nak join? klik banner ni yer

Tuesday, May 26, 2009

Koleksi buku Dalila

Buku2 milik Dalila tak berapa banyak lagi..masih dalam proses nak menambahkan koleksi lagi.. tp Ibu tgk memang dia suka dgn buku.. apatah lagi kalo dapat gigit buku/kertas2 tuh..lagi peberet dia..

Buku pertama Dalila ni ibu dapat sebelum Dalila lahir lagi..masa ke kelas antenatal kat Hospital Pearl maternity ..lebih kurang 1 bulan sebelum due..(lagi pun kelas free kan..sape tak nak join) Buku ni Ibu dah kasi Dalila tengok dan pegang sejak umur 2 bulan macam tu lah..time ni dia dah stat kurang tidur..berbanding dengan masa umur sebulan kebawah..asyik nak lelap jer time tu.

Terima kasih Pearl Maternity Hospital..dan juga Anmum!!

Buku pertama Dalila

Buku di bawah ni baru je Ibu beli..Beli kat kedai buku Popular Queensbay Mall ..satu RM5.50 jer.. suka sebab gambar2 yg kat dalam buku tu ..gambar2 real.. bukan gambar2 lukisan atau gambar kartoon ..buat masa ni..Ibu beli tiga buah jer dulu..siap bawak nak kemana2 lagi ni..ni pun dia suka gigit jgak..mentang2 lah dah ada gigi tajam tuh..


Buku bergambar pertama Dalila


Buku kat bawah ni Ibu sangat berkenan bila tengok TV9 rancangan "USTAZ ZAMRI BERCERITA"..Ustaz Zamri tu ceritakan kisah nabi2..(Ibu sempat dengar kisah nabi Zakaria..Nabi Yahya..Nabi Isa..Nabi Muhammmad s.aw.) sambil pegang buku ni..so..puas ajak Abah gi carik kat MPH kat Queensbay tuh.. nasib baik jumpa jugak.. tu pun tinggal satu jer..RM 49.90 satu.. Kadang2 2-3 citer ibu baca kat Dalila..suka dia dengar..diam jer bila dengar Ibu baca cerita.. Setakat ni lum jumpa lagi citer2 nabi..tp bagus lah buku ni..dia ajar kita nilai2 mulia..seperti bersyukur..jangan sombong..tamak dan sebagainya..

Buku cerita pertama Dalila

P/S: Ibu dah belikan buku untuk sayang tau..kena rajin2 baca buku pas ni..jangan gigit2 buku tu..sian kat buku tu-- nnt dia nangis2..sbb Dalila suka gigit dia..

17 comments:

Mrs. Adz said...

wah..dalila dah ade buku cerita la..eisya belum ade lagi story book ni..bestkan membaca sama anak-anak ni..

Na Shari said...

Mudah-mudahan Dalila menghargai segala buku yang ibu belikan untuk Dalila....

Bagus la, beli buku awal2...walaupun dia tak pandai baca...tapi she can have fun dengan tengok gambar2 dalam buku...

Bagus untuk meransang pertumbuhan dia...

mama auni firdina said...

byk da ekk koleksi buku2 arifa..auni baru ade 2 buku..igt nk tmbh lg..tp yg 2 buku tu auni geget2..hehheheh

lili11 said...

Waaah .. bagus ler ibu selalu bacakan citer untuk Dalila. Cepat pandai tau, cayang!

Yan said...

hehehe akak pun nak beli tp tak singgah2 lg kedai buku...

tp risau qis gigit2 gakler.. hehe

zue_annie said...

wah bagusnya...perancangan masa depan yg tepat....

10 said...

hahahahahahahaaa... baby cute dalila suka geget buku ek... hawa pn suka geget gak... ada gak kedai baby yg jual buku yg isinya cam span tu... lembut tapi keras... em, camner tu?

ibu_umairah said...

rajin2 bca buku nyeee...hee.hee

Putra Mama said...

Fawzan br ader 1 buku tu pun buku lyric lagu kanak2 ngan CD tu...hehe..
Kalo komik Wira Tunggal daddy tu byk... byk yg tlh dikoyak si fawzan.. hehe
Nak jgklah beli buku My body tu.. sy mmg cr buku yg ader gmbr real.. br menjana minda ckit.. ;)

nadnye said...

bagus la ibunya dah ada collection buku untuk Dalila... teruskan usaha yang bagus.. Sarah pun sama semua buku nak masuk mulut..

YatieJay said...

Buku "Touch and Feel" tu sama dgn Naufal punya (pun pemberian dari hospital gak)....akak dah start bagi dia tengok dan "pegang gambar2" pakai tangan dia sejak dia 1 bulan lagi...Akak jadikannya rutin sampai umur dia dah jejak setahun ni. Alhamdulillah, sekaran ni kalau akak sebut "ORANGE", dia dah pandai carik gambar orange tu....

Amalkannya walaupun nampak macam dia tak pay attention...tapi sebenarnya masuk otak dia....

ibu_arifa said...

Ni kali kedua taip..td taip habis hilang..garamnya..Internet problem kot..

TO MRS ADZ: Best lah..tgk anak cam dengar jer (bila dia leh stop main) dan diam bila saya baca buku sebelah dia.

TO NA SHARI: Mudah mudahan mcm tu lak kak Na. Gambar tu pulak terang- satu-satu lak tu satu page..senang dia tgk..

TO MAMA AUNI FIRDINA: Tambah jer lagi..moga2 dia dah tak gigit2 lah nnt.

TO LILI11: Terima kasih lili..moga2 macam tulah niat saya..(thanks drop comment kat blog saya ni :)

TO YAN: Mula2 tu mesti dia nak gigit punya..tp saya slow2 ajar dia cara nak guna buku tu dgn betul

ibu_arifa said...

TO ZUE ANNIE: Terima kasih kak Zue.. yer lah tak kan asyik nak beli baju yer..kan?

TO 10: Ooo..buku tu org panggil cloth book kalo tak silap..aritu nak beli juga..tp time tu tak de yg baru..semua dah terbuka plastiknyer.

TO IBU UMAIRAH: insyaallah..(thanks drop kat blog saya ni yer ibu)

TO PUTRA MAMA: Yg MY BODY tu yg Dalila paling suka tgk..sebab dah stat ajar dah tunjuk kat badan dia dah (4-5 bahagian badan)

TO NADNYE: Terima kasih..sabar jer banyak2 kan kak nadnye bila 2-3 kali larang..dia nak gigit jugak tu..sabar je lah :)

TO YATIJAY: Dulu2 mahu lagi dia di pegangkan tangan..sekarang mau dia marah..cepat2 tarik bila pegang tangannya..boleh kamuk/menangis tau..tak kasi dipegang. Tu lah..nampak dia dgr w/pun kadang2 kala dia tak beri attention lama.

mummYaeesh said...

weols suka buku yg material kain tu..siap berangan nak wat!Hiks..
yaeesh nye buku byk giler (beli set grolier tu) tp weols jerk malas nak layan dia baca..whoops!

ibu_arifa said...

TO MUMMYAEESH: bagus lah dah ada banyak..Dalila baru jer 5 buah seperti di dalam entry tu...nnt2 mmg nak tambah lagi jgk..

Ummi Salsabila said...

byknye buku dalila..best3!

ibu_arifa said...

TO UMIISALSABILA: baru nak mula buat koleksi ni Ummi..nak cari yg mcm Ummi tu tak jumpa aritu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...