nak join? klik banner ni yer

Monday, May 25, 2009

Dah Mandi Air Paip

Pada 20 May 2009 genap seminggu Dalila setiap hari Ibu mandikan dia dengan air paip biasa. Sebelum ni, Ibu sediakan air suam sebagai air mandiannya..masak air dalam cerek, pastu campurkan dalam besen mandianya yg dah diisi dengan air paip bertapis tempat mandi: di ruangan dapur rumah. Ibu tak tahu lah kawan2 blogger bagaimana mandiakan anak2 mereka...still dgn air suam atau dah lama dah mandikan anak mereka dengan air paip biasa tu.

Heater dah lama rosak, jadi terpaksa biasa-biasakan lah Dalila dengan air paip ni yer..Dalam seminggu ni setakat ni Dalila masih lagi okey..alhmadulillah..dia tak demam atau selsema lagi..risau jugakan..dia tak biasa mandi tanpa air suam sebelum ni..

Cuma hari pertama dia menagis bagai lah..sampai sudah letak atas katil baru diam..hari kedua kurang sikit aje dari hari pertama..hari ketiga..bila sampai depan pintu bilik air- dah start menagis dah..dah tau dah..menagis juga bila terkena air saja sekejap saja.. masuk hari ke-4..dia makin biasa..cuma bunyi2 ala-ala manja gitu..Ibu agah2..dia boleh ketawa lagi..

Ibu pun tak tahu sebenarnya..bila kah patut mandikan baby kita dengan air biasa..Ibu biasakan Dalila sbb umur dia dah nak masuk 8 bulan pd 23 May ni. Oleh kerana ibu rasa dia okey..Ibu akan teruskan mandi bersamanya di bilik air lagi selepas ini. Apa yg Ibu makin perasan..selera Dalila makin bertambah juga berbanding sebelum ni..makan banyak lak..sampai licin dalam mangkuk tiap2 kali makan..senang hati Ibu bila dia suka makan cam ni.. pandai anak Ibu!!!


14 comments:

mama-qaisara said...

masa sara dh umo 2bln lbh,kita dah mandikan ngan air sejuk.tapi pagi2 still mandi air suam..skrg pn,kalau pagi2 nk pegi sekolah tu kita mandikan air suam dulu,takut dia selsema kan...ptg kita mandikan air sejuk.

Na Shari said...

Kalau kat nursery akak...biasanya baby umur 7 bulan ke atas, kitorang dah start bagi mandi air paip...lagipun air paip kat sini tak sejuk sangat...kadang2 suam-suam kuku je... :)

Mama-Danish & Sarah said...

umur baby 2 bulan ain mandikan ngan air paip biasa... alhamdullillah dorang tak nangis dan tak kena selsema... biasanya ain amalkan basahkan kaki anak dulu sblm mandikan bahagian badan yang lain..

Nieza Ishak said...

heheheh Zulaikha 3bulan dah air sejuk ... kasi tulang cepat kuat ... ker atau ibu malas masak air .. huhuhuhu

kakngah said...

ank aku msk 3 bln aku dh mndikn dgn air biasa. snangkan pengasuh & nk g mana2. [sbnrnye.. omak eh mls nk msk air.. wakakkaka.. kejam]

Mrs. Adz said...

eisya pun dah mandi air paip sejak 7 bulan lagi..alhamdulillah tak de nangis n demam-demam.tapi tgk gak la klu cuaca sejuk sangat baru mandikan air suam..

Ema@Red said...

aku x mandikan Yasmeen dgn air sejuk lagi...kekadang ade gak kalau mcm nak cepat kan?.... saudara mara dah bising...suh mandikan air paip jer..tapi ntah la.... bagi aku nanti dia sejukk..hehehehe..Yasmeen baru 6 bulan...

zue_annie said...

makan bnyak n makin chubby la hehehhe

nadnye said...

Sarah still mandi air suam..
abg2nya pun pagi2 kene mandi air suam..
tengok keadaan kalau hari sejuk.. mesti mandi air suam..

