nak join? klik banner ni yer

Thursday, September 3, 2009

@ Nak tengok TV..

Hehehe..bila baca entry di blog QQ dan MamaQaisara tadi terus jer rasa mcm nak tulis jugak entry topik yg sama..

SEMAKIN SUSAH IBU NAK MENONTON TV sekarang nih

Apa yang buat Ibu cakap macam tu? haa..tengok lah aksi2 anak dara Ibu nih..
cepat jer memanjat ke rak tv tuh..

memulakan 'kerja' nyer..

Ibu atau Abah apa lagi...terus cepat2 tekan butang "off" di remote ASTRO tuh....nak kasi tv tu "off"...risau rosak jer mata budak kecik nih...dok tengok tv dekat2 sgt.

muka ala2 nak minta simpati...sbb tv dah "off"

Bila tv dah "off"..pandai pulak dia tekan butang pada tv tu..(yg Ibu bulatkan pada gambar tu) dia nak kasi TV tu.."on" balik kot..
Kadang2 bila tak 'ON' jugak...dia duduk terus tekan2 butang2 pada dekoder ASTRO...sure menjadi ('ON) punyalah tv..

Geram-geram sayang jer tgk perangai dia skrg nih..

KALAU REMOTE ASTRO PULAK

Dia memang sukalah...kadang2 buat ala2 telefon...halooo?? ..halooo?? dia letak kat telinga remote tuh..pandai pulak jah kan remote tuh dari Ibu bila Ibu minta balik...nak tukar balik channel bila dia tertekan butang remote tuh..entah ape2 tah yg dia tekan..kadang2 baik tutup Tv daripada dok berebut remote dgn dia...


alahai sayang Ibu nih...kang tak pasal2 rumah kita ada dua pulak remote astro ni kang....

p/s: tapi kalo sesetengah iklan yg dia suka tuh...panggil pun buat tak dengar jer tau..khusyuk sgt tgk iklan tuh..
antara iklan yg dia suka:
  • iklan yg ada kanak2/ baby....cth: iklan susu, iklan holick.
  • iklan yg ada Uncle AZnil....cth: iklan tom-tom bak...iklan macam2 aznil.
  • iklan yg ada benda bergerak2...cth: iklan NTV7..ada bola2 purple timbul2 tu

23 comments:

zue_annie said...

hehhehe makin pintar dah si dalila ni :)

mamaAliff @ salmi said...

ekeke...

budak kecik nih..pandai tul minta simpati..geram cikmie tgk tauu!! xsabor nk tunggu aliff mcm tu hehe..mbesar dgn sht dan kuat...

Mrs. Adz said...

haha memang sama macam eisya..suka nor nengok tv dekat rak tv tu..tapi eisya suka tepuk tgn kalu de iklan bebudak tu..tepuk tgn pastu debushhh jatuh..hihiii

nza said...

ank2 besar tu mmg suka advencure...semua nk pgang n sntuh...

kalu xjg brg2 tu bolh rosak dikerjakan...

Jiey^Mien said...

bijaknya dalila nih..
=)

miemiey said...

anak2 kl makin membesar makin aktif..tambahn dah dpt kaki..penat laa kita duk layan dia..tapi takpe laa asal kan diorang sihat...

MeL said...

samalah dgn mika, suka tekan on/off tv tu..aish! geram betul. terpaksa alihkan sket tv kedlm. remote pn smlah, xleh bg dia nmpk..bdk2 ni lbh kurang je peel drg kn ;)

E.L.I.Z.A said...

heheh comei je..proses bby semua +- kan..semua benda dia nk explore..nnt awak tgk la, dia pandai lak bukak sendiri dvd player..siap buleh pilih cd yg dia suka hehehhe

**ibu kena beli tv lain la gamaknya ;P

Putra Mama said...

naper ek bdk2 suker sgt ngan aznil?? Fawzan pun samer camtu.. kalo dr jauh dengar suare aznil tu, trus die merangkak ke depan tv.. cam ader aura aznil..

QISFA ENTERPRISE said...

hawa pn sama gak... pantang jumpa remote control... kalo dh dapat tu pegang x lepas (ini aku yg punya) hahahahahaaaa... lawak2...

