nak join? klik banner ni yer

Thursday, April 9, 2009

Dalila memerap~ Ibu demam

Dah beberapa hari Ibu tak sempat nak update blog. Buka je blog sibuk membaca citer kat blog kawan2 yg baru update..sibuk kunjung/jenguk rumah blog orang. Lepas entry Encik GiGi on the way tu..Ibu demam (2hari)..mungkin sebab terkejut terkena beberapa kali gigitan Dalila tu :P jangan la test gigi mu kat situ sayang.Dalila dah makin pandai memerap kadang2 mengamuk sampai tak mau diletakkan atas katil, nak dukung jer..nak tidur pun mau didukung Ibu..adehh..nak buli Ibu ker sayang?
Sekarang pantang lambat sikit ibu angkat ..mula la menangis bagai.. kuat yang amat suaranya. Kalau menangis tu boleh sampai tersumbat hidung dia..sok-sek sok-sek jer dengar dia nafas....kesian tengokk dia macam ni ..mungkin sebab tak selesa nak tumbuh gigi.. kalo boleh pass pada Ibu apa yg sedang dialami..Ibu sanggup gantikan sayang.

Dulu2..Ibu buat entry pas jam 12.30 ++pagi..bila Dalila dah tidur.. (dia memang tiap2 hari jam 12 malam baru mau tidur) tp sejak ada gigi ni..tidur dia tak lama..kejap2 asyik terjaga..dah terus menangis2.. siang pun macam tu juga.. tak sempat ibu nak update blog..Bukannya tak de citer..citer adik abah (Makcik)baru lepas melahirkan anak ke-3 Ahad lepas, citer solid food Dalila, citer Cloth Daiper baru yg Ibu beli online, citer tudung baru Dalila..semua tak tau bila sempat nak karang.

Buat mulut seksi sikit...

Apa yang Ibu perasan sejak Dalila dah masuk 6 bulan ni:

  • rajin+suka cakap..cakap banyak, sayang tau sbb Ibu tak berapa faham bahasa dia.
  • dah mula melentikkan badan (angkat badan/bontot) tinggi2 bila kena letak sebab tak mau dibaringkan, menggelupur sambil nangis kuat2..sebelum ni..tak macam ni.
  • dah pandai mengamuk2 kalo apa yg dia nak tak dapat (cth remote astro), tukar dgn benda lain lagi la dia bebal.. dulu mengamuk juga tp senang sekejap je boleh di pujuk.
  • time mandi tak mau nak duduk dalam tub mandian dia..nak baring lentang jer..sambil kaki menendang2 air..Ibu nak bilas susah sebab Dalila tak mau duduk atau berdiri.
  • pandai kangkang kaki luas2 kalo tau Ibu nak masukkan dia dalam walker, dah sampai kat dalam tu dia kepit sekepit2nya..tak mau turunkan kaki kat ruangan kaki tu..jadinya macam nak bertinggung dalam walker la :P (boleh lak pastu dia wat selamber jer main mainan kat dashboard walker tu..cam tak de paper je)

p/s: membesar dengan sihat dan selamat yer sayang.

12 comments:

Jiey^Mien said...

Baju seksi, mulut pun seksi.. Harap2 ibu arifa cepat sembuh yea.. =)

auni firdina said...

amboiii seksinye bibir dalila..comel

Ifa said...

comeinyeee

azzul said...

baby setiap bln mmg berubah2 perangai dia..especially bila dia dh dpt kebolehan baru...naufal pun sama smp pening ibu dia nk faham dia punya perangai yg berubah2 kejap manja, kejap suka bebal, kejap suka merengek...mmg konpius....

MiJa said...

hahaha comel la gambar itu..anak ibu tu dh makin besar,mcm2 dh pandai tu..anak yg tumbuh gigi ibu dia pulak yg demam..kihkihkih
byk2 sabar la bila dia suka gigit kt situ,ouch!

diniedinar said...

dalila dah makin bijak..ibu byk2 sabo ek. bila rasa tensen tenung je muka cekci dalila ni. sure cair :)

suhaila-ab said...

salam demam...hehe..sama la kita...demam2...ntah bila nak baik ni...dah byk ubt telan...tak jln jugak...

Leen Die said...

Ibu arifa still demam lagik ke?banyakkan minum air masak yer kan nyusu badan kan..dalila pandai wat mulut seksi yer..rayyan tengok tergoda susah autie leen nanti..Rayyan masuk bilik je awal kul 9 tapi Rayyan tido awal bawah kul 10 dia tido..kul 9 masuk bilik main2 dia letih tidolah.....

Mrs. Adz said...

ala-ala tomeinye dalila ni...geram la ngan mulut tu..sian dalila..ibu lak demam..take care k..

Ummi Salsabila said...

alolololo..comeinyer die.mate becau..bibir cekci.get well soon ok,ibu..ramai gak dmm ye skng ni

ibu_arifa said...

TO JIEY: alhamdulillah..dah sembuh dah skrg.

TO AUNI FIRDINA: Terima kasih..*blushing*

TO IFA: makasih ya..nanti kim salam sama naufal ya.

TO AZZUL :mungkin sebab tu la org selalu cakap "anak ni anugarah yg terindah" macam2 gelagat dia boleh buat..ada kala buat kita suka, dan marah pun ada juga..sabar jer la melayannya..

TO MIJA: Tu la, tp bab giget tu..kekadang ter'lepuk' gak (tak sengaja) bila terkejut.

TO DINIEDINAR: setuju!memang sure cair lah bila dia buat muka&mata mcm "kitten in the boots" tu..ibu akan kalah.

TO SUHAILA AB: memang musim dia kot, ramai org demam. Gi lah jumpa boifrend kat klinik..

TO LEEN DIE: dah sembuh dah. entah mana dia belajar tah buat mcm tu..senang nak tidur yer Rayyan..

TO MRS ADZ: terima kasih..fara pun take care gak k.

TO UMMI SALSABILA: makasih Ummi, mungkin musim org demam kot..ni kan dah nak tukar arah tiupan angin monsun dah..

Leen Die said...

aahh ibu arifa..latih rayyan tido awal...rayyan tahu kot ummi dan abah dia keje..tp klau dia demam memang kena berjaga..nak beriba aje..kalau letak bawah nangis..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...