nak join? klik banner ni yer

Saturday, September 5, 2009

@ Arifa dan Mesin Basuh Ibu..


Ini kes Arifa Dalila tak mau duduk bawah lah nih...asyik nak berdukung saja.. susah Ibu nak masak untuk berbuka puasa.
Kesian pun ada..kelakar pun ada.. harap2 tak rosak lah WM ibu tu...dek kerana menanggung berat Dalila nih.

Kalau letak bawah...dia akan menangis mcm kena gigit dgn apatah jer..bila Ibu dukung pulak ...bukanyer mau dok diam...sibuk nak menolong...tertunduk2 kepala dari dukungan Ibu nak capai sesuatu yg dia teringin..

Tapi bukan hari2 dia mau dok dalam nih...ada mood2 dia jugak..kalau dia mau duduk tuh..kena konon2 nyer kita nak main "pee -a- boo" dgn dia lah..sambil Ibu menyorok2 kan muka...sambil tu Ibu buat kerja...basuh beras ker..goreng ikan/ayam ker...kalau dapat 15-20 minit alhamdulillah lah...sebab selalunya barang2 nak masak (kerja2 potong bawang/sayur awal2 tengah hari dah Ibu siapkan)

27 comments:

Hafiz Hamid said...

adik sy pn mase kecik suke duduk dlm WM, x tahu knp...=)

neverletmego said...

ala cute nye dia..dalm WM..:)..

miemiey said...

TAK PE BU ARIFA LETAK DLM NI
TAK JADI MASALAH PUNYA
ASAL JGN DIPUTAR CAM NK BASUH KAIN UDAH LAA
KAN LAEN JADINYA....
NI SALAH SATU TIP NK ANK DUK DIAM TIME MASAK
BOLEY DIPRATIKKAN NI
QIQIQIQIQIQIQIQ

Mama-Danish & Sarah said...

comelll jerk dalila dlm mesin basuh tu.....jaga-jaga, kang dia gi tekan button start...sudahhhhh....termesin anak lak jadinya...hihihi...

kalau akak lak, letak jer sarah dlm kerusi makan dia, lps tu umpan dia dgn makanan....baru la dpt masak dengan aman...

YatieJay said...

Laaa..mcm akak masa naufal zaman2 nak melekaaattt aje. Disebabkan tak tahan, akak letak je dalam mesin basuh tu. Suka pulak dia! Mcm Arifa la ni....

Tapi sekarang disebabkan berat dia dah jejak 13kg+ dan ditambah dah boleh jalan sendiri memang dah takleh letak kat situ. Asyik nak memanjat keluar pulak

~eZmALiZa~ said...

hahaha...klaka sy tgk adik kiut ni dlm WM..kalau akak nk tau, dlu mak sy pon wt cmni jgk kt sy..upenyer mnde ni turun temurun yer care dye..hahahaa... :D
ksian adik arifa.. :P

10 said...

oooo... dalila merap dgn ibu ek...

QQ said...

hahahahahahaha..so kiut n funny la little kids nie...

mamaAliff @ salmi said...

ekeke..tsengeh2 dalila kt dlm tu ek..same la kt aliff merap kt mama dier..tp WM kt blik atas xleh nk praktik kt dier ehehe...

zue_annie said...

hehhehe cutenya....

Mrs. Adz said...

hahahaa lawak tul la..dia nak tolong ko la tu..besar nanti rajin la nolong ko masak.bagus gak idea tu cuma kena be aware la skit.takut dia tertekan butang start ke spin ke..huh menakutkan..kesian pun ade nengok pic dalila ni..kena kurung lak..susah gak klu macam ni kan..nasib eisya suka main kat depan je time aku masak.bukak kartun senyap la dia..hihiii

min,rambut dalila yang kat depan tu ko potong ke.macam dah pendek aku nampak..tapi macam tak lurus skit la..ni mesti kes susah nak potongkan..dah banyak dah gigi dalila..best je tengok gigi dia(pe kes lak aku best tengok gigi ni..) :-p

Nadiah Sidek said...

hehe...suka pulak dia duk dlm WM tu

mamaMUHAMMAD said...

comel jer dalila dlm WM..
siap senyum nmpak gigi..
rupa dalila serupa betul dgn ibu yek saling tak tumpah..anak emak nih..

Jiey^Mien said...

Sebijik cam Ian gak nih.. Susah nk wat keje, asyik nak berdukung jer..
Nak msk mmg kena tgg ayah dia blk..
=)

Kakak said...

Sebenarnya dia nak tolong ibu dia masak tak?
Hehe...comelnya..nak marahpun tak jadi, kan?

AshAnas said...

akak tak letak dlm walker ke?

white rabbit said...

Mula menerima RM5 dari setiap seorang yang join di bawah link url web anda, 100% komisyen milik anda
http://www.danaraya.com/index.php?id=HOTMOMMY85

ibu_arifa said...