Mama-Danish & Sarah said...

nampak gaya ibu dalila kena beli kabinet baru....lebih tinggi dan tak sampai dicapai dalila...

kat rumah akak kan, walaopun kabinet dah tinggi, anak dara akak tu siap ambik kerusi plak wat panjat sbb nak tekan tv....huhuhu...

mamaMUHAMMAD said...

da besar ye dalila..cute betul tengok muka dia tu..rambut lebat betul..dalila sekarang makan apa ibu?

QQ said...

ala tomeinye dia...

Intan said...

Ha ha...kelakar lah dalila nie :) Intan sejak arissa dah leh merangkak, siap letak coffee table depan tv so dia tak leh nak usik or tekan2 itu ini...senang citer :) Den pon tak poning kepala...he he.

Ummi Salsabila said...

hahaha.klakala..sian die buat muke simpati suh on blk.aufa pun suke tgk tv dkt2..uih,xsakit ke mata die?

kdg2 die pi baring dlm tv console tu.kn de ruang ltk bende bwh tu kan.die masuk situ.wakakakaka..lwkla..

pandai dalila tgk tv yer.muahs..

ibu_arifa said...

TO ZUE_ANNI: heheh..terima kasih.

TO MAMA ALIFF: Terima kasih...nnt cik mie sure pening kepalanyer melayan karenah org nak 'control' channel tv nih.

TO MRS ADZ: lor..sampai jatuh ker..kesiannyer...hati2 yer sayang..

TO NZA: Tu lah..risau jer dekoder astro tu rosak..tak pe lah..dia tgh nak belajar kan..

ibu_arifa said...

TO JIEY: terima kasih Jiey..Ian pun bijak jugak...suka tgk dan baca cerita Ian.

TO MIEMIEY: yer lah asalkan diaorg sihat...saya pun dok 'awas' anak dari jauh jer lah..biar dia explor dunia disekeliling dia tu sendiri...baru dapat kaki ni, kesian bila tgk dia jatuh jer lah kan..

TO MEL: hihihi...geram2 sayang kan kat diorg nih..peel sama jer budak2 nih..sabar jer lah

TO ELIZA: Dalam perancangan la nih nak beli tv lain...dok berkenan dah kat LED tu tuh..tp harga mak aiii...Eiyaman..siap pandai pilih2 cd ek?..kagum2..

ibu_arifa said...

TO PUTRA MAMA: entah lah...pak nil tu ceria kot...tak pe lah...saya pun suka jugak kat pak nil!! (sambil buat gaya tangan mcm pak nill tuh) hihihi..

TO ATEN: tu lah..pening nak memujuk nak tukar balik channel..lagi lah kalo tertekan sampai masuk tang "setup" astro tuh...risau dia ter tukar setting apa2 jer..

TO MAMA DANISH SARAH: hoo..lagi bijak dia tuh..sampai guna kerusi tuh..ingat kalo ada rezeki lebih nnt..nak cari tv yg sangkut kat dinding cam eric leong dok guna tuh...awat lah dia tak mau umah chek nih...mai make over kt sini sama.

TO MAMAMUHAMMAD: yer mama muhammad..dia makan bubur kadang2 nestum jer skrg...tp skrg ni makin kuat makan lah...alhamdulillah berselera ;)

ibu_arifa said...

TO QQ: makasih.. sam jer kan peel anak2 kita nih..akal byk tul..

TO INTAN: bagus jgk idea tuh..kami pernah try letak box mainan dia tuh...tp tak berjaya...mungkin box tu tak seberat mana kot...so dia boleh tolak2 box tuh...nnt nak try idea kak intan ni jugak lah. Thanks ya.

ummi afifah said...

haa...sama juga macam kakak afifah ni ye arifa... mmg susah la ibunye... mmg berebut je dgn si comel tu...bila dah cerdik nanti lain pula.. apa yg dia syok tgk dah tak leh tukar..

gee ryder said...

budak2 mmg xble bepisah ngn tv...dia dh nk start explore la tu...sket ari lg dia panjat rak tv tu pulak hehe

CuTeMiUt78 said...

hik..hik..hik.. semakin bijak arifa ya.. sama la cam mirul dulu.. lagi over dari arifa ni

nadnye said...

kalau remote tu letak jauh2 tinggi sure tak sampai.. Abang2nya cukup sakit hati, orang tengah tengok tv atau dvd , sarah pi tekan off button.. apa lagi melenting abang2..

dalila takde kawan tu.. tu yg main tv... kalau ada kawan tak hirau tv tu.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...