nak join? klik banner ni yer

Monday, September 7, 2009

@ Nak buat label Cloud bergerak2

Semalam ternampak ibu amy afy aqy drop komen kat chat box Ibu..minta Ibu ajarkan macam mana nak buat label cloud yg bergerak2 cam kat blog Ibu tu.

Label cloud ni Ibu belajar jadi blog kak Nadnye... terima kasih kak Nadnye sbb sudi kongsi.. Jadi Ibu pun nak share juga ilmu ni dgn ibu amy afy aqy serta kawan2 blogger yg berkenan nak buat label cloud gerak2..tp tak tau nak buat macam mana..

step-step ni untuk org2 yg tak berapa reti koding2..mcm Ibu laa

1st step:
masuk ikut link ni: http://www.bloggerbuster.com/2008/08/blogumus-flash-animated-label-cloud-for.html

TAPI JANGAN INSTALL LAGI..

2nd step:
Kalau terus install koding tadi pd link diatas tu..ia akan jadi ciri2 seperti berikut:
  • font saiz 12 dan warna kelabu (sama seperti di blog Ibu)
  • background warna putih (sama seperti di blog Ibu)
  • saiz kotak label cloud..240px x 300px (ni TAK SAMA..Ibu dah ubah saiz 240px x 240px..so nnt korang pun ubah ikut saiz yg korang nak lah)

Jika merujuk pada link (1st step).. anda hanya perlu mencari (guna "find.".tekan Ctrl dan F serentak) cari ayat2 cinta seperti dlm box yg diberikan tu..HANYA TUKAR pada nombor2 koding yg berwarna merah dan biru dengan koding warna yg anda mahukan..

Pilih kod warna yg sesuai dgn warna tema blog anda.. di alamat http://html-color-codes.com/ ..pastu replace/gantikan dalam kod asal pd link (1st step) tadi tu... (bagi menggantikan warna kelabu atau backgrond putih tu)..sila rujuk label cloud di blog Ibu..


insyaALLAH.. jadinyer..sbb senang saja nih.


ingat yer...

--------Tukar koding warna yang anda mahukan dahulu baru install dlm blog--------





p/s: sape2 yg try benda ni nnt..bgtau lah yer...SAYA nak melawat ke blog anda nnt...hihihi.. saya berkongsi setakat mana yg saya tahu saja.. ;)



14 comments:

10 said...

oooo... camtu rupanya... bagus info ni...

Dilla Zaidi said...

thanks ibu arifa untk info nih..

leh la dilla try kt blog sndri nnti..

miemiey said...

ooooo...kasi kongsi ilmu yee...bagus...bagus...

IBU AMY AFY AQY said...

thanks byk2 ibu arifa. kak salwa dah berjaya buat cloud labels. seronok sgt, rasa macam nak jumpa ibu arifa belanja makan sbb buat tutorial ttg cloud labels ni. nanti tok guru jelajahlah ke blog akak dan tengoklah cloud labels akak. thanks sekali lagi. hanya ALLAH yang dapat membalas segala budi baikmu ini.

PadNani~~{@ said...

Thanx for sharing dear:)

Nadiah Sidek said...

oo..gitu ye caranya? ari tu teringin gk nk buat label cloud yg bergerak2 tp tak tahu cmne..last2 buat yg statik tu je la. tp buat ms ni mls la pulak nk tukar. tq 4 sharing ya! :)

E.L.I.Z.A said...

ooo mcm tu..nk try gak la nnt..mmg dah lama tingin nk label mcm tu..tp asyik bertangguh nk cr tutorial..sib baik ibu arifa dh bg tutorial..lg senang

MiJa said...

kwn aku ada buat ni,aku igt mmg template dia..haha sungguh la aku x tau bndalah ni..

MiJa said...

hahaha aku buat tak jadik2...

YatieJay said...

Mcm tau2 je kak yatie tengah ushar mcm mana nak buat tu...tapi sakit "M" laa....tunggulah bila rajin nanti

Procrastination!

Ummi Salsabila said...

ibu terorla..kite mmg xteror bab2 ni.aduh.poning gak..

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

nanti kyana try jugak la

Mama-Danish & Sarah said...

min, cuba lepas ni min korek ilmu buat n3 yg ada emoticons tu....pastu kongsi-kongsi ngan kitaorg ya....

nadnye said...

macam terbatuk-batuk rupanya ada orang mentioned nama kita :)... anak murid nie mmg dah pandai dah sebab cikgu kan:)

akak sejak tukar LO nie tak ubah
balik cloud yang bergerak tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...