TO HAFIZ HAMID:..adik hafiz pun suke jgk jer..mgkin dia goyang2 sikit kot bila dok dlm tuh.

TO NEVERLETMEGO: terima kasih...*wink* ..*wink*

TO MIEMIEY: takde lah nak terputar cam basuh kain..dah off suis dah sblm letak dia dlm tuh..hehehe

TO MAMA SARAH: Hehehe..insyaalllah tak termesin anak punya...dah off dah suis tu sblm letak dalila dlm tuh..bagusnyer dia mau duduk atas kerusi tuh...senang kerja kan.

nza said...

ha,kn dalila dh kena basuh dgn ibu...

ni mesti kes dalila nk join msk dgn ibu diakn...

ibu_arifa said...

TO YATIJAY: hahaha..mmg geram bila diorg nak 'melekat' 24jam dgn kita kan..nak p tandas pun susah. untunglah Naufal dah boleh berjalan skrg nih...ni dok tunggu dalila boleh berjalan juga nih...harap2 kurang lah nak 'berdukung' sgt pasni.

TO EZMALIZA:..OOO..ADIK Ezmaliza pun salah seorg "mangsa" kena duduk dlm WM gak ker..hehehe.. :P

TO 10: yer..memerap nak ibu 24jam nih...cam na lah ibu nak kerja nnt sayang oiitt...kesian sapa yg menjaga mu nnt....

TO QQ: terima kasih...sara tak try dok dlm WM gak ker dulu2... :P

TO MAMA ALIFF: hehehe...yer lah..memerap nak brdukung..nak kita bwk jalan2 jer selalu..sabar jer lah kan..

TO ZUE_ANNIE: terima kasih..

ibu_arifa said...

TO MRS ADZ: moga2 lah dia mau menolong aku nnt...tak sabar nak tunggu asissten aku ni besar...syoknyer nnt..
aku dah off dulu WM aku tuh..dah lah kipas angin pun dia tau nak tekan2..nikan pulak butang WM yg flat gitu...baguslah Eisya mau dok sorang..mau tgk TV..anak aku..aku bwk sekali ke dapur..dok tepi aku..dan aku siap bg sudip..periuk2..besen nak suruh dia main2..sambil aku masak sebelah dia..tak mau nyer dia...nak aku angkat dia jugak..skrg ni, kaki dia cam "pantang" kena lantai plak.. tektik nak suruh berdukung lah tuh...adoiii...bila lah kau nak boleh berjalan nak?

hahaha..aku ingat tek de yg perasan dgn rambutnyer tuh,...sbb asben aku pun tak perasan bab rambut tuh..hehehe..mmg susah tul nak potong rambut dia skrg nih..dia nak rampas gunting jer..elak2 muka tak mo tgk depan..tu yg jd tak sama gitu..

TO NADIAH SIDEK: suak jugak..tp tak selalu lah boleh letak...nnt tak "makan" plak trick tu..

TO MAMA MUHAMAD: Terima kasih..mmg anak mak lah dia nih..nak berkepit jer dgn ibu nih.

ibu_arifa said...

TO JIEY: yer ker..saya pun kadang2 tunggu asben saya balik jugak...tp kadang2 asben balik 2-3 minit lg nak berbuka puasa...waaa.waaa..

TO KAKAK: agaknyer lah...sibuk sgt nak capai mcm2 kat dapur tuh..hehehe

TO ASHANAS: dah tak mau dah dia nak duduk dalam walker...kalo letak dalam walker jugak..pandai dia buka kaki luas2..sambil nagis2.

TO WHITE RABBIT:
Ok ..terima kasih singgah sini...nnt saya gi tgk yer.

QQ said...

ibu arifa,sar tak duduk dlm WM cz dulu atuk ngan nenek dia ade..akn dtg tak th lar..hehehe

ummi afifah said...

model WM ni...mmg berebut2 buat kerje ngan anak kecik kan..

Intan said...

Wakakak...spi mcm tu skali min...he he. Tapi good idea gak nie coz senang sikit bg ibu2 yg anak asik dok merap je spi tak leh nak buat kerja apa mcm den ni ha...but arissa dah besor so tak leh lah ubuh dlm wm tu...

Cute je dalila dlm tu...muah muah!

nadnye said...

comelnya jea.. duduk dalam WM.. :).. anak pompuan mmg camtu sibuk nak tolong maknya..

Sarah plak duduk dalam walker teman mak dan nenek masak.. berpusing ke sana sini..

Ummi Salsabila said...

uih,dalila dlm WM!! cool la..suke die yer.:)

ssh kn nk msk..aufa tgk mood juga.kdg2 ok.kdg2 mgamuk..huhu

p/s: ibu dah abis mengajar kt sek yer?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...