nak join? klik banner ni yer

Saturday, February 6, 2010

@ 1st Time Lututnyer Bercalar

Kesan parut dilutut kanan setelah hari ke-3


Tarikh kejadian: 29 January 2010
Hari kejadian: Jumaat, lebih kurang jam 9.30mlm
Lokasi kejadian: Kawasan perking kereta berhampiran kedai makan, di Sungai Ara,Penang.
Sebab kejadian: Terjatuh ketika berlari/main


Tak sempat nk update citer Dalila terjatuh semasa bermain bulan lepas. Ni 1st time dia terjatuh sampai bercalar ni. Gambar luka pun hari ke-3 baru ambik..hari Jumaat mlm jatuh, hari Ahad baru ambik gambar..


Dalila memang suka berlari2 kalo kat kawasan yg luas, so kami selalu g mkn kat kedai makan di sebelah SK Sg Ara, sbb makanan situ sedap dan harga agak murah...plus kedai makan tu kat dalam kawasan parking yg luas. Kalau nak makan mesti gilir2 jaga+main dgn Dalila..selalunya Abah akan makan dulu, dia dah kenyang..Ibu pulak makan dan Abah jaga Dalila. Dalila dah xsuka dok dlm baby chair..yer lah org dah "terer" berlarikan. Kalo dia dah start main/berlari tu, bukan mau lari dekat2 Ibu/Abah..nak jalan kat kaws yg jauh2 je..kena follow lah lagipun kaws parking kan..risau kalo2 ada kereta masuk-keluar jer.


Berbalik pada citer hari Jumaat lepas.. time tu turn Abah yg jaga Dalila, Ibu tgh makan. Dengar Dalila nangis... biasalah..kadang2 dia tak mau diangkat (selalunya kami angkat bila Dalila dah semakin jauh dari kedai makan tu)..Abah dukung tunjuk lutut Dalila terjatuh..masa tu tak nampak lagi darah kat calar2 tu..sbb sekali dgn kesan tanah. Pastu dia meronta nak turun, nak sambung main/berlari lagi.. hari tu pulak pakai dia seluar ngam2 paras lutut..mungkin masa terjatuh seluar tu ter"angkat" sikit tu yg boleh calar lutut tu.


Balik rumah, dia terus tidur..tak lama pastu menagis sbb sakit kat lutut..."..ket..ket.." dia ckp.. Dalila ni tidur ganaz sikit, pusing sana pusing sini..mungkin terkena luka tu kot.. Ibu terus cuci luka tu..pastu sapu gel gamat healin..lagi dia kuat nangis..lama gak dia nangis sbb luka tu.. nak menyusukan pun susah. Sampai mati akal Ibu nak pujuk.. ingatkan nak bawa gi klinik dah..tp luka sikit jer.. dekat 1 jam dia dah "cool" tak menangis dah tapi dia dok cakap .."eeee....yeeee" =maksudnyer (geli / kotor) kat luka di lutut tu, sambil main2 ubat yg dah ibu sapu tu. tersu Ibu taburkan bedak talkum dia kat dua2 belak lutut dia tu..so..dua2 lutut dah putih dek bedak cam tu..dia tak bising dah lah.


Dah seminggu calar tu dah xde kesan apa2 dah..dah tak ada garis2 hitam tu dah sbb Dalila suka umpil/cabut kesan calar tu.


Photobucket

12 comments:

~Ifa~ said...

alahai sian nya dalila.dalila pakai suar pendek ke akak time tuh.ooo dalila xmau duk kt baby chair dh ye.akak try la bg dia mkn sndiri kalu time mkn kt restoran kot baru dia mau duduk dlm kerusi tuh ker.naufal selalu g mkn ifa letak mkn dlm pinggan sket utk dia.so dia x la kacau sgt.tp bukan dia mkn sgt pun.main aja lebey...hehehe

Nadiah Sidek said...

ala siannya dia. dah terjatuh pun nak sambung main balik ye :)

10 said...

ooohhhh... ciannya... jatuh ek... dh semakin aktif ya dalila... sama la hawa pun camtu jugak... jatuh byk kali dah...

bila2 free leh la bawa hawa main2 dgn dalila... kawan baik2 tau... hihhiiiii...

Mrs. Adz said...

ala sianya dia..kata orang,nak besar ni,macam-macam benda berlaku..memang sebagai ibu,kita rsa sedihkan..sabar ye..

Jiey^Mien said...

ciyannya dalila..

ezan said...

ala siannya dalila.. nasib baik xde apa2... xpe budak nk besar memang lasak camtu.. :)

Suhana Shahril said...

kesiannya...takpe..tanda anak aktif

AshAnas said...

ala,siannya dalila yg comel itu... org ckp, bdk2 br dpt kaki ni klu x jatuh mmg x sah kan... dalila hati2 ye...

Farra Dhelina said...

alamak! syg nya lutut dia dah calarr..

Noina said...

huhu..alahai Dalila..sakit yek..hurm..takpelah..aktif tu bagus..jatuh2 tu biasalah kan..hehe..kasi tanda sket kat kaki tu yek..

[-suziey-] said...

adoiii...tgk pn dh rasa sakit..sian dalila..huhu

Mama_Aqish said...

la siannyer dalila....takit ye sayang....dalila baik kat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...