nak join? klik banner ni yer

Friday, September 11, 2009

@ Bunyi Mercun

Di rumah kawan2 blogger Ibu semua tak de ke bunyi bising orang main mercun?? dum ..dam..dum..damm..tak kira masa..siang pun main mercun..kalau malam lebih-lebih lagi lah bunyiknyer.. geram betul..lagi2 kita yg ada anak kecik ni..

Kenapa ya tiap2 kali musim nak raya..mesti ada bunyi mercun? Bunga api yg kecil2 tu Ibu tak kisah..asalkan pandai main, ia tidak membahayakan/mengganggu org awam.


<U>TAHUN LEPAS

Tahun lepas, Dalila lahir 23 Ramaddan.. balik rumah dalam 25 Ramaddan ..memang lagi "dasyat" bunyi nyer bile makin nak dekat raya.. macam nak pi ketuk pintu umah mak bapak diorg jer...bgtau yg kami ada new born baby dalam umah.. kesian tgk budak kecik tu terkejut2 tiap2 kali letupan "mainanan" mereka.

Bukan setakat raya kita saja..Deepavali pun sama jugak..bahkan lagi dasyat..jiran atas (Hindu) siap pasang mercun papan yg warna merah yg panjang tu ..sampai terjuntai ke koridor umah Ibu..ingatkan dah habis "seksaan" tu aman lah kami anak beranak...rupa2nyer diorg main berbalas2 tembakkan plak dgn jiran/kawan blok sebelah...2-3 hari mcm ni tau..sabar jer lah kan.

TAHUN INI

Tahun ni, lagi beberapa hari Dalila dah nak masuk 1 tahun usianyer...still tak leh nak tidur /biar sendirian bila ada orang bermain mercun..buat dia terkejut dan menangis2. Sudahnyer Ibu yg tak boleh nak buat kerja, kejap2 dia terjaga/terkejut saja. Kesian kan..


W/pun kita hidup di negara yg aman tp kadang2 rasa mcm tak aman saja bila ada segelintir manusia yg tak ada kesedaran sivik mcm ni kan? Yang hairannyer tu...ada pondok polis kat bawah tu...tp polis tak ambil apa2 tindakan pun..Sabar sajalah..



19 comments:

MiJa said...

duk hostel xde la bunyik2,g masjid usm tu pun kdg2 ade je bunyik mercun..eii..

Mama_Aqish said...

aik...ibu arifa pun beli mercun gak ker???main mercun ni bahaya kan...takut terkena pada diri sendiri....dah macam2 kes kat TV ada yang sampai buta dek kerana main mercun punyer pasal

kakngah said...

las weekend blk kmpg.. dh stat perang mercun. tp masih dlm skala blh diterima lg. tgk la msk mlm 7 likur nant.. org lom hbs terawih diorg dh stat perang... huhuhu!!!

ezan said...

salam ziarah...

betul3x.. ezan pun tension ngan budak2 yang main mercun ni. lg tension kalo mak bapak sekali join.. sabar je la... kesiann tgk sarah terkejut masa tdo.. xpasal2 sakit jantung nanti anakku itu.. huhu...

ema mummy meen said...

nak wat camane ibu arifa... huhuhu..selagi ade org jual mende tu... mmg boom-boom la....

lin said...

aah kan..geram ngan org tak reti bahasa ni main mercun..dhla umh kita ada baby..cm sya dlula...bebudak main mercun dpn rumah, time tu dlm pantang..geramnye..nk je pegi luku kepala sengsorang.

Mrs. Adz said...

haah min,aku pun sma gak..eisya dah la jenis tido awal ku 8 tu mesti dia dah ngantuk punya..aku tidokan pastu dalm 5 minit mesti terjaga menangis sebab bising..last2 budak tu ngamuk la sebab ngantuk tapi tak leh tido.aku pun geram nak g cakap ngan mak bapak diorang je..tapi sabar jela kan..last2 aku ajak eisya main sampai kul 11 tiap-tiap hari..kesian anak aku kena tido lewat..hihiii

(wei komen mcm n3 aku lak kan..)

QQ said...

kat sini pun same..tension..sara nak tido pun susah..rase nak jeritkan aje..

Dilla Zaidi said...

alahai siannye la ye ibu arifa..

konpem sakit hati kan stiap kali bunyik bising tu..

kat tempat dilla ni okeh la, main gak mercun tapi biasa2 jek..terkawal lagi..

tp Sasha tetap gak tido lambat tetiap malam..saje dera ummi dia suh main..

Dilla Zaidi said...

alahai siannye la ye ibu arifa..

konpem sakit hati kan stiap kali bunyik bising tu..

kat tempat dilla ni okeh la, main gak mercun tapi biasa2 jek..terkawal lagi..

tp Sasha tetap gak tido lambat tetiap malam..saje dera ummi dia suh main..

mamaAliff @ salmi said...

same la..kdg2 tu si kecik mie dah la xmo tdo..tp elok je dia nk tdo..pong pang pong pang bunyik..mcm nk jekk balingkn benda kt budak2 tu..eee gerammm!!!

Nadiah Sidek said...

mmg geram pun. tak tau la diorg ni. takleh nk fikir lgsg org lain. kalau mak ayah diorg pun jenis tak kisah...lantak la anak nk main mercun ke apa...lg haru! huhu

Intan said...

Eeee dengar pon geram, apatah lg min ngan dalila kat situ. Patutnya mak bapak diorang nie bg main bunga api biasa2 dah lah but don't give them yg jenis keluarkan bunyi yg kuat tu.

Kena pikiq lah org lain sama...ni tak. Bila jari putus ke apa br nak menyesal :(

P/s: Ntah2 polis kat bawah tu pon join main skali kot min...he he

gee ryder said...

erm samala saya pun berpantang dlm buln ramadhan 2 thn lps..kt kg lak tu..lg dasyat mercunnye..tension tul..lg parah, papa nye join sama..aduhaii

gee ryder said...

erm samala saya pun berpantang dlm buln ramadhan 2 thn lps..kt kg lak tu..lg dasyat mercunnye..tension tul..lg parah, papa nye join sama..aduhaii

MiJa said...

aku dah jumpa cara nak buat text berjalan-jalan tu ngn ag senang..hahaha
nnt aku bgtau hang dia pya link..(kalo aku jumpa balik)hahaha nk g qbay plak ni!

Gieyana said...

Kesian kt Anak hang...Nureen kalau dgr mercun terus jer nangis..takuuuttt!huhu

YatieJay said...

Kat area rumah sewa akak ni ramai chinese. Biasanya yg tension masa CNY la....Dah la main mercun papan yg merah tu start kul 12 tengah malam. Berlanjutan lak sampai 2-3 pagi. Tak cukup dengan tu, esoknya seawal 7 pagi dia start mercun papan tu lagi...

Pergghhhh...jangankan baby, kita yg dah tua ni pun boleh terkejut...menyirap betul!

10 said...

ooo... teruk sungguh la depa tu... mmg x reti bahasa sungguh... sesuka ati je main mercun tu, x ingat orang lain dah... sabar je la... nanti kita p booommmkan umah depa noh... baru tau langit tu tinggi ke rendah...

tahun ni kat sini x bape dengar dah budak2 dok main mercun tu... sekali sekala tu ada la... rasa aman ckit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...