MiJa said...

zharif start mandi air paip masa bleh jalan.MIL aku xkasi mndi air paip masa kecik,agpun ada water heater.tp kt kg aku mandikan air paip jer.hihi.skg ni dia plak ngengada suh on heater tiap kali nk mandi..eii..

ibu_arifa said...

TO MAMA QAISARA: okey terima kasih 'tunjuk ajar' tu..saya risau 'tercepat bagi mandi air paip' jer..akak dah biasakan sejak umur 2bln yer..ok lah tu..

TO NA SHARI: terima kasih yer kak Na.. saya pun bagi mandi pagi dan petang jugak...kalo Dalila berry pun bawak cuci kat bilik air dah sekarang.

TO MAMA SARAH DANISH: terima kasih kak Ain.. saya pun basahkan kaki dan cuci muka dulu gak..skrg ni Dalila yg lebih suka nak mandi..tergediks jerit sambil ketawa.

TO NIEZA:saya pun pernah dgr juga org cakap camtu..mandi air sejuk -kasi tulang baby kuat.. malas nak masak air pun salah satu sebab jgk la yg ajak mandi air paip ni :P

TO KAKNGAH: Tu la kakngah, mula2 tu rasa kejam jgk..tp pikir nak kena ajar dari awal..terpaksa la dengar Dalila nangis kuat2 bila mula2 mandi tuh..skrg dah serasi dah dia..suka sgt bila time nak mandi..kerja ku pun jd lebih senang!

TO MRS ADZ: Risau gak nak try sbb side asben ada lelah..ku tak mahu ku di persalahkan nnt.. tp dek kerana niat nak train awal..try jgk lah seminggu..mujur ok..alhamdulillah.

TO EMA: Yasmeen kalo selalu kena serang sakit tu..saya rasa tak perlu mandi air sejuk lagi kot..risau gak kan..saya pun risau gak mula2..tp bila kawan2 blog ckp cam tu..rasa "lega" sikit.


TO ZUE ANNIE: lasak mcm ni tak chubby mana lah kak zue..tidor kurang..tgk lah berat dia 27hb ni..naik ker tak? risau jgk ni..

TO NADNYE: ooo..saya pagi mandikan jam 8.30-9pagi..rase tak la sejuk mana sgt air time tu..ptg pun dah jam 4.30-5.30ptg cam tu.. tu lah..kalo hujan..mesti kena rebus air jgk nih.

TO MIJA: Bijak lah Zharif..dia tau air sejuk la tuh..minta on kan heater tu..Nak memudah kan aku jgk nnt bila balik kg..takde lah nak masak2 air semua..(malas yg amat bila di umah emak sendiri)

Yan said...

aritu akak ade gak wat entry pasal mandi air suam ngan air paip nih..

sebab akak mandikan Qis ngan air suam until umur dia 9 bulan.. pastu baru berjinak2 mandi ngan air sejuk..

Tp yg akak perasan.. Qis jarang demam.. adekah pasal mandi air suam..??

ermm ramai yg kata air sejuk buat baby tulang kuat.. tp akak tak sure dimana logiknyer..

Intan said...

Arissa spi la ni tak mandi lagi air paip coz ade try few time, saje basah-basahkan badan dia but dia riauuu melalak. Tak tahan mandi air sejuk le budak manja sorang tu...baguslah arifa dah boleh mandi pakai air paip, p mana-mana nanti tak delah susah if tpt tu takde water heater :)

ibu_arifa said...

TO YAN: Tak pe lah..asalkan anak tak demam kan..mandi air suam pun okey jugak..cuma kalo ada heater tak de lah kena masak2 air dulu..malas nih..2-3 kali masak air sehari.

TO INTAN: memang dia melalak kuat mula2 tu..tp esoknya still try lagi..lama2 okey dah..saja nak train mandi air pain ni awal2..mujur dia 'tahan'-tak demam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...