nak join? klik banner ni yer

Friday, April 24, 2009

opps!!..Terlebih sudah!!

Dah beberapa hari rasanya tak update blog, buka ajer blog suka ronda2..Pastu smlm abah dah kasi kebenaran untuk publishkan satu kisah sedih kami, so, smlm Ibu karang2 la sikit2. Nantikan ceritanya nanti okey. Entry kali ni, saja buat tatapan Dalila, bila dia besar nnt.. bior dia tau..kecik2 lagi dah pandai nak nakal2...hahaha...

Dalila sekarang ni, dah makin kuat keinginan/kemahuannya untuk mencapai sesuatu yg dia ingini. Kalo tak kasi ..dia akan menangis2..leleh2 la air mata dia nanti.. Bukan boleh ganti dgn benda lain pula tu..melainkan kena angkat dia dan pujuk sambil dukung jalan2 sekeliling rumah

Tp minggu lepas, sempat la Ibu ambik gambar, Dalila tertumpah bedak di mukanya.

tolong Ibu..tolong caya...


Biasanya lepas mandi..Ibu bedakkan dia satu badan semua..dia pula dok sibuk nak pegang botol bedak tu.. KADANG2 Ibu kasi la kat dia - lepas tutup tudung botol tu..

Entah mcm mana, hari tu Ibu terlupa tutup botol bedak tu, tp Ibu memang dah letak jauh sikit dari Dalila, sbb memang tak nak kasi kat dia pun. Pastu Ibu cakap baik2 kat dia, "Ibu nak pergi buang pempers jap ni sayang, tunggu sekejap ya". Kat Dapur terus terdengar Dalila managis kuat, cepat2 la Ibu datang tengok..rupa2nya..dia dah guling2 pergi capai juga botol bedak tu.. lalu tertumpah kat muka dia.. "tu laa..Ibu cakap tak boleh main, nak main jugak" sempat lagi tuh Ibu ambik gambar (sbb kamera memang ada dekat almari sebelah katil tu)... alahai..sayang Ibu ni..macam2 hal.. tak sabar2 nak pakai bedak ker


11 comments:

Mrs. Adz said...

haha..siannya dalila ni..dalila ni nak mandi bedak ke..mcm eisya hari tu habis separuh bedak dia tumpahkan..masa tu ummi dia tgh mandi..bestkan tgk kerenah anak2 ni..muahhh..untuk dalila yg comel ni..

~Ifa~ said...

HEHEHE.TERLEBIH SDH.AZIM PUN CBUK LA KALU DGN BOTOL BEDAK NIE.KALU TUDUNG BOTOL TERTUTUP.NANGIS2 SUH BUKA.BLA BUKA JD JUGA LA CM SITUASI ARIFA.JAGA2 TAKUT MSK DLM MATA.PEDIH TUH....

MUNIRA said...

hahaha..shumil tul dalila ni!
bedak penuh muke pun tetap maintain shumil ;)

tHrEE oF us said...

hehehe.. x sabar nk pakai bedak..

CoNniE said...

walaupon mukamu tertumpah bedak, namun muka mu tetap mantain cute... hehehe..

isk isk
mcm2 Dalila nie... heheh..

mamaHanin said...

salam...
hehehe..tu la kerenah anak2..suke zaza nk kongsi ngan ibu,masa zaza pi bookfair aritu zaza jumpa satu buku yang ceritakan ttg perubahan anak2 dari baby sampai dia 2 tahun, nk beli, mahai plak reganya samapai RM61.00..heheh..baca kat situ je laa..
dlm tu dia ada citer pkembangan otak baby. dalam usia anak kita skrg, dia akan ikut apa yg kita buat..dia perhati..perasan tak, kalu ibu pakai baju lawa2, siap2 pakai tudung nnti dalila akan perati dan kalu wat tatau kat dia dia akan merengek..mcm nk ikut sama laa.. hanin mcm tuu laa..ari2 kena pujuk atau pakai baju sembunyi2, kalu dia nmpk dah tak lepas la mama dia..
k..katanya lagi, otak baby di usia sekarang nih berjalan mendahului kita.. zaza slalu bacakan buku cerita kat hanin, kita tak dan nk abes 1 page dia dah nk selak page baru,, dlm buku tu kata otak baby berjalan lebih laju dari kita.. so ikut jer apa yg dia nk..disamping awasinya.. stgh2 org2 tua slalu pesan jgn ikut sgt kerenah anak kan..memang..jgn ikut kerenah anak bertempat.. dalila merengek dia nk blajar..nak belajar apa yg dia perhatikan ibu dia buat ari2 kat dia..betul tak?? soo..ikut jaa.. if u dont like something yg dia nk wat.. say dont, and ajak dia wat benda lain yg melibatkan aktiviti ibu dan dalila..
hehehe..macam doktot plak dah den nih..cuma berkongsi laaa..zaza ada anak sebaya dalila..of coz zaza prihatin about thiz things.. ibu kalu ader paper yg buleh dikongsi btau laa ekk..
**pstt: zaza penah gak marah kan hanin..let her know that i dont like the thing she did, sket jaa, pastu kami kwn baik balik..time nk tidoq dia tak mau kat sapa dah..mama dia jaaa,hehehe**

Ummi Salsabila said...

hehehe.comella dalila.tertumpah bedak kat muka..haha.xpe2..clever girl.dia nak explore botol bedak tu sebenanye...

mama | sarah | syimir said...

alalalaa...comei jer untie nengoknya..blh wat calon menantu nih...ihikss..

diniedinar said...

huhu... masa kecit2 ni dah suka main bedak nti dah besar sket macam kak Alya main bedak campur air buat nestum doll ;))

MiJa said...

kihkihkih kelakar la dalila...

ibu_arifa said...

Baru sekarang sempat nak jawab comment kawan2. slm dok karang entry "terima kasih semua" tu. Tak sangka betul, menang..rezeki Dalila kot kali ni.

TO MRS ADZ: tu la, memang syok kalo difikir2 kan balik.. mula2 kena, cam geram jugak.

TO IFA: sian azim, sib baik si Dalila ni tak merengek suruh buka tudung botol pun..setakat nak pegang2..nak gigit2 jer lagi.

TO MUNIRA: shumil ker?.. terima kasih Aunty Munira (Dalila yg cakap)

TO THREE OF US: saya rasa pun begitu, sbb time tu mmg lum sapukan bedak kat muka dia lagi.. kecik2 nak melaram dah nih.

TO CONNIE: cute lagi mcm ni?..memang macam2 hal si kecik ni..

TO MAMAHANIN: betul la mH, apa yg mH citer tu mmg sama. daripada cite pakai baju, baca buku semua tu.. saya ikut juga kehendak si Dalila ni..mmg niat nak bagi dia belajar pun benda2 yg dia nak tu. Pesan juga kat asben.."kawal tingkah laku& tutur kata" bila depan Dalila.

Terima kasih mH, nasihat & ilmu mH ni sungguh berharga buat ibu muda seperti saya..muda ker dah 28thn dah umur ni.

TO UMMISALSABILA: hihi..tu yg sampai opps..terlebih sudah tu. nak explore punya pasal.

TO MAMA SARAH SYIMIR: menantu..ish..ish..kecik lagi ni.

TO DINIEDINAR: Alya ni mmg kreatif la kak.. mcm yg buat.. saya kuka la budak kuat imaginasi cam tu :)

TO MIJA: kelakar campur sian pun ada..mesti terkejut time bedak tu keluar kena hidung dia tu..sib baik botol dah nak abis isinya dah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...