nak join? klik banner ni yer

Sunday, May 24, 2009

Sudah 8 bulan

Rasa macma lama saja Ibu tak ceritakan kisah perkembangan Dalila sejak hari tu mem 'private' kan blog jap tu.. Hari ni memandangkan umur Dalila baru masuk 8 bulan, Ibu nak ambik kesempatan nak tulis sikit berkenaan anak dara Ibu ni.




  1. Sejak masuk 7 bulan lepas..pantang tak nampak bayang Ibu, mesti menangis, tak kira lah dengan sesiapa pun (mahupun sedang di dukung Abah). Paling koman pun Ibu kena baring di sebelahnya-bila dia sedang bermain dgn mainannya.


  2. Selalu buat aksi TERJAH..sampai kadang2 buat Ibu macam nak putus nyawa saja..sebab tak sangka dia nak melonjak kehadapan macam tu terutamanya bila dia nak kan sesuatu benda dihadapannya.


  3. Kuat nak memusing badannya bila sedang baring atau sedang hendak didukung..memang lenguh tangan nak lawan kudrat Dalila ni..contohnya bila kita nak buat bagi dia pusing menagadap kita tapi dia nak memusing badan mengadap kearah lain (ke benda2 yg kita tak bagi dia main la selalunya...)


  4. Pandai buat bunyi kentut, tepuk tangan, main cak cekur udang gamit, dan buat bunyi dari lidah dah..sekarang tgh rajin main buat bunyi sambil tepuk2 mulut tu..


  5. Dalam usia 7 bulan 3 minggu aritu..ibu dah ajar Dalila mandi air paip biasa di dalam bilik air..basuh berry pun kat dalam bilik air dah sekarang ni.


  6. Ibu dah mula tinggalkan Dalila pada MIL selama 2-3 jam sehari -itu pun bila Ibu ada kelas memandu lah..


  7. semakin kerap meng 'angkat punggung' bila menirap..dah boleh merangkak satu tapak kehadapan dah..tp kadang2 jer dia mau buat..yg selalu buat menyulur ke belakang lah!


  8. Tak akan mahu didukung lama dengan org yg tak dikenali..mesti menagis kuat punyalah.. dah tu Dalila suka sangat tenung/tengok org..bila org ambik dia nangis pulak.


  9. Alhamdulillah..dia masih lagi minum susu Ibunya...w/pun makan dah makin berselera..senang hati tgk habis mangkuk..tiap2 kali makan.


  10. Gigi buat masa sekarang masih lagi 2 batang..tajam pulak tu.. sabar menahan saja lah bila kena gigit tuh..ohchh



13 comments:

Yan said...

kire entry aritu awak dah delete yer..

comel la arifa

Jiey^Mien said...

Happy 8 months old dear.. =)

zue_annie said...

hai si cute miut dalila cayang .... wah dah mcm2 ragam ek hehehhe...

Mama-Danish & Sarah said...

seronok kalau anak2 habiskan makanan yang kita bagi...

YatieJay said...

Salam....lama tak dengar cerita..rupa2nya dia private blog....Mcm mana dah skrg ni? Akak pun tak tau cerita sebenar memandangkan akak "terlepas" private blog awak tu...Apa2 pun harap semuanya dah ok sekarang ni....Dalila pun makin comel...

ibu_arifa said...

TO YAN: tak delate..ada lagi cuma simpan jap.. kak yan lum abis baca ker? kalo ada sape2 kawan2 kita nak baca nnt saya boleh publish balik..tp dlm mode "private" lah..

TO JIEY MIEN: terima kasih :) kiss2 utk Ian yer.

TO ZUE ANNIE: huhuhu..mcm2 lah gelagat dia hari2..bila ni leh jumpa aunty zue nie..?

TO MAMA DANISH SARAH: yer lah..kalo tak abis risau dia lapar lah pulak..w/pun bagi susu 24 jam.

TO JATIE JAY: mintak ampun kak yati.."terlepas" nak invate ari tu..kak yati nak tau citer tu ker..leh saya privetkab utk kak yati nnt...nak?
terima kasih..semuanya..alhamdulillah..dah okey.

Ummi Salsabila said...

comelnye dalila.byk sama dgn aufa..hehehe.sama sgn aufa suka tepuk mulut2 buat bunyi tu.mane ntah dpt kan? rsnye xde aja pon.huhuhu.aufa pon 2 btg gig suke gigit ummi.sakit..:(

Hayatie said...

yeay..lagi 4 months to go...semoga dalila makin sihat dan cute!...

zue_annie said...

hehehe..tu er tingin nak jumpa sgt ngan dalila ni...xpa ibu p blajar kete nan ti leh bawa dalila jumpa aunty zue hehehe

10 said...

dalila dh ada 2 btg gigi... hawa lum lg... nape lambat tumbuh ek?

ibu_arifa said...

TO UMMI SALSABILA: tu lah..dari aritu lagi dah perasan..nak sama gayanyer dgn Aufa..tp Aufa lagi terer lah..lagi cepat dapat buat serba serbi jika bandingkan umur dgn Dalila.

TO HAYATIE: Terima kasih kak Hayatie..tgk gambar kak Hayatie dalam majalah pa& ma dah ker?

TO ZUE ANNIE: wokey..insyaallah..nnt minta Dalila lak yg kiss2 kak zue..dah reti kiss2 dah skrg.

TO 10: Hawa mungkin nak berjalan dulu kot.. perkembangan anak2 kan tak sama..nnt ada lah tuh..sakit tau kena gigit..tak dapat jari..kaki/ lengan/ bahu pun jadi tau..dia gigit semua.

Intan said...

Sat je dah 8 months ye :) Makin cumel lah arifa ni...gewammm aunty tengok!

ibu_arifa said...

TO INTAN: terima kasih kak Intan.. Arissa pun bikin ku geram gak lebih2 lagi tang pp dia tuh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...