nak join? klik banner ni yer

Wednesday, October 13, 2010

@ Dia Terjatuh.. dan Berdarah

Ini kali ke-2 Dalila terjatuh yang menyebabkan luka di lutut. yang kali pertama dulu kat entry ni (1st time lulutnyer bercalar) pada bulan Feb awal tahun ni jugak. Tapi kalo ni lagi teruk..sampai berdarah dan terbelah macam tu.
berdarah
Kejadian pada 12 Okt 2010, lebih kurang jam 4ptg. Saya dan Dalila dalam perjalanan balik dari market, membeli barang untuk masak makan malam. Dalila seperti biasa..dia tak suka saya pegang tangannya (apatah lagi berdukung) bila berjalan...yang saya ni pulak risau dia terjatuh/tersadung jer nanti. Dah berkali2 dah bising, tapi dia still nak lari2 dan lompat2 juga kat sekeliling saya.

Last2..apa yang saya takuti tu terjadi jugak...ZRASSSS!! dengar bunyi Dalila tergelincir lalu terjatuh kat jalan tar yang sedikit berbatu..Terus dia menangis. Tertiarap di atas jalan. Saya cepat2 bangunkan dia,  kesat kedua2 tapak tangannya..okey..tak luka..kesat lututnya pula.. terlihat lutut kirinya berdarah. Aduh...kesiannyer.. Nak saya dukung..barang di tangan dah banyak. Saya tawakkal sajalah ..terus pimpin Dalila berjalan balik rumah. Alhamdulillah...masih boleh berjalan tapi berjalan sambil menangis lah. Separuh jalan dia dah stop menangis..dan tergelak2 dengan usikkan saya yang sekadar selingan nak 'stop'kan menangis dia tuh.

lutut kiri yang bardarah

kesakitan...

Masuk rumah pun dia okey lagi..dah saya ambik gambar luka dia, baru dia mula nak menangis. Puas jugakkan memujuk.. lebih2 lagi masa nak cuci luka tu.1st time Dalila tengok darah..dia pandai pulak sebut "darra..darra".. Abah dia balik keje pun dia bagitau "ada darra...ada darra". Dah letak jel gamat..kejap jer okey..terus leh panjat meja dan kerusi kat rumah MIL (padahal sebelum ni dia tak pernah panjat2 kat umah MIL) dan pandai pulak cakap "hep..hep..hep" (*help) bila nak turun. Yang kami ni risau dia terjatuh lagi dan berdarah balik jer luka dilututnyer tu...

Alahai Dalila..macam2 pengalam baru sementara nak besar ni yer.. Ini semua perkara biasalah sayang.. tapi Dalila mesti kuat tau! Nangis kejap2 jer tak pe.


photobucket

29 comments:

Mama Fiyan said...

ciannya anak kalau sakit....semoga cepat sembuh lukanya!

sz | m.s.s said...

aduiii..pedihnyaaa....

[-suziey-] said...

alalala sian dalila..besela budak..dh semakin beso xsuka dipegang dh klu berjln..haih..kt ni risaukan dia..

Ema said...

aduiiii...sakit nye

miera said...

alahai...kcian nyer dalila..biasa la kak min kan?budak2 nak membesar..sama cm alieya jugak..sekarang nie asyik memanjat ja..panjat kerusi la.dah berapa kali terjatuh..tp tak juga takut..makin dilarang makin dia buat... =)

SyidaGorjes said...

ala,ciannya dia. orang pompuan tak bole lasak sgt tau dalila.abg aqid dilarang keras untuk memanjat apa-apa.sbb tu kami tak pernah bawa pergi playgroud.(sbb mommy dia malas)hehehehe.

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

ala siannya dia...berair mata dalila ....

Ummi Eisya said...

adoi,sakitnya..sian dalila..gitu jugak la ngan eisya..tapi nasib baik tak pernah lagi jatuh berdarah..cuka lebam je la skit..nak larang sangat tak bolehkan,nak biarkan pun tak boleh gak..so kita gak la yang kena lebih berjaga-jagakan..

mama rifQy said...

ala..kesian budak ekcik nih..aktif dalila nih..olooo..siannyeee

zura@iwan said...

alahai siannya dalila....ye la budak2 makin bsr mmg x mau didukung..nk jln..lari2 bagai...x per kasi ubat lama2 ok la ..hehe

Izan Ishak said...

aduhhh..sakitnya sampai ke sini lah dalila. aunty izan plak yg rasa ngilu...lain kali takmo lari2 lagi ye dalila~~

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

kesian dalila..

tapi damia pun cmtu la.. lanih dah teror berlari..adoi takut jatuh je lah..

suka sngt ikutperangai abg dia..isk isk

Suhana Shahril said...

ala..ala..ciannya
Kena pakai seluar panjang lah kot supaya dpt elak lutut cium jln

YatieJay said...

Biasalah bebudak tengah membesar...mestilah kena dapat 'hadiah'.

Anggap aje ni salah satu proses pembesaran dia. Kalau tak, sampai besar dia tak tau yg hidup ni penuh dengan happy/sad/painful/rewarding moments.

mariaariffbaby.com said...

ala ciannya tgk pic last tuh..
misti pedih kan..lebih2 bila mandi..

chekna said...

kesiannya dia... moga cepat sembuh ye sayang.... xcute la nangis2 camtu...

gee ryder said...

alahai cedihnye tgk muka dalila..cian dia, mesti pedih tu..aqeel yg bontot melecet ni pun sian tgk ni kan pulak luka2 camni

Elin said...

ishh..budak tomei ni..jatuh plak. Sian die..takpe...dalila kuat..gud girl :)

10 said...

la... jatuh kat jalan tar tu sakit tau... berdarah lagi... kesiannya... semoga luka tu cepat sembuh ya...

Momma Mia said...

alaaa sayang Dalila. Jgn nangis ek... sakit ek. meh aunty tiup. fuh fuh fuh... lain kali nk lari hati2 tau!

belalang hijau said...

eceh sedey nyer tgk muka dalila tue...
sabar yea dalila sabar...
itu semua adalah perkara biasa dalam proses utk membesar...

hee...

rynas said...

ala--ala ciannya Dalila...

maya amir said...

sure sakit tuh..sian die.. cepat baik ye syg:)

♥Azie♥ said...

kesiannyer...mesti pedih...

eja said...

siannye dia..
xpe..its a learning process
lps ni hati2 ye bdk comel!

kakyong said...

sinnya..
anis & aliya pun lutut dah byk berparut...

ibu_Arifa said...

BERBANYAK2 TERIMA KASIH saya ucapkan kepada semua kawan2 bloggres saya yg telah mendoakan agar dalila cepat sembuh..tak lupa juga kpd kawan2 yang meluahkan perasaan simpati. Terima kasih semua :)

Dalila hari ni dah aktif mcm biasa.. dia pun tak menagadu sakit apa2..jalan pun masih mcm biasa saja.. biasalah kan..budak2 seusia ni mmg lasak.. sakit tu mcm kejap jer..nak seronok jer 24jam.

mama_umar_maryam said...

alahai dalila..cian dier,aritu baru Umar kene jahit,xper,its mean u r an adventure baby!hehehehe

win@momyShaneQeisha said...

ciannya dalila...moga cepat sembuh ya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...