kesihatan Bayan Baru, untuk checkup Dalila untuk umur 1 tahun. Berat kelmarin 8.5kg..naik 500g jer dari berat 2 bulan lepas..dah agak dah naik tak banyak sbb ... 29hb dan 30hb asyik berak2 jer.. 4-5 kali satu hari. Waktu nak ke checkup masa 10 bulan pun sama jugak..2-3 hari sblm tarikh..dia pun berry2 byk..dan byk kali jugak..so, this time kami tak risau sgtlah..lagi pun dia aktif mcm biasa jer..tak meragam...menagis sgt pun. Ibu anggap saja yg Dalila ni berry2 byk sbb nak ringankan badan...atau pun dia faham yg dia akan ada injection... (anggapan nak sedapkan hati)

Bila sampai giliran Dalila checkap...nurse bgtau hari ni tak de injection untuk bayi yg berumur 1 tahun...kena datang hari Rabu next week...sebab??...hari ni mereka tak buka botol ubat tu. Mula2 mcm tak paham jugak..bila nurse tu cakap..1 botol ubat (injection)-untuk 10 bayi..jadi meraka kumpulkan semua bayi pada hari Rabu minggu depan 7hb Okt. So, kelmarin Dalila "terlepas"lah dari kena inject...next week yer sayang...

Sebelum keluar klinik sempat Ibu timbang berat Ibu..47kg berat lepas puasa nih..



Ptg kelmarin juga Ibu pakaikan Dalila baju yg Ummieisya hadiahkan haritu...mujur tergerak hati nak pakaikan..sbb dok rasa mcm besar lagi baju tu...bila pakai..dah muat2 elok je kat badan tuh..
Terima kasih Ummieisya a.k.a Farra...



cantikkan baju Dalila nih..


nak call Abah lah..nak ajak keluarlah..dah pakai lawa2 gini...hihihi

****update****
lupa nak tulis sebenarnya..hihihi
Kelmarin Ibu tanya jugak pada nurse pasal kena test baby bg makan telur tuh...untuk injection 1 tahun.. tp nurse cakap tak perlu..Ibu sebelum ni dgr dari kawan2 juga yg berkenaan "bg test mkn telur" tu.. so ,,,Ibu dah pun bg Dalila makan, tp dia tak berapa suka...dia mkn sikit saja..telur rebus kuning dan putih pun sama..dia tak suka..tp tak de naik tanda2 alergik pun kat badan dia. Ruam panas kat leher tu biasa lah..bila berpeluh jer keluar.

22 comments:

ema mummy meen said...

selamat dalila..... x kene enjet

Suhana Shahril said...

Geram la tgk si Dalila ni. Chubby! Kalo injection tu leh buat dia demam, kena bg dia mkn ubat demam cepat2 lps dia kena cucuk. Tp tgk Dalila ni baik jer, mesti x byk ragam sgt kan.

AiNeRzA said...

comel...nanti buat toncang pulak...lagi comel...hihihihi

lin said...

cutenye dalila..hehe..

Mrs. Adz said...

ceh wah,siap nak call abah ye..pandai dalila ni berlakon ye..rambut dalila tu ko ikat ke min..dah panjang dah lebat ye rambut dia..fringe eisya hari tu aku potong sendri gak..sampai dah tutup mata masa tu..tapi macam ko gak la..senget skit..hihiii

10 said...

HAHAHAHAHAHAHAAAA... kena inject... hawa 12hb ni kena inject kat hospital... nampaknya seharian la org kena tunggu kat hospital tu... nape la hawa ni alergik telur ek? hawa suka nangis bila kena inject...

dalila jgn nangis2 tau...

amboi... mantain ke berat tu? hihihihihiiii...

canteknya baju dalila... jom kuar nak x?

Intan said...

Cantek lah dalila gayakan baju aunty farra belikan tu :) Siap calling calling daddy nak ajak jenjalan ye sayang...he he.

nadnye said...

comel baju nie macam tuan punya baju... :>

Dalila nak ringankan badan nak jalan dengan laju tu.. sarah pun sama nampaknya macam tak naik berat jea.. bulan depan baru setahun baru check up...

Dilla Zaidi said...

lega ek ibu arifa, dalila tak jadi inject..

pelik kan bile anak yg diinject, maknye yang sayu habis kan....

izzahazfar said...

wah untung benor delila ni..asyik menang contest ajer yek..

kira akak ni sabor jugak ye kat nurse2 tu..boleh pulak ditunda tarikh sedangkan tarikh tersebut depa yg bagi..

akak dok bayan baru ka..?
leh la kita link blog ehh...zah dok kat mengkuang titi

CuTeMiUt78 said...

alahai tomey la dia pakai baju tu..

Nadiah Sidek said...

geram la tgk dalila ni. nk pinjam blh tak? ngee..

Dayah said...

psl makan teluq tu, masa Shukrina pu nurse klinik perai suruh,makanya Dayah bagi la..mmg budak ni allergik teluq..taktau sbb tak penah bagi..habis naik rashess..alamat sehari berkampung kat Hosp BM utk cucuk setahun..padahal lepas cucuk tu, alhamdulillah ok ja.... sbb MMR ada sedikit kandungan albumin,,tu yg depa takut tu.

10 said...

yg fasal telur tu kan kak min... 5x org p kinik desa tu... 5x tu jugak la nurse kat ctu suruh bg test makan telur... dah tu siap suruh p jumpa doc lg kat kinik kesihatan... pening jugak org...

rynas said...

selamat hari jadi dalila..tomeinyer dia...

isya said...

salam.. rsnya anak kita ni tahu kot kalo nak kena g klinik, sbb apa, anak saya pun cenggitu gak.. taip kali kalo bg tahu nak g klinik mesti demam.. munkin juga kebetulan.. hehe

nza said...

chantik baju tu...mmg sesuaiii...
Ha, slamat la dalila smntara tu...

nza said...

Chnatiknya baju tu...mmg sesuai dgn dalila..

diniedinar said...

dah 1 tawun dalila ye...nmpk dh lama sgt auntie dinie x bukak blog.

jmpa 'mak tiri' (nurse) nanti jgn nangis taww..good girl

lawa la baju..suka tgk bb girl pakai dress/gaun cam tu

YatieJay said...

Akak pernah terbaca kat majalah, yg pasal telur tu tak semestinya perlu...

Entah la ye....bagi akak taksalah mencuba, just try dlm kuantiti yg sikit dulu. At least kalau ada allergy reaction, tak teruk sangat...

Dalila..be strong next week ye!

ibu emy efy eqy said...

cutenya dalila dgn baju baru. minggu depan kenalah inject ye! kuatkan semangat ye dalila.
♥ cayang dalila ♥.

Mama-Danish & Sarah said...

selamat montot dalila kali nie....tunggu next week lak ya...

min, ada satu contest anjuran blog miera dkt chat box akak. baby in gown contest.....sesuai utk dalila yg ada gaun chantek-chantek...cuba la min...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...