nak join? klik banner ni yer

Tuesday, April 21, 2009

Tag dari Kak Zaza dan Ummi Salsabila serta Mama Hanin

Ibu telah di tag oleh Kak Zaza..tp rasa macam Ummi Salsabila dan bagi tag ni kat Ibu..tapi belum sempat Ibu buat lagi aritu. So, tak mo bertangguh2 lagi..Ibu selesaikan hutang dgn kak Zaza dan Ummi Salsabila ni cepat2.

1. Letakkan gambar anak yg baru lahir..Gambar kalau boleh mestilah yg masih dalam wad maknanya gambar anak hari yg PERTAMA


Detik2 indah..milik kita berdua

Ini adalah antara gambar2 terawal di wad selain gambar2 yg dah memang Ibu letak kat blog ni.
Ibu memang TERAMAT SUKA tengok gambar ni. Ini merupakan detik2 pertama anak ibu dibiarkan berdua2an dengan ibu saja di wad. Wajah Dalila ni ibu ambik pakai kamera h/p ibu selepas SECARA RASMInya Dalila MINUM SUSU IBU.. masa tu jam 9pagi..hari ke-2 lepas lahir.

Malam sebelumnya..ibu dah alami bengkak B dah..nurse dah bawa Dalila dah untuk try hisap tp..susu mcm tak kuar malam tu..puas Ibu cuba dgn bantuan nurse malam tu. (minta bantuan nurse sbb tak tau teknik nak bagi susu/ nak dukung / dan Ibu tak boleh bergerak banyak..sakit tang luka operation tu) Pagi esoknya Dr. Rozita buat rondaan/check semua..dia suruh bawa bawa Dalila dan try bagi susu juga sbb B Ibu dah keras sesangat dah, nanti Ibu demam..lagi lambat pulak nak balik umah.


Dan akhirnya..ALHAMDULILLAH..berjaya juga anak Ibu ni hisap susu ibu yg pertama kalinya. Tengok tu mukanya..tak nangis pun! baiknya Arifa Dalila ni.. (suka tgk matanya yg ala2 bengkak-sepet time tu) Alaa..bushuk2 masyam ibu ni..


2.Letakkan butir ini:


  • Nama anak:

  • ARIFA DALILA (arifa= bijak/terpelajar. dalila= pertunjuk/pemimpin)


  • Panggilan:

  • ARIFA/ DALILA/ ARIFA DALILA..mana2 pun boleh


  • Jantina:

  • PEREMPUAN


  • Tarikh lahir:

  • 23 sept 2008 jam 8 mlm (due 21 tp tak rasa sakit apa2 pun lagi)


  • Tempat lahir:

  • PEARL MATERNITY HOSPITAL, SG. ARA, PULAU PINANG.(sbb dekat dgn rumah)


  • Berat sewaktu lahir:

  • 3.4 KG dengan panjang 51CM (kat operation room tu sempat lagi dok dengar doktor cakap..(ibu separuh sedar je time operate tu..dok dengar doktor2 dan nurse2 bersembang pulak..macam2 hal :P


  • Cara kelahiran:

  • EMERCENCY LSCS..(baby dah terberry kat dalam dah jam 4 ptg tu, masa doktor pecahKAN air ketuban dah nampak. Pas doktor keluarkan Dalila, doktor letak dekat Ibu, bagi Ibu sentuh2 usap2..kejap dia mcm tertidur..kejap dia macam nangis..bila menagis sekali keluar air mata pulak tu..mata sepet tu melilau2 tgk sekeliling....Bagi Ibu masa tu..rasa macam tak percaya jer dah ada anak sendiri. Alhamdulillah..semuanya dah selamat.

3. Harapan ibu pada anak ni. Jadi ape besar nanti n KENAPA?

Sebelum Dalila lahir Ibu selalu berdoa agar Ibu dikurniakan zuriat yg soleh dan solehah, yg dapat menjaga Ibu di hari tua Ibu, dan yang dapat mendoakan Ibu setelah Ibu tiada nanti. Bila dah selamat lahir semua ni..Ibu doakan agar anak Ibu ni sentiasa sihat, dilindungi Allah dari segala bahaya dan menjadi anak yg solehah (mematuhi suruhan-Nya..menghindari larangan-Nya), dan mendengar cakap Ibu dan Abah sampai bila2. Agar Dalila ni.. berjaya dalam apa juga yg dia minati..Abah harap Dalila ni jd seorg Doktor, Ibu pulak..dulu2 berharap nak dia jd peguam..tp bila Dr. Fadhilah Kamsah kata 2/3 dari kalangan peguam akan masuk neraka.. terus cencel niat tu..Ibu tak kisah Arifa Dalila ni nak pilih kerjaya apa nnt (yg baik2 saja yer nak) asalkan daia ingat pada Ibu dan Abah, hormat org tua..dan menjadi anak yg SOLEHAH..aminn..

4. Nak tag kawan2 bat bawah ni la rasenyer.. kalo ada dah buat..tak pe lah k.
kak azzul http://naufalaiman.blogspot.com/
kak ifa http://ijanifa.blogspot.com/
Ummieisya http://nuraleesya.blogspot.com/
Kak Nadnyehttp://keloncot.blogspot.com/
Kak Diniedinar http://diniedinar.blogspot.com/
Kak Yan http://mayaqarmyla.blogspot.com/
Kak SZ http://syimirmikail.blogspot.com/

dan pada saper2 kawan saya yg nak buat la..yg list ni saya pilih secara rawak jer..

8 comments:

Mahirah Abd said...

x boleh la nk curi tag nie...sbb nyer sy lum kawin lagi...wah......ank pn x dok lg.... heeee :)

Mrs. Adz said...

ala ibu..ummieisya dah wat la tag ni..but 10q coz ingat gak kat ummieisya ni..

Ummi Salsabila said...

ala cutenye dalila...gigit2 boleh?hihi
betul ke Dr fadzillah said that? yelah,ada sbb dia ckp camtu kan..phm2 jela..

Yan said...

wokay... nanti kite wat...

diniedinar said...

orait.. nti akak buat tp kongsi dgn ummi salsabila ye..aritu dia ada tag akak jugak tp xsempat buat..

nak reprint gmbr 1st day alya. dulu ada amik dgn hp tp hp dah hilang kena curik.. :(
ni amik dr gmbr lain lak..

nadnye said...

comel jea..
ku kene tag.. insyalaah nanti saya buat..

CuTeMiUt78 said...

comel je muka arifa.. kita pun dah buat tag ni

ibu_arifa said...

TO MAHIRAH: kalo nak buat jgk tak pe la..anggap sebagai latihan dulu :P

TO MRS ADZ: yerlah..time saya kat blog lama tu kan :)

TO UMMI SALSABILA: yaa..saya pun terkejut mula. dgr di Astro Oasis, rancangan bersama Dr. Fadhilah kamsah tu..

TO YAN: terima kasih Yan..layaann :)

TO DINIEDINAR: tak pe..kesiannya h/p akak hilang..takziah la yer

TO NADNYE: yup..dirimu telah ku tag..untuk pertamakalinya dari ku..ewahhh.

TO CUTEMIUT: tau..sbb saya dah baca tag ni dlm blog akak..tgk akak dah wat ari tